Využití kuskusu v kuchyni

Velkou výhodou kuskusu je, že jej můžeme využít nejrůznějšími způsoby: v salátech, hlavních jídlech anebo jako přílohu. Dalším bonusem je rychlost jeho přípravy. Kuskus uvaříme za pouhých pár minut.  A navíc se hodí opravdu ke všemu. Všude, kde běžně používáme rýži nebo těstoviny, je můžeme nahradit kuskusem.

Jak kuskus správně uvařit?

Zalijeme ho horkou vodou anebo vývarem v poměru podle návodu na obalu. Poté směs jemně promícháme a přikryjeme. Počkáme asi 5 - 8 minut, pak hotový kuskus ještě jednou promícháme s trochou másla nebo olivového oleje. Kuskus do sebe vsákne všechnu vodu, co k němu přilijeme. Pokud jí bude málo, bude tvrdý, pokud jí bude naopak příliš, může mít kuskus vodnatou konzistenci.

Základem je dobré dochucení

Pokud kuskus přidáváme do dalších pokrmů, k dochucení zvolme koření, jaké se bude hodit k výslednému jídlu. Pokud dáváme kuskus jako přílohu, dochutit ho můžeme špetkou soli, bylinkami anebo kořením, které máme rádi. Přidat do něj můžeme i trošku citronové šťávy. Pro jemnější chuť kuskusu přidejme trochu másla nebo olivového oleje.

Kuskus jako příloha na tisíc způsobů

Je vynikající ke všem masům (např. ryba, hovězí, kuřecí, krůtí nebo vepřové). Jako přílohu můžeme kuskus oživit přidáním nejrůznějších bylinek jako petržel nebo tymián. Také do něj můžeme zamíchat uvařenou i čerstvou zeleninu, sušené ovoce, sýr feta nebo ořechy. Fantazii se meze nekladou, kuskus se hodí opravdu ke všemu.

Kuskus ve vegetariánských receptech

Kuskus můžeme využít jako základ směsi pro náplň do zapečené zeleniny: do cuket, lilků a paprik. Pustit se můžeme do přípravy nejrůznějších kuskusových salátů. S červenou řepou, špenátem, sójovou omáčkou, kari a řadou dalších ingrediencí. Vyzkoušet můžeme i kuskusové rizoto nebo kuskusovou verzi karbanátků.

Sladká kuskusová kaše

Kuskus využijeme i při přípravě sladkých pokrmů. Místo horké vody ho můžeme zalít horkým mlékem a hned dostane jinou chuť. Pak si ho můžeme dát jako kaši s ovocem, skořicí, marmeládou nebo ho jen lehce osladit.

Sladké kuskusové recepty

Sladké pokrmy z kuskusu můžeme podávat jako dezert, snídani, hlavní jídlo i svačinu. Můžeme si uvařit jinou variantu rýžového nákypu, kdy místo rýže použijeme právě kuskus. Zapéct ho můžeme také s tvarohem a nejrůznějšími druhy ovoce.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Kuskus s tuňákem

Kuskus zalejte vroucí vodou (poměr by měl být 1:1), přidejte máslo, zakryjte a nechejte nabobtnat. Zeleninu a olivy nakrájejte na kousky. Oblíbené bylinky nasekejte. Všechny ingredience promíchejte s tuňákem. Zakápněte citronovou šťávou, osolte a opepřete. 

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte