Hřib strakoš /Suillus variegatus/

img
05. 12. 2011 Přečteno: 6663x

▪ Hřib strakoš - vzhled

Klobouk má průměr 3-15 cm, v mládí je polokulatý, ve stáří až plochý, barvy špinavě žluté, žlutohnědé nebo olivově žluté. Povrch je sametový, plstnatý až šupinkatý, za vlhka slizký.

Rourky má špinavě okrově až olivově hnědé, na řezu modrají.


Třeň je vyšší, mívá až 10 cm, je válcovitý, až trochu kyjovitý, plný, žlutavý nebo žlutohnědý.

Dužnina je bělavá až světle okrová, na řezu slabě modrozelenající, mírné chuti, pryskyřičné vůně. Výtrusný prach je olivově hnědý.

▪ Hřib strakoš - výskyt

Hřib strakoš roste od července do konce října, ale najde se i v červnu a za teplého počasí také v listopadu. Vyskytuje se hlavně v jehličnatých lesích, především borových, na písčitých půdách. Místy vyrůstá hromadně. Je to jedlá a chutná houba. Pro kuchyňské použití je velmi vhodný, zejména do směsí a pod maso. Dobře se suší a doporučuje se i k výrobě houbového extraktu.

Prodává se na trzích a také se využívá v konzervárenském průmyslu. hřib strakoš je tak charakteristický, že se nedá zaměnit za žádnou jedovatou ani jinou hřibovitou houbu. Svým celkovým vzhledem tvoří jakýsi přechod mezi hřiby a klouzky. Má mnoho lidových jmen (přes šedesát), jako kačenka, máselník, židáček, písečník, koženáč, kožešník, koželužka, koženka, švec, ševčík, podborovinka, borovník aj. Na Českobudějovicku mu říkají "bezpráce".

▪ Hřib strakoš - vliv na zdraví

Hřib strakoš vykazuje ze všech hřibovitých nejnižší obsah těžkých kovů. Obsahují velké množství B vitaminů (s výjimkou vitaminu B12), pomáhají tak při depresích, srdečních chorobách a migrénách.

▪ Hřib strakoš - možnosti využití

Hřib strakoš je jedlý a z hlediska uchovávání je nejlepší jej usušit. Je dobré ho přidávat do směsí s jinými houbami – hodí se i do omáček, polévek, pod maso i na všechna ostatní sídla. Svým jasným zbarvením je již zdaleka viditelný, takže je požitkem jej sbírat.

▪ Hřib strakoš - recept

Zapékanky se strakoši

300 g strakošů
lžíce másla
1 cibule
kečup
5 rohlíků
petrželová nať
100 g strouhaného sýra

Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na másle, přidáme na plátky nakrájené strakoše, opepříme, osolíme a podusíme. Mezitím si připravíme rohlíky, které podélně rozkrojíme na poloviny, vložíme na pekáč 10 půlek rohlíků, pokryjeme podušenou směsí, zakapeme kečupem, posypeme strouhaným sýrem a petrželkou. Zapečeme v troubě.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Muchomůrka červená /Amanita muscaria/

Klobouk muchomůrky červené může mít průměr 8 - 20 cm. Je nejdříve polokulovitý, později sklenutý, ve stáří rozložený, někdy až mírně miskovitý s…

Muchomůrka porfýrová /Amanita porphyria/

Klobouk je široký 4 - 7 cm. Muchomůrka porfýrová je obdařena kloboukem v mládí kuželovitě zvonovitým, později rozloženým, s rovným a hladkým okrajem,…

Vláknice kuželovitá /Inocybe fastigiata/

Klobouk 3 – 7 cm, kuželovitý nebo nízce sklenutý, s výrazným hrbolkem, pokožka na temeni lysá, na okraji s odstávajícími vlákny, jinde vrostle…

Čirůvka mýdlová /Tricholoma saponaceum/

Klobouk 5 – 12 cm, v mládí zvoncovitý nebo polokulovitý, později nízce sklenutý, s okrajem často laločnatým a dlouho podvinutým (ve stáří ostrým…

Čirůvka žíhaná /Tricholoma virgatum/

Klobouk má čirůvka žíhaná široký 3 – 9 cm, kuželovitý až široce zvoncovitý, s nápadným, ostrým, vzácně zaobleným hrbolkem, hladký, vrostle černavě…

Čirůvka kravská /Tricholoma vaccinum/

Klobouk má čirůvka kravská široký 3 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý, později nízce sklenutý, plochý až vmáčklý, dosti dlouho s podvinutým okrajem a…

Čirůvka střechovitá /Tricholoma imbricatum/

Klobouk má čirůvka střechovitá 4 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý až téměř polokulovitý a na okraji podvinutý, později nízce sklenutý nebo plochý a s…

Čirůvka prstenitá /Tricholoma fracticum/

Klobouk má čirůvka prstenitá široký 5 – 13 cm, v mládí polokulovitý, později více sklenutý, až témě plochý, do dočasné dospělosti s výrazně…

Závojenka olovová /Entoloma sinuatum/

Klobouk má závojenka olovová v průměru 5 - 20 cm, v mládí je polokulovitý až kuželovitý, pak sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý a…

Muchomůrka zelená /Amanita phalloides/

Klobouk o průměru 6 – 16 cm je zprvu sklenutý, posléze ploše rozložený, hladký, lesklý, radiálně vláknitý, tence a měkce masitý. Zabarvení klobouku…

Muchomůrka tygrovaná /Amanita pantherina/

Klobouk je o průměru 6 - 10 cm, polokulovitý, pak sklenutý, ve stáří plochý. Okraj je často (ale ne vždy) hřebenitě rýhovaný. Povrch klobouku je…

Smrtelně jedovaté houby

Pozitivní dojmy z houbaření může pokazit spousta situací. Tou nejzávažnější je určitě konzumace smrtelně jedovaté houby. Toxiny, které v sobě…