Citronová tráva je hojně používána k přípravě asijských jídel. Dodá jim svěží citrusovou příchuť.

Citronová tráva neboli voňatka citronová: Použít se dá nejen do asijských jídel!

Citronová tráva by se dala zařadit do kategorie tropických rostlin. Hojně se pěstuje například na Srí Lance, ve střední Africe, v Brazílii, Guatemale, USA, jižní Indii a západní Indii. Již samotný název napovídá, že tato rostlina oplývá svěžím aroma, které je podobné všem známému citronu.

Nejen v tropických a subtropických oblastech je citronová tráva oblíbená. Své místo si našla na mnoha místech světa. Rostlině se taktéž říká voňatka citronová, možná právě kvůli osvěžující vůni. Uplatnění má v gatronomii i v lidovém léčitelství. Objevte toto nezaměnitelné koření, bez kterého by leckteré asijské pokrmy byly nijaké!

Citronová tráva neboli voňatka citronová: Její pěstování a historie

Citronová tráva nebo také voňatka citronová se latinsky nazývá Cymbopogon a řadí se do čeledi trav označovaných jako lipnicovité (Poaceae). Rostlina jako taková se skládá ze stonku, který je vláknitý a obsahuje esenciální oleje s aroma citronu. Proto je citronová tráva s oblibou užívána i k výrobě kosmetických produktů a parfémů. Voňatce citronové se velmi daří v subtropických a tropických oblastech. Sklizeň se provádí zhruba 6 až 9 měsíců po vysazení. Historie této aromatické rostliny je sáhodlouhá. Již před stovkami let se používala například na Srí Lance k přípravě polévek a léčivých čajů na horečnaté stavy, průjmy, nevolnosti a nepravidelnou menstruaci.

Čtěte také:

České superpotraviny mohou nahradit ty exotické. Používáte je?

Citronová tráva neboli voňatka citronová a její využití v gastronomii

V Malajsii, na Srí Lance, v Indii anebo také v Indonésii si nedokážou představit to, že by v jejich pokrmech citronová tráva chyběla (alespoň tedy z větší části). Často je užívána k vaření slaných pokrmů, tj. polévek, omáček i k ochucení masa drůbežího. Harmonizuje dokonale s kokosovým mlékem a kuřecím masem. S mořskými plody úžasně vynikne. Stonky se leckdy využívají k přípravě čajů, nakládaných okurek a marinád. Z rostliny se v čerstvém stavu zpracovává spodní „baňatá“ část stonku. Možné je užít tento kousek vcelku anebo nakrájený na menší kousky. Někteří kuchaři doporučují rostlinu před vařením namočit na dvě hodiny do vody. V lednici vám pak v papírovém sáčku vydrží až 3 týdny. Rostlinu lze i zamrazovat, avšak odděleně od ostatních potravin, kvůli silnému aroma. Velmi známá je ovšem voňatka citronová i v sušené podobě.

Citronová tráva se užívá i přípravě thajské polévky zvané Tekwan.

Citronová tráva neboli voňatka citronová a její využití v lidovém léčitelství

Již víte, že citronová tráva má široké užití v kulinářském odvětví. To ale není zdaleka vše. I v lidovém léčitelství najde své uplatnění. To ostatně věděli i naši předkové. Rostlina působí jako diuretikum (na odvodnění organismu), tonikum a stimulant. Hodí se rovněž k podpoření lepšího trávení a k úlevě od menstruačních obtíží. A jaké má voňatka citronová obecné účinky? Zde je jejich výčet:

  • antidepresivní a sedativní

  • antioxidační a detoxikační

  • analgetické

  • protizánětlivé

  • antiseptické a antibakteriální

Citronová tráva neboli voňatka citronová a domácí směsi koření

A na samý závěr si představme pár směsí domácího koření, v kterých je obsažena citronová tráva neboli voňatka citronová. Osvěžte svá jídla voňavou rostlinou!

Pikantní thajské koření

Na tuto kořenící směs, jejíž součástí je taktéž citronová tráva, potřebujete následující ingredience:

  • mletý a sušený česnek: 2 lžíce

  • mletý a sušený zázvor: 2 lžíce

  • sušená citronová tráva: 2 lžíce

  • strouhaná limetová kůra (sušená): 2 lžíce

  • sušená a nadrcená máta: 2 lžíce

  • sušený a jemně mletý kokos: 2 lžíce

  • thajský mletý pepř: 1 lžíce

  • mořská sůl: 1 lžíce

  • mletý bílý pepř: 1 lžíce

  • mletý černý pepř: 1 lžíce

  • hnědý cukr: 1 lžíce

  • mletý kmín: 1 lžička

Pikantní thajské koření lze využít na drůbeží masa, marinády anebo i do polévek a omáček s kokosovým mlékem. Voňatka citronová propůjčí vašim pokrmům skutečně delikátní chuť!

Domácí koření k ochucení dušených mas, zeleniny i rýže

Další směsí je také koření s thajským nádechem, které rovněž obsahuje rostlinu s názvem citronová tráva. Potřebovat budete tyto ingredience:

  • sušený a mletý česnek: 2 lžíce

  • sušená a mletá cibule: 2 lžíce

  • sušený a mletý zázvor: 1 lžíce

  • mletá paprika: 1 lžíce

  • sušená a drcená bazalka: 1 lžíce

  • sušená a strouhaná citronová kůra: 2 lžičky

  • sušená citronová tráva: 2 lžičky

  • mletý koriandr: ½ lžičky

  • kajenský pepř: 1/8 lžičky

  • mletý bílý pepř: 1/8 lžičky

domácí směs koření s citronovou trávou namícháte, umístěte ji do uzavíratelné nádoby (na suché, chladné a temné místo). Zde vám vydrží k vaření až půl roku.

Autor článku: Iveta Reinisch

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 28. 10. 2021
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 10. 2021
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 10. 2021
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 10. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 11. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 11. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 11. 2021
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Pažitka pobřežní neboli šnytlík ve čtyřech směsích koření

Pažitka pobřežní nebo také lidově šnytlík, má v české gastronomii pevné místo. Pro svou cibulovou chuť je s oblibou užívaná zejména do pomazánek a dipů. Použít se dá tato rostlina jak v čerstvé, tak i v sušené ...

Když se zastavíš...

Zamejšleli jste se někdy nad tim, proč tu na světě vlastně jste? Dumali jste nad tim, co tu chcete dokázat, kam chcete směřovat? Je to o zastavení se a uvědomění si těchto věcí... V dnešní uspěchaný době tohle málokdo umí. Jede se v jednom módu řadu let a najednou je mu jasný, že čas už nevrátí. Vrásky přibydou, tělo zchřadne a vy začnete bilancovat.