img

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

Domácí koření na zvěřinu ocení především rodiny myslivecké, nebo i ti, kterým lahodí dančí, kančí a jelení maso. Výborné s těmito směsmi budou i bažanti, křepelky, nebo maso srnčí. Těmto lahůdkám neholduje příliš lidí, jelikož zvěřina je divoká už jen svou chutí. Za vyzkoušení však stojí. Třeba si přeci jen najdete k tomuto netypickému masu cestu.

Beze sporu se neobejde domácí koření na zvěřinu bez voňavého a intenzivního jalovce, který v některých směsích také naleznete. V následujících pěti tipech si jistě najde každý svého favorita, díky kterému vytvoří ty nejvybranější pochoutky.

Domácí koření na zvěřinu: Divoká směs s jalovcem

Hned v úvodu vám nabídneme recept na domácí koření divoké, s kterým vykouzlíte dokonalé kančí medailonky, zvěřinové guláše, nebo minutky z jemného masa dančího. Je velmi intenzivní jak chutí, tak i vůní. Vyzkoušejte ho. Potřebovat budete tyto suroviny:

Čtěte také:

Kurkuma - zázračné koření s obdivuhodnými účinky na zdraví

  • nové koření: 10 kuliček
  • celý černý pepř: 20 kuliček
  • jalovec: 6 kuliček
  • špetka mletého zázvoru
  • bobkový list: 2 kusy

Domácí koření na zvěřinu v této podobě připravíte ve hmoždíři nebo v elektrickém mlýnku. Všechny ingredience rozdrťte najemno a přesypejte do uzavíratelné skleničky. Maso potírejte nejprve olejem a poté vmasírujte příslušnou divokou směs s jalovcem.

Domácí koření na zvěřinu: Směs s paprikou a bylinkami k výrobě klobásek

Následující recept na domácí koření se bude jistě hodit při přípravě zvěřinových klobásek. S touto směsí budou prostě dokonalé. Stačí přidat jen trochu suchého červeného vína a marináda je na světě. Na přípravu zvěřinového koření si připravte tyto ingredience:

  • hnědý krupicový cukr: 9 lžic
  • mořská jemná sůl: 6 lžic
  • sušená a mletá cibule: 4 až 5 lžic
  • sladká mletá paprika: 3 lžíce
  • mletý černý pepř: 3 lžíce
  • směs Praganda: 4 lžičky
  • kajenský mletý pepř: 4 až 5 lžiček
  • sušená šalvěj: 4 až 5 lžiček
  • sušený tymián: 4 až 5 lžiček
  • sušený česnek: 2 a ½ lžičky (nebo dle chuti)
  • mleté nové koření: 2 a ½ lžičky

Zvěřinové klobásky budou chutnat celé rodině, pokud použijete k jejich výrobě výše uvedené domácí koření (množství dle objemu masa). Volte do receptu spíše libovější maso. Směs lze skladovat v suchu a v uzavíratelné sklenici několik týdnů do dalšího použití.

Domácí koření na zvěřinu: Směs k rožnění kančího, srnčího, nebo dančího masa

Další tip nadchne zejména nadšence grilování a rožnění. Domácí koření opět ovoní v tomto případě jalovec. K přípravě směsi si obstarejte následující suroviny:

  • sušený česnek: cca 1 až 2 lžičky
  • mořská jemná sůl: 1 a ½ lžičky
  • třtinový cukr: 4 až 5 lžic
  • sušený rozmarýn: 1 a ½ lžičky
  • celý pepř: 5 až 6 velkých lžic
  • jalovec: cca 14 velkých lžic

Domácí koření připravíte rozemletím všech ingrediencí najemno. Použít lze jak hmoždíř s tloučkem, tak i elektrický mlýnek. Směs přesypte do sklenice s kompatibilním víkem a pečlivě uzavřete. Použijte na maso dle potřeby smíchané s jakýmkoliv oblíbeným olejem.

Domácí koření je skvělé i na srnčí maso.

Domácí koření na zvěřinu: Směs k výrobě lahodné paštiky

Kdo by nemiloval zvěřinovou paštiku. S čerstvým pečivem je přímo skvostná. Nyní vám přinášíme tip na domácí koření, díky kterému se vám podaří vyrobit chuťově excelentní paštiku. Připravte si tyto ingredience:

  • celý hřebíček: 2 velké lžíce
  • bílý mletý pepř: 1 lžíce
  • celý bobkový list: 1 lžíce
  • sušený tymián: 1 lžíce
  • mletá chilli paprička: ½ lžíce
  • muškátový oříšek: 2 lžíce
  • mleté nové koření: ¾ lžíce
  • jalovec: 3 až 4 kuličky (nebo dle chuti)

Všechny suroviny rozemelte najemno. Domácí koření na výrobu paštiky opět přesypte do uzavíratelné sklenice a uchovávejte na suchém místě. Dle potřeby použijte. Dokonalá bude zvěřinová paštika například z jelení plece, srnčího, nebo i kančí kýty.

Domácí koření na zvěřinu: Směs na steaky

Jste spíš příznivci minutek? Pak vám jistě udělá radost tento poslední recept na domácí koření. Směsí je možné ochutit jakýkoliv zvěřinový steak. Budete potřebovat tyto ingredience:

  • uzená mořská sůl: 8 lžic
  • sušená mletá cibule: 2 lžíce
  • mletý černý pepř: 2 lžíce
  • sušený česnek: 2 lžíce
  • mletá sladká paprika: 3 lžičky
  • sušený tymián: 3 lžičky
  • sušený rozmarýn: 3 lžičky
  • sušený fenykl: 2 lžičky

Všechny suroviny pečlivě smíchejte v misce a aplikujte dle potřeby na zvěřinu. Domácí koření z výše uvedených bylinek bude vhodné například na dančí a jelení steak. Skladujte nejlépe ve sklenici s víkem.

Autor článku: Iveta Berezkinová

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Blogeři

Přemejšlim, jak se nezcvoknout...

Řikám si, že ten náš novej psék byl nejen osud, ale i vobrovský požehnání. Jinak bych se totiž definitivně zcvokla a možná se ani nepřinutila jít ven. Pravidelný procházky po čtyřech až pěti hodinách mě vždycky přimějou přemejšlet a taky díky nim vyčistim mozek. Zjistila jsem, že mám asi syndrom zakuklení bo co. Lidi mě ňák serou, a ani nevim proč... jsem nemastná, neslaná, apatická, divná, na zabití...