Sušené oregano vévodí italské kuchyni.

Dobromysl obecná alias oregano ve třech směsích domácího koření

Dobromysl obecná nebo také oregano se řadí do kategorie středomořských bylinek. Chuťově se podobá majoránce a tymiánu. Bylina se užívá jak sušená, tak čerstvá. Využití má nejen v gastronomii, ale i v lidovém léčitelství.

Zajímá vás, jak a kde se oregano nejčastěji pěstuje a do jaké doby se vlastně datuje první užívání této voňavé bylinky? Pak se tohle vše dozvíte a jako bonus se inspirujete skvělými směsmi domácího koření, které obsahují léčivou a chutnou dobromysl obecnou.

Dobromysl obecná neboli oregano a jeho historie

ve starověkém Řecku lidé věděli, jaké účinky má dobromysl obecná. Tato bylinka byla hojně vyhledávaná hlavně k léčení infekčních nemocí a kožních neduhů. Ovšem oregano mělo i svou specifickou symboliku. V čerstvé podobě bylo oblíbené (stejně jako myrta) na svatbách a údajně mělo přinášet lásku a štěstí do manželství. Do celé Evropy se pak koření rozšířilo díky arabským obchodníkům a léčitelům. Primárně se využívalo v lidovém léčitelství. Až později s ním lidé začali i vařit a péct. Oregano je ostatně dodnes nedílnou součástí italské gastronomie.

Čtěte také:

Nové koření neboli jamajský pepř v hlavní roli: Připravte si voňavé kořenící směsi!

Dobromysl obecná neboli oregano a jeho obecná charakteristika

Jak již bylo zmíněno výše, dobromysl obecná se řadí mezi středomořské bylinky. Její výška je zpravidla kolem 20 až 30 centimetrů, ovšem dorůstat může v ojedinělých případech i do necelého metru. Květ má oregano fialově zbarvený a spatřit jej můžete zejména v letním období. Jako koření se používají sušené anebo čerstvé listy. Bylina se nejvíce pěstuje samozřejmě ve Středomoří, daří se jí ale taktéž v Severní Americe a v Asii. K správnému růstu potřebuje rostlina dostatek světla a také tepla. Oreganu nesvědčí dozajista mrazíky a chlad. Co se týká chuti, lze ji definovat jako mírně nahořklou, avšak stále osvěžující.

Dobromysl obecná neboli oregano a využití v gastronomii

Pro své aroma a příjemnou chuť je dobromysl obecná neboli oregano hojně využívaná v kulinářském světě, a to v čerstvé i sušené podobě. Zcela jistě se bez bylinky neobejde například italská kuchyně. A s jakými surovinami si oregano skvěle „rozumí“? Dokonale se snoubí třeba s rajčaty, proto se s oblibou používá k výrobě pizz a obecně dochucovacích omáček. Bylinku ovšem uplatníte i při vaření těstovin, při pečení domácího chleba anebo při míchání marinád na maso. V kombinaci s bazalkou, majoránkou či pepřem bude dobromysl přímo skvostná!

Čerstvé oregano má méně intenzivnější chuť než to sušené.

Dobromysl obecná neboli oregano a využití v lidovém léčitelství

V podstatě každá bylinka v sobě skrývá i léčivé účinky. A nejinak je tomu i u oregana. Pojďme si tedy prozradit, na jaké neduhy dobromysl obecná může zabrat. Zde je výčet jejich účinků:

  • Dobromysl obecná má sedativní účinky, proto se skvěle hodí třeba do čajů a výluhů na uklidnění. Kromě jiného potlačí i nespavost.

  • Bylinku zvanou oregano uplatníte i při trávicích obtížích. Účinná bude při léčbě průjmů a nevolností. Také podpoří chuť k jídlu.

  • Chcete očistit svůj organismus od škodlivých látek? Potom vsaďte na oregano. K detoxikaci je dobromysl obecná totiž ideální!

  • Dále má dobromysl obecná i antibakteriální a protizánětlivé účinky. Ne nadarmo je tedy považovaná za přírodní antibiotikum.

Dobromysl obecná a tři směsi domácího koření

Na závěr si představme tři směsi koření, v kterých hraje hlavní roli dobromysl obecná. Oceníte je při každodenním kulinářském počínání i při slavnostnějších příležitostech.

Domácí italské koření vhodné na těstoviny, pizzu anebo do rajčatové omáčky

Potřebujete následující ingredience:

  • sušená dobromysl obecná (oregano): 2 lžíce

  • sušená bazalka: 2 lžíce

  • sušená majoránka: 1 lžička

  • sušený tymián: 1 lžíce

  • sušený rozmarýn: 1 lžička

Domácí řecké koření na ryby, zeleninu anebo do dipů

Smíchejte si následující ingredience:

  • sušená dobromysl obecná (oregano): 2 lžíce

  • sušený kopr: 1 lžíce

  • sušený a mletý česnek: 1 lžíce

  • sušená a mletá cibule: 1 lžíce

  • sůl: ½ lžičky

  • mletý černý pepř: ¼ lžičky

Kajunské domácí koření na hovězí, vepřové, kuřecí maso a také na mořské plody anebo těstoviny

Potřebovat budete následující ingredience:

  • sladká mletá paprika (nebo uzená): 4 lžíce

  • kajenský pepř: 2 lžíce

  • sušený a mletý česnek: 1 lžíce

  • sušená a mletá cibule: 1 lžíce

  • sušená dobromysl obecná (oregano): 1 lžíce

  • sůl: ½ lžíce

  • mletý černý pepř: ½ lžíce

  • sušený tymián: 2 lžičky

  • mletý kmín: ½ lžičky

  • drcené chilli vločky: ½ lžičky

Autor článku: Iveta Reinisch

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 15. 10. 2021
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
SOBOTA 16. 10. 2021
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
NEDĚLE 17. 10. 2021
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 18. 10. 2021
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 19. 10. 2021
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 20. 10. 2021
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je úplněk. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 21. 10. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Pažitka pobřežní neboli šnytlík ve čtyřech směsích koření

Pažitka pobřežní nebo také lidově šnytlík, má v české gastronomii pevné místo. Pro svou cibulovou chuť je s oblibou užívaná zejména do pomazánek a dipů. Použít se dá tato rostlina jak v čerstvé, tak i v sušené ...

Už jsem pod čepcem...

Počítám to, a je to přesně deset dní, co jsem pod čepcem neboli už jsem provdána. A jsem provdána za muže nejlepšího, nejúžasnějšího, božského. Prostě je to moje životní láska a věřím, že je to na furt. No a taky se hlásim vám všem, že jsem...přežila!