Pěstování a skladování jablek

Pěstování jablek

Jabloně patří mezi ty nejodolnější ovocné stromy vůbec. Vyhovuje jim hlinitopísčitá půda s dostatkem vláhy a humusu. Naopak v jílovitých a těžce propustných půdách se jim nedaří.

Většinou se jabloně pěstují jako velké a statné stromy, existují ale i zakrslé druhy vysoké přibližně metr. Díky nim si čerstvá jablíčka mohou dovolit i lidé, kteří za domem nemají velkou zahradu. 

Jabloně začínají kvést na jaře. Plody dozrávají koncem léta nebo na podzim. Podle odrůdy se může lišit jejich velikost, tvar, barva, nebo chuť.

Skladování jablek

Plody, které dozrají na podzim, mohou při správném uskladnění vydržet čerstvé a šťavnaté až do léta. Pro uskladňování je nejvíce upřednostňovaný sklep. Ten by měl být chráněný proti mrazu, ale zároveň dostatečně větraný a suchý. Dobré je sklep před uschováním jablek patřičně ošetřit, nejlepší je ho vybílit vápnem s přídavkem 3 % modré skalice.

Další způsob uchovávání jablek je ve studni. Jde o netradiční postup, ale velmi efektivní, neboť vlhkost a teplota ve studni se téměř nemění. Pokud nemáte sklep, ani studnu, můžete přistoupit k alternativnímu skladování v bednách zateplených polystyrenem a bedny uložit na balkon.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Tažený závin s jablky

Mouku prosejeme do mísy, přidáme k ní vlažnou vodu, olej a špetku soli a vypracujeme těsto dohladka. Hotové těsto vložíme do olejem vymazané mísy, potřeme ho ještě trochou oleje, aby nevysychalo, přikryjeme ho talířem...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Cheesecake z ovesných vloček

    Jedním slovem katastrofa, nejsem proti zdravějším dezertů, ale tohle je naprosto bez chuti, nemastné-neslané. 3lzice medu na skoro kilo tvarohu…

  • Malinový cheesecake

    Dobrý den, já jsem ho dělala ve formě o průměru 25 ⌀. Tudíž Vám vyjde stejná výška jako je na obrázku.

  • Pomalu pečená krkovice

    Představ si, že dáš maso do pekáče a přikryješ ho tou druhou půlkou pekáče. Já používám tenhle -…

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte