Skladování hub

Skladování hub

Houby můžeme skladovat mnoha způsoby, každý se hodí na jiný druh následné úpravy. Důležité však je, jakmile houby přineseme z lesa, ihned je po očištění zpracovat. Podléhají totiž velmi rychlé zkáze, a to už během několika hodin po jejich sklizni. Nikdy houby před zpracováním neoplachujeme! Kromě způsobů skladování sušením, nakládáním a mražením, o kterých se více dovíte níže, lze houby uchovávat např. v soli, tuku, kvašením nbo v podobě houbové pasty. 

Sušení hub

Houby nakrájíme na plátky asi 2 - 3 mm silné a buď je usušíme v sušičce na ovoce nebo je rozprostřeme na husté mřížce v rámu. Noviny nebo papír nejsou na sušení hub příliš vhodné, neboť houby se na ně lepí. Správně usušené houby se lámou. Pokud se stále jen ohýbají, můžeme je na nejnižší teplotu a při otevřených dvířkách dosušit v troubě. Dokonale usušené houby skladujeme v uzavřených sklenicích, kde vydrží až do další sezóny. 

Sušené houby používáme do polévek, omáček, rizota či různých směsí. Stačí je před přípravou namočit na 20 minut do studené vody. Pokud sušené houby nameleme, získáme voňavé houbové koření do polévek a omáček. 

Nakládání hub

Houby nakládané v octě jsou oblíbenou pochoutkou či dochucovadlem např. do bramborového salátu. Nálevů na nakládání hub existuje spousta druhů, inspirovat se můžete naším tipem:

  • 1 kg směsi hub (hřiby, lišky, klouzky, ryzce,...)
  • 750 ml vody
  • 600 ml octa (8%)
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 3 bobkové listy
  • 6 ks nového koření
  • 6 ks celého pepře
  • 30 g soli

Houby pokrájené na kousky povaříme ve vodě, do které jsme dali trochu soli a 2 lžíce octa. Houby necháme okapat, vychladnout a naskládáme je do důkladně vymytých zavařovacích sklenic tak, aby od horního okraje bylo alespoň 2 cm místa. Svaříme vodu s octem a veškerým kořením, nálev necháme vychladnout a zalijeme jím houby tak, aby byly ponořené a nad hladinou zbyl ještě cca 1 cm místa. Zavíčkujeme a sterilujeme při 100 °C 20 minut. Nakládané houby skladujeme v temnu a chladu.

Mražení hub

Očištěné houby podusíme na troše másla, na kterém můžeme předtím zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku. Vychladlé rozdělíme na porce, které zabalíme do mikrotenového sáčku a zmrazíme. Rozmrazené houby se hodí např. do omáček nebo do směsí, kde nevadí jejich "rozpatlanější" konzistence. 

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Hřibová polévka s brambory a zeleninou

Očištěné hřiby a brambory nakrájíme na kostky, celer na menší kostičky, mrkev na kolečka, cibuli a petrželku nadrobno, česnek prolisujeme.   V hrnci na troše oleje rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte