img

Domácí koření na vepřové maso v pěti variacích

Domácí koření se bude jistě hodit i na jakékoliv vepřové maso. Dodá mu na intenzivní chuti. Směsi, které si připravíte doma, budou rozhodně zdravější než ty z obchodu. Připravte si s námi kombinace, které upotřebíte například při přípravě vepřové panenky, pečeně, nebo steaků z libové krkovice.

Následující tipy na domácí koření ocení nejen praktické hospodyňky, ale také vášniví „grilmani“. Až přijde opět sezóna zahradních party, můžete některou z níže uvedených směsí použít na dochucení vepřových karbanátků, nebo k rožnění selátka. Všichni se budou oblizovat.

Domácí koření na vepřové maso: Směs na přípravu trhaného vepřového

Chtěli byste si připravit proslulé trhané maso, které se hodí jak do sendvičů, tak do bagetek? Postačí vám k tomu čerstvá vepřová plec a domácí koření, které umícháte z těchto surovin (směs si připravíte ve větším množství, tj. do zásoby):

Čtěte také:

Rozdělení vepřového masa - druhy a úpravy

  • hnědý cukr: 4 velké lžíce
  • celerová sůl: 1 lžička
  • sušený česnek: 1 lžička
  • mletá pálivá paprika: 3 lžičky
  • mletá sladká paprika: 2 velké lžíce
  • hořčičný prášek: 1 lžička
  • sušená mletá cibule: 1 lžička
  • mletý černý pepř: 1 lžička
  • mořská jemná sůl: ½ lžičky

Vše promíchejte v menší míse a přesypejte do uzavíratelné kořenky. Použijte dle potřeby na vepřovou plec, kterou jste předtím potřeli slunečnicovým olejem. Nechte marinovat maso ideálně přes noc (v lednici) a poté upečte s dalšími potřebnými ingrediencemi na trhané vepřové.

Domácí koření na vepřové maso: Grilovací směs na špízy nebo steaky

Ani grilovací směs nelze opomenout, pokud jde o dochucování vepřového masa. Domácí koření pro účely grilování špízů nebo steaků připravíte z těchto surovin:

  • sušená bazalka: 2 lžičky
  • sušený česnek: 2 lžičky
  • mletá sladká paprika: 2 lžičky
  • mletý zázvor: 2 lžičky
  • mořská jemná sůl: 3 až 4 lžičky
  • sušený rozmarýn: 2 lžičky
  • sušené oregano: 2 lžičky

Marinádu na vepřové maso jednoduše vytvoříte tak, že domácí koření (v potřebné množství) smícháte se slunečnicovým olejem. Steaky z krkovice anebo špízy by se měly marinovat alespoň 12 hodin v lednici, aby byly plné chuti. Přebytek kořenící směsi uchovejte v kořence na další grilování.

Domácí koření na vepřové maso: Směs zvaná adžika

Adžika je kořenící směs, která se používá k přípravě pokrmů zejména v Gruzii. Oceníte ji ale i v našich končinách. Zpestřete se jídelníček a připravte si domácí koření adžika, které dokonale ochutí všechny druhy vepřových mas. Zde je recept. Potřebovat budete:

  • sušený mletý koriandr: 1 lžička
  • sušený kopr: 1 lžička
  • sušená petrželka: 1 lžička
  • majoránka: 1 lžička
  • mletý kmín: 1 lžička
  • mletý bobkový list: 1 lžička
  • sušená bazalka: 1 lžička
  • mletá sladká paprika: 1 lžička
  • sušený česnek: 1 lžička
  • trochu mořské soli a chilli (dle chuti)

Domácí koření zvané adžika uchovávejte v kořence na suchém a tmavém místě. Marinované vepřové maso touto směsí můžete péct, nebo připravovat jako minutku. Chutné bude na vepřové panence, pleci i krkovici.

Domácí koření skvěle ochutí i vepřová žebra.

Domácí koření na vepřové maso: Směs na přípravu šťavnatých vepřových žeber

Tohle netypické domácí koření na vepřová žebra jste zcela jistě ještě nevyzkoušeli. Obsahuje totiž instantní kávu, která dodá masu nezaměnitelnou chuť. Připravte si tedy tyto suroviny:

  • mleté chilli: ½ lžičky (nebo dle preferencí)
  • instantní káva: 2 lžičky
  • mletá sladká paprika: 4 lžičky
  • sušený česnek (můžete přidat i čerstvý v množství cca 3 stroužky): 1 až 2 lžíce
  • sušená cibule (může být i čerstvá v množství 2 ks): cca 3 lžíce
  • sůl: 2 lžičky

Z výše uvedených ingrediencí namíchejte homogenní směs, kterou propojte ještě s kečupem (asi 7 lžic), medem (cca 2 lžíce) a naneste na vepřová žebra. Ta nechte marinovat několik hodin v lednici a pak upečte. Domácí koření na žebra uchovávejte v uzavíratelné nádobě na suchém místě.

Domácí koření na vepřové maso: Barbecue směs

Barbecue směs si zamilujete, pokud v letních měsících rádi grilujete poctivé plátky krkovice. Domácí koření na vepřové maso jednoduše připravíte z těchto surovin:

  • mletý pepř: 6 lžic
  • sušený česnek: 4 lžičky
  • sušené chilli: 2 lžičky
  • uzená sůl: 2 lžíce
  • mletá sladká paprika: ½ šálku
  • třtinový jemný cukr: ½ šálku
  • sušená petržel: 1 lžička

Domácí koření na barbecue přesypejte do kořenky a skladujte v suchu a temnu. Hodit se bude nejen na vepřové plátky, ale také na kuře.

Autor článku: Iveta Berezkinová

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Blogeři

Přemejšlim, jak se nezcvoknout...

Řikám si, že ten náš novej psék byl nejen osud, ale i vobrovský požehnání. Jinak bych se totiž definitivně zcvokla a možná se ani nepřinutila jít ven. Pravidelný procházky po čtyřech až pěti hodinách mě vždycky přimějou přemejšlet a taky díky nim vyčistim mozek. Zjistila jsem, že mám asi syndrom zakuklení bo co. Lidi mě ňák serou, a ani nevim proč... jsem nemastná, neslaná, apatická, divná, na zabití...