Využití zázvoru v kuchyni

18. 09. 2017 Přečteno: 1913x

Zázvor může mít mnoho podob a nemusíme ho využívat pouze v jeho syrové podobě. Sušený zázvor je vhodný při vaření i pečení, přidává se do omáček nebo jej lze využít jako přísadu do kořenících směsí. Čerstvý zázvor se hodí do čaje, přidat jej můžete při vaření do mnoha pokrmů.

Pikantní chuť zázvoru způsobuje látka gingerol, která se při tepelné úpravě mění na zingeron. Tuto pálivou chuť jste jistě již mnohokrát pocítili právě při pití zázvorového čaje. Zázvor se právě hojně využívá v kuchyni pro přípravu chutného, a hlavně zdravého čaje. Ten vás pořádně prohřeje pomůže proti nachlazení nebo chřipce. Zázvor do čaje můžete nastrouhat nebo jen nakrájet.

Zázvor se také v kuchyni často přidává do ovocných i zeleninových nápojů smoothie. Pokud jej přidáte do jakéhokoliv jídla, pokrm tím získá pořádný říz, a navíc jídlo i provoníte. Velmi běžnou přípravou zázvoru v kuchyni je nakládání. Můžete si jej naložit do medu s citronem, připravit si z něj sirup nebo dokonce i zázvorový punč. Z oddenků zázvoru se vyrábí zázvorový olej i marmelády.

Své významné místo má zázvor v orientální kuchyni. Podává se v kombinaci s hovězím, kachním i kuřecím masem. Velmi oblíbené jídlo v čínských restauracích je kachna se zavařeným zázvorem a ananasem. Zázvor je naložen v nálevu z rýžového octa a je skutečně velmi ostrý. V Japonsku je nakládaný růžový zázvor podávaný běžně k sushi.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…