Využití cibule v kuchyni

Existuje více odrůd cibule a každá se hodí na něco jiného. Kromě klasické cibule, jejíž mnohostranné využití všichni jistě dobře známe, jsou u nás nejpoužívanější tyto druhy:

  • Šalotka si získává v kuchyni stále větší uplatnění díky své jemnější chuti. V obsahu minerálních látek a vitamínů je na tom podobně jako běžná cibule a použití je také stejné – pod maso, zeleninu nebo houby, dá se zapékat, grilovat, smažit, glazovat nebo sušená použít jako koření.
  • Červená cibule je známá pro svou nasládlou chuť. Hodí se jak na tepelnou úpravu, tak i za syrova pro dochucení salátů.
  • Bílá cibule patří opravdu mezi ty jemnější, může se proto použít i do studených jídel, například salátů. Při krájení bílé cibule neslzí oči, musíme si však dát pozor na několik vrstev slupky, která, kdybychom ji neodloupli, by zkazila celé jídlo.
  • Jarní cibulka je vynikající pro dochucení salátů a pomazánek. Není štiplavá a přesto dodá studeným pokrmům výraznou chuť. 
  • Cibule perlovka patří mezi opravdové lahůdky. Pro svou krátkou trvanlivost je používána především pro zavařování. Jako chuťovka po jídle působí na lepší trávení.
Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Francouzská cibulová polévka se sýrem

Na másle osmahneme cibuli nakrájenou na kolečka. Restujeme velmi zvolna až do doby, kdy je cibule dotmava. Přidáme bobkový list a zalijeme vínem. Počkáme, až se víno odpaří, přilijeme vývar a vaříme 10 minut. Přidáme...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte