Pěstování a skladování citrónu

Pěstování citrónů

Citróny jsou původem z Asie, poslední dobou je ale stále častěji můžeme vidět jako originální pokojovou rostlinu. Dají se totiž úplně jednoduše pěstovat v květináči.

Nejvhodnější je pořídit si rostlinu citrónovníku, který už je navyklý na naše podnebí a klima. Pokud si totiž přivezeme rostlinu z nějakých jižních zemí, ve kterých jsme byli na dovolené, může se stát, že velký teplotní skok rostlinku zničí.

Pojďme ale k samotnému pěstování citrónů. Na dno květináče je vždy dobré dát drenáž. Ta zabrání hnití kořenů při případném přelití. Jako drenáž se nejčastěji používají rozdrcené střepy, kousky cihel nebo keramzit. Dále je velmi důležitá zemina. Nejvhodnější půda je slabě kyselá až neutrální, lehká a dobře propustná. V této půdě ale hrozní vysychání, hlavně v horkých letních dnech, je zde ale velmi malé riziko zahnívání kořenů. V těžké půdě hrozí špatná propustnost vzduchu a hnití kořenů.

Když už máme ideální podmínky pro pěstování, zaměříme se na hnojení. Samozřejmostí je, že kdo chce mít krásné a zdravé plody, musí pravidelně přihnojovat. Dnes je na trhu spousta přípravků speciálně pro citróny, ty je dobré po nějakém čase obměnit. V zimě není potřeba rostlinu vůbec hnojit, důležité je to hlavně v létě a při začátku vegetace.

Při růstu je hodně důležitá teplota. V průběhu roku potřebuje rostlina různé teploty. V zimě je vhodná teplota okolo 5 - 10 °C, v bytě stačí teplota okolo 15 °C. V době kvetení se musíme vyvarovat vysokým teplotám, ideální teplota je kolem 20 °C. Pokud si myslíte, že čím větší teplota, tím lépe, jste na omylu. I v době kvetení a dozrávání plodů je potřeba udržovat teplotu max. do 25 °C.

Citrónovník je nádherná rostlina, která rozzáří každou místnost, vyvolá pozitivní energii a dobrou náladu.

Skladování citrónů

Citróny celkem rychle podléhají zkáze, proto bychom je měli skladovat max. týden při teplotě do 8 °C. Citronovou šťávu si však můžeme uchovávat v mrazáku ve formičkách na led. 

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Limoncello

Z citronů odkrájíme kůru (pouze žlutou část) a vložíme ji do vyšší nádoby. Zasypeme cukrem, zalijeme alkoholem a vodou, nádobu zakryjeme kouskem alobalu a necháme 14 dní na temném a chladném místě. Jednou denně...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte