Výživové hodnoty olivového oleje

Živiny obsažené v olivovém oleji

Nejdůležitější složkou jsou nenasycené mastné kyseliny, kterých olivový olej obsahuje až 80 %. V oleji jsou zastoupeny i nasycené tuky, přibližně 12 - 15 % a také malé množství volných mastných kyselin, které určují kvalitu olivového oleje. V kvalitním olivovém oleji najdeme i široké spektrum vitamínů: A, D, K a vitamín E, který působí jako antioxidant. Obsažena je i kyselina linolová, která je pro lidský organismus životně důležitá. Z minerálních látek jsou zastoupeny železo, draslík, hořčík, vápník a přírodní barviva karoten a chlorofyl.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Domácí tortilly

V misce smícháme hladkou mouku se solí. Pomalu přiléváme olej a vlažnou vodu. Z vypracovaného těsta rozdělíme 4 dílky, které vyválíme na tenkou tortillu. Opékáme na suché pánvi a plníme dle chuti.

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte