Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná patří mezi nejvzácnější jedlé houby. Pro své léčivé účinky je nazývána elixírem věčného mládí a díky své výborné chuti se hodí do mnoha jídel. Původem pochází hlíva ústřičná z Číny, později se však rozšířila do celého světa. V Asii se používá v lidovém léčitelství, je tam považována za houbu upevňující zdraví a zaručující dlouhý život. V našich lesích ji můžeme sbírat od konce srpna do začátku zimy, díky pěstírnám si ji ale můžeme dopřát po celý rok.

Léčivé účinky hlívy ústřičné

Příznivé účinky hlívy ústřičné si můžeme rozdělit do tří skupin:

  • Prevence proti rakovině

Nejdůležitější látkou v hlívě ústřičné je beta 1,3 d-glukan. Právě díky němu je hlíva tak vyhledávanou surovinou v léčitelství. Mnoho studií potvrdilo, že beta 1,3 d-glukan má prokazatelně protirakovinné účinky. Doporučují ji nejenom bylinkáři, ale i zkušení lékaři. Je vhodná jako prevence proti rakovině, při její léčbě i po ní, jako rekonvalescenční prostředek.

  • Ochrana a posílení imunitního systému

Hlíva ústřičná má také blahodárné účinky na náš imunitní systém. Díky výše zmíněným minerálům a vitamínům přispívá k detoxikaci střev, pomáhá vybudovat ochranný štít, který nás chrání jak před vnějšími hrozbami v podobě virů či bakterií, tak před vnitřními degenerativními procesy uvnitř našeho těla. Užívá se jako prevence proti chřipce či angíně, pomáhá při astmatu, alergiích, ekzémech, mykotických onemocněních, zánětech, revmatu, cukrovce a v mnohém dalším. 

  • Vhodná pro diabetiky

Hlíva ústřičná snižuje hladinu cukru v krvi, hladinu cholesterolu a také vysoký tlak. Blahodárně působí také na průchodnost cév a chrání tak naše srdce.

Pokud nemáte čas nebo chuť jít do lesa, zajděte do lékárny. Na trhu je spoustu přípravků obsahující hlívu ústřičnou v podobě pilulek, mastí či jiných výrobků.

Kdy hlíva ústřičná škodí?

Hlíva ústřičná má schopnost vázat na sebe škodlivé toxiny ze svého okolí, nedoporučuje se ji proto sbírat kolem silnic a ve znečištěném prostředí.

Víte, že…

...hlíva ústřičná je masožravá? Pokud při svém růstu narazí na červy z rodu hlístic, ochromí je toxinem a zadrží je svými vlákny, která do červů prorostou během několika hodin. Z červů následně čerpá dusík, který potřebuje k tvoření bílkovin.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Karbanátky z hlívy ústřičné

Hlívu očistíme a nakrájíme na co nejmenší kousky. Rozpálíme olej, hlívu podusíme a necháme vychladnout. Poté hlívu smícháme s vejci, nadrobno nakrájenou cibulí a strouhankou, osolíme a opepříme. Obalíme ve strouhance...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte