Křemenáč patří mezi nejvyhledávanější houby –  je výborný hlavně sušený

Křemenáč patří mezi nejvyhledávanější houby – je výborný hlavně sušený

Křemenáč patří k nejvyhledávanějším houbám v českých lesích. Tato houba z čeledi hřibovitých má dlouhou nohu a její klobouk je zbarvený v různých odstínech oranžové a červené. Existuje několik druhů křemenáče, můžeme najít křemenáče osikového, březového, bělostného a smrkového. Křemenáč je výborný dušený nebo zapečený s brambory jako rychlá a chutná večeře.

Čtěte také:

Kde rostou houby aneb kam na houby?

Kam na houby? Křemenáč najdete v jehličnatých lesích i na písečných půdách

Křemenáč roste od června do října. Najdeme je v jehličnatých a smíšených lesích a také ve stromořadí u cest, nebo dokonce na písečných půdách. Křemenáče kromě dlouhé nohy a barevného klobouku poznáte také podle bíle třeni, která je pokrytá drobnými černými a šedivými šupinkami. Téměř všechny druhy křemenáčů jsou jedlé. Pokud si ale nejste při sběru jisti, křemenáče lze pořídit ve i specializovaných obchodech nebo přímo u pěstitele.  Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. 

Křemenáč - druhy

Křemenáč smrkový

Křemenáč smrkový dostal své přízvisko podle toho, že roste pod smrky. Tento druh roste od června do listopadu obvykle v kyselých půdách. Nejčastěji ho můžeme nalézt v podhorských a horských oblastech.

Křemenáč osikový

Křemenáč osikový je rozšířený druh, tento druh křemenáče roste od června do října pod osikami. Vyskytuje se na okrajích lesů a podél lesních cest. Tento křemenáč je v mládí výtečný, starší plodnice měknou a nejsou tak kvalitní.

Křemenáč březový

Pro houbaře je tento křemenáč nejoblíbenější, a to kvůli své tvrdé dužině, která je odolná vůči parazitům. Křemenáč březový tak bývá červivý jen výjimečně. Roste nejčastěji v červenci až září, a to pod břízami na písčitých půdách. Křemenáč březový se dobře suší a je vhodný do většiny houbových jídel.

Křemenáč bělostný

Křemenáč bělostný je na Červeném seznamu kriticky ohrožených hub, proto by se neměl vůbec sbírat. Roste v březových porostech s osikami, a pokud ho najdete, měli byste to nahlásit. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

křemenáč recepty3

Křemenáč se nejčastěji používá na guláš a smaženice

Křemenáč je silně aromatická houba, proto se v kuchyni nejčastěji využívá na smaženice, do guláše a houbových omáček. Můžete ho také naložit do octa nebo sladkokyselého nálevu. Křemenáč můžete také usušit, velmi dobře se totiž suší. Rozkrájejte ho a kousky vyložte na pečícím plechu a nechte pár dní sušit. Takto usušený ho pak můžete dát do polévky nebo smetanových omáček. Pokud si ho chcete nechat čerstvý, v chladu vám vydrží jen pár dní. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Křemenáč - recepty

Zapečené brambory s křemenáčem

Ingredience

  • 4 velké brambory
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • pepř
  • 4 plátky sýru
  • 6 křemenáčů
  • 2-3 lžíce nasekané petrželky
  • stroužek česneku
  • 5 rajčat
  • 2-4 lžíce olivového oleje

Zapečené brambory s křemenáčem - postup

Nejprve oloupeme brambory, omyjeme a nakrájíme na plátky. Zapékací formu vymažeme máslem, vyplníme bramborami, osolíme a opepříme. Na brambory položíme plátky sýra. Houby očistíme a klobouky hub vyskládáme na sýr. Nohy hub nasekáme nadrobno a dáme je mezi klobouky. Posypeme nasekanou petrželkou. Česnek oloupeme a prolisujeme k houbám. Rajčata nakrájíme na plátky a vložíme do zapékací formy. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut při teplotě 200 stupňů. Snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 45 minut.

křemenáč recepty1

Dušený křemenáč

Ingredience

  • 600 g křemenáčů
  • máslo
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • drcený kmín, petrželka, oregano

Dušený křemenáč - postup

Křemenáč nakrájíme a přidáme k osmahlé cibulce, smažíme na másle, dokud houby nepustí vodu. Osolíme, okořeníme a dusíme 15 minut. Udušené houby smícháme s nasekanou petrželkou a podáváme na topinkách.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov
Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny…
Uzeniny Příbram, a.s.: maso a uzeniny špičkové kvality
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Alibona, a.s.- spolehlivý producent výrobků z ovoce a zeleniny
Společnost Alibona a.s. má velmi bohatou…

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Buďte krásní v každém věku. Předčasné stárnutí pleti lze snadno zbrzdit

Chcete si zachovat mladistvou pleť a jste ochotni pro to udělat cokoliv? Na to, abyste oddálili předčasné známky stárnutí pleti nepotřebujete spoustu peněz a vlastně ani příliš času navíc. Přesto existují triky...

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.