Hřebíček je nejen chutný, ale i léčivý.

Hřebíček jako koření i lék. S čím ho namíchat a jak použít?

Hřebíček se získává z tropického stromu zvaného hřebíčkovec kořenný. Ten se nejvíce vyskytuje v oblasti Indonésie již od dob starověku. Je tedy zřejmé, že toto aromatické koření lidé používali již od pradávna. Hřebíčkem ochucovali své pokrmy a taktéž jej uplatnili v lidovém léčitelství.

Stejně jako za dob starověku, i dnes je hřebíček velmi oblíbeným kořením nejen v gastronomii. Díky antibakteriálním vlastnostem má své upotřebení i v již zmíněné přírodní léčbě nejrůznějších zdravotních neduhů. Řekněme si tedy o tomto skvělém koření něco víc.

Hřebíček a jeho pěstování

Strom zvaný hřebíčkovec kořenný je možné spatřit nejen v Indonésii, ale také na Srí Lance, v Malajsii anebo v Thajsku. Ve volné přírodě může dorůstat až do výšky dvaceti metrů. Ovšem pokud se pěstuje cíleně k produkci koření, udržuje se jeho výška jen do pěti metrů. Z tohoto stromu se zpravidla ručně sklízí ještě nerozvinuté květy (poupata červeného zbarvení) a následně se suší na slunci do podoby koření zvaného hřebíček. Za jeden rok je možné získat z jednoho hřebíčkovce až 5 kilogramů aromatického a léčivého hřebíčku.

Čtěte také:

Nové koření neboli jamajský pepř v hlavní roli: Připravte si voňavé kořenící směsi!

Hřebíček a jeho obecná charakteristika

Hřebíček má nasládlou, štiplavou a svíravou chuť. Známý je též svým velmi intenzivním aroma. Jeho příchuť mu propůjčuje sloučenina zvaná eugenol. Mezi podobné „zahřívající“ koření lze zařadit i muškátový oříšek, skořici anebo nové koření. Obecně se hřebíček používá buď v mleté podobě, oblíbený je ale i vcelku, a to jak při vaření, tak při přípravě léčivých tinktur. Co se týká vlastností tohoto neocenitelného koření, je jich skutečně nespočet! Hřebíček působí antibakteriálně a obsahuje i antioxidanty či vitamín C. Proto se hodí rovněž k lidovému léčitelství.

Hřebíček a jeho využití v gastronomii

V kulinářském světě má hřebíček nezastupitelné místo. Často se používá k ochucování omáček, polévek a rýžových pokrmů. Zejména v indické kuchyni se hojně vyskytuje. Nalézt jej můžete i v známém koření zvaném garam masala. Toto voňavé koření však nemá upotřebení jen při přípravě slaných jídel. S oblibou je pro své příjemné aroma přidáváno i do vaječných koňaků, likérů, vybraných dezertů a sladkého pečiva.

Aromatický hřebíček se hodí i k tvoření citrusových ozdob na stromeček.

Hřebíček a jeho využití v lidovém léčitelství

Koření zvané hřebíček by se dalo nazvat opravdovým přírodním zázrakem, který může pomoci při celé řadě zdravotních obtíží. Vyjmenujme si tedy některé metody možného použití:

  • Hřebíček pro zdravou dutinu ústní: pokud preferujete přírodní ústní vody, zcela určitě vsaďte na tu s obsahem hřebíčku. Toto koření totiž pomůže předcházet zánětům dásní, redukuje bakterie v ústech, podporuje hojení sliznice a eliminuje tvorbu plaku.

  • Hřebíček jako prevence onkologických nemocí: pro obsah antioxidantů bude hřebíček perfektní prevencí rakoviny. Konzumovat jej můžete i ve formě extraktů, olejů a podobně.

  • Hřebíček jako regulátor hladiny cukru v krvi: dle provedených studií může toto koření taktéž pomoci s regulací glykémie, což ocení především diabetici.

Hřebíček a kontraindikace

Rozhodli jste se používat k lidovému léčitelství hřebíček? Potom se raději poraďte se svým ošetřujícím lékařem, než tak učiníte. Obecně se však nedoporučuje nadměrné používání produktů z hřebíčku na sliznici dutiny ústní (aby nedošlo k poranění). Kontraindikací k zevnímu užití by měla být i citlivá pokožka, jelikož hrozí vznik alergické reakce. S dávkováním hřebíčku by měly být opatrné i ženy v těhotenství. Hřebíčkové oleje, tinktury a podobně se též nedoporučují malým dětem a když už, tak ve velice malém množství. Pakliže užíváte léky na ředění krve, před konzumací přírodních léčiv z hřebíčku konzultujte stav ideálně se svým lékařem.

Hřebíček a dvě směsi domácího koření

A na závěr si představme dvě jednoduché směsi domácího koření, v kterých se vyskytuje hřebíček:

  • Domácí koření na sladké pečení anebo k dochucování kaší, smoothie i horké čokolády: potřebujete tyto suroviny – skořice mletá v množství 4 lžičky, zázvor mletý v množství 1 lžička, mletý muškátový oříšek v množství 1 lžička, mletý hřebíček v množství 1 lžička.

  • Univerzální směs koření na vaření i pečení: pokud rádi chystáte exotické pokrmy, jistě vás nadchne tato kombinace. Potřebujete mletou skořici v množství 4 lžičky, mletý koriandr v množstí 2 lžičky, mletý zázvor v množství 1 lžička, mletá semena kopru v množství ½ lžičky, mletý muškátový oříšek v množství ½ lžičky, mletý hřebíček v množství ½ lžičky.

Autor článku: Iveta Berezkinová

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 28. 10. 2021
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 10. 2021
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 10. 2021
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 10. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 11. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 11. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 11. 2021
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Pažitka pobřežní neboli šnytlík ve čtyřech směsích koření

Pažitka pobřežní nebo také lidově šnytlík, má v české gastronomii pevné místo. Pro svou cibulovou chuť je s oblibou užívaná zejména do pomazánek a dipů. Použít se dá tato rostlina jak v čerstvé, tak i v sušené ...

Když se zastavíš...

Zamejšleli jste se někdy nad tim, proč tu na světě vlastně jste? Dumali jste nad tim, co tu chcete dokázat, kam chcete směřovat? Je to o zastavení se a uvědomění si těchto věcí... V dnešní uspěchaný době tohle málokdo umí. Jede se v jednom módu řadu let a najednou je mu jasný, že čas už nevrátí. Vrásky přibydou, tělo zchřadne a vy začnete bilancovat.