Jak využít černý bez a další jedlé květy v kuchyni?

jedlekvetySezóna černého bezu vrcholí v červnu.

Květy, které jsou jedlé, mají v kuchyni široké využití. Dokonale ozdobí jídlo a dokáží taky skvěle zpestřit chuť některých pokrmů. Jedlých květin najdeme na jaře na zahradě a v přírodě velké množství. Mezi oblíbené květy patří černý bez, který v tomto období kvete všude kolem nás. Aromatické bezové kvítky jsou v kuchyni hojně používány. Černý bez má navíc blahodárný vliv na naše zdraví. K čemu je dobrý? A jaké další jedlé květy využít při vaření?

Černý bez kvete od května do konce června. Nyní je tak pravý čas na jeho sběr. Nasbíraný bez můžete využívat celý rok. V létě příjemně osvěží domácí bezinková limonáda a v zimě zase při nachlazení pomůže bezový čaj nebo sirup. Květy černého bezu je vhodné sbírat za slunečného počasí spíše v odpoledních hodinách. Bez zpracujte buď ihned po nasbírání nebo jej dejte sušit. Sušení bezu se doporučuje za teploty do 35 °C.

Černý bez a jeho účinky

Černý bez má mnoho významných účinků na naše zdraví. Bezinky jsou skvělou nízkokalorickou potravinou plnou prospěšných živin, antioxidantů a vitamínů. Bezové produkty pomáhají zmírňovat projevy chřipky, nachlazení, ale také některých zánětů a infekcí. Příznivé účinky má černý bez také na vylučování vody z těla a správnou činnost ledvin. Zdravotní využití mají i bezové květy, ze kterých se připravují odvary na dnu, revma nebo obklady na vyrážky.

Co z černého bezu připravit?

Nejčastěji se černý bez používá k přípravě nápojů nebo marmelád z bezinek. Bezové květy se ale připravují i smažené.

Domácí bezinková limonáda – recept

  • bezové květy: 35 ks
  • voda: 7 l
  • třtinový cukr
  • limetková šťáva

Květy namočíme na 24 hodin do vody a dáme vychladit. Poté přecedíme a podle chuti vmícháme do limonády cukr a citronovou šťávu. Necháme 5 dnů odležet při na chladném místě. Servírujeme s ledem a lístky máty.

Bezové placky – recept

  • bezové květy: 8 kusů
  • hladká mouka: 10 lžic
  • vejce: 2 kusy
  • trocha bílého vína
  • sůl
  • olej

Bezové květy umyjeme. Z mouky, vajíček a špetky soli uděláme těstíčko. Podle chuti přidáme trochu vína. Květy obalujeme v těstíčku a smažíme na oleji dozlatova. Bezové placky skvěle chutnají i zastudena.

jedlekvety2Jedlé květy se v kuchyni často používají do salátů.

Jaké další jedlé květy můžeme využít v kuchyni?

Jedlé květy rozzáří talíř, ale výborně dochutí i pomazánku nebo salát. V kuchyni je velmi oblíbená sedmikráska, jejíž květy báječně chutnají v salátech. V luxusní pokrm promění obyčejný salát taky macešky nebo violky. Pokud máte rádi výraznější chutě, sáhněte po pampeliškách nebo slunečnici. Na jaře mají využití i květy křenu, které se hodí třeba do tvarohové pomazánky. Chuťově vynikající je také lichořeřišnice, kterou u nás ve volné přírodě bohužel neroste. Vypěstovat si ji ale můžete na vlastní zahradě.

Obecné tipy při vaření s jedlými květy:

  • Před použitím jednotlivé květy ochutnejte, některé mohou být hořké nebo pikantní.
  • Používejte čerstvé květy, ideálně v den jejich sběru.
  • Využívejte pouze okvětní lístky.
  • Nepoužívejte květiny určené k dekoraci.

Kde jedlé květy sbírat?

Nejlépe uděláte, pokud se vydáte za jedlými květy do přírody nebo si je natrháte na vlastní zahradě. Vyhněte se květům z veřejných zahrádek a prostor, kde mohou být květiny přehnojené a plné pesticidů. V kuchyni určitě nepoužívejte ani květy z květinářství. Ty jsou primárně určené k dekoraci a mohou být plné chemikálií. V obchodě kupujte pouze květy, které jsou určené pro gastronomii.


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte