Pěstování a skladování okurek

24. 04. 2018 Přečteno: 1619x

Pěstování okurek

Okurky jsou mezi zahrádkáři velmi oblíbené. Jedná se o teplomilné rostliny, a proto je jim potřeba zajistit dostatečnou teplotu, přísun světla, vláhu, živiny a závětří. Vyrůst nám můžou na volném záhoně, v pařeništi nebo ve skleníku. Nejčastěji pěstujeme okurky polní. Vypěstovat si ale můžeme i okurky salátové nebo okurky hadovky.

Okurky už od semínek

Buď si můžeme sazenice okurek koupit, anebo si je sami vypěstovat. Pokud se rozhodneme pěstovat okurky už od semínek, je potřeba jim zajistit vhodnou teplotu. Klíčí totiž při 28 °C. Semínka dáme na vlhkou vatu nebo papír, který nesmí vyschnout. Dokud nám nevyklíčí, je vhodné je přikrýt sklem anebo fólií, aby se u semínek udržovala vlhkost. Poté, co vyklíčí, z nich kryt odděláme. Až rozvinou děložní lístky, rostlinky sázíme do kelímků s průměrem nejvýš 10 centimetrů pro salátové okurky a 6 centimetrů pro okurky polní. Na noc je dobré teplotu snížit.

Základem je teplota a vláha

U polních okurek další růst trvá 2 - 3 týdny, u salátových okurek je pomalejší, trvá 3 - 4 týdny. Až budou mít sazenice 6 lístků a výšku zhruba 25 centimetrů, můžeme je začít sázet. Nikdy ale ne dřív, než po svátku "ledových mužů". Půdu bychom měli 2 - 3 týdny před sadbou dostatečně pohnojit. Vyhněme se ale hnojivům s obsahem chlóru, ty okurky nesnáší. Z kelímku sazeničky opatrně vyklopíme, abychom nepoškodili jejich kořínky, a zasadíme je do připravených důlků. Okurky dostatečně zaléváme, ne až tak často, jako spíš důkladně. Abychom je ochránili před nízkými teplotami, můžeme k tomu využít speciální textilii nebo nízké fóliové tunely. Kvůli ochraně před výkyvy teplot je ideální okurky pěstovat ve skleníku. Pokud se o rostlinky budeme pravidelně starat, zajistíme jim dostatek světla, teploty a vláhy, snížíme riziko napadení plísně okurkové, která je strašákem všech jejích pěstitelů.

Skladování okurek

Z úrody okurek se můžeme díky zavařování do sklenic těšit celoročně. V ledničce zůstanou čerstvé přibližně týden. Když už okurky začnou nahnívat, vždycky od špičky.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…