Pěstování a skladování hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná nepotřebuje ke svému růstu živiny ze slunce. Můžete ji proto pěstovat nejen venku, ale i doma ve sklepě. 

Hlíva ústřičná patří k nejsnáze pěstovaným houbám. Na rozdíl od žampionů není tolik náchylná k plísním a škůdcům. Pěstování začínáme přípravou substrátu, který necháme prorůst podhoubím. Použít můžeme skoro všechno – staré knihy, rákos, piliny, skořápky ořechů, nebo karton. Nejlépe se osvědčila řepková nebo pšeničná sláma. Potřebujeme také tlustý polyetylénový pytel, nejlépe průhledný. Naplníme ho surovinami, zalijeme vařící vodou tak, aby sláma byla ponořená, nahoře ho zavážeme a necháme do druhého dne.

Druhý den ustřihneme oba dolní rohy a necháme vytéct všechnu vodu. K dalšímu postupu potřebujeme sadbu hlívy ústřičné. Tu koupíme v zahradnictví, nebo objednáme přes internet. Rozdrolíme ji na talířek na jednotlivá zrníčka, rozvážeme pytel a sázíme je tak, že po stranách odlepíme pytel od slámy a zrníčka tam vložíme. Nakonec pytel opět zavážeme. Jakmile je podhoubí prorostlé, uděláme nožem do pytle několik zářezů, kterými budou plodnice růst. Pytel umístíme například do sklepa. Plodnice se objeví do 2 - 3 měsíců.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Guláš z hlívy ústřičné

Guláš z hlívy ústřičné - recept V hrnci rozpálíme olej a opečeme nakrájenou cibuli. Až cibule zezlátne, přisypeme mletou sladkou papriku. Poté přidáme nakrájenou hlívu, brambory, podlijeme vodou (stačí několik lžic) a...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte