Sbíráte houby? Vyzkoušejte nejchutnější recepty z hub!

img
21. 08. 2020

Přísady: Houby – 12 hříbků 2 stroužky česneku 3 šalotky nakrájené nadrobno 100 g šunky nakrájené na kostičky 50 g slaniny nakrájené na…

Houby rostou a s prázdnou z lesa určitě neodejdete. Přinášíme vám nejlepší recepty z hub, které vám jistě přijdou vhod. Vyberte si, na co máte chuť a pusťte se do přípravy lahodného oběda nebo večeře.

Recepty z hub: Plněné hříbky

Přísady:

  • Houby – 12 hříbků
  • 2 stroužky česneku
  • 3 šalotky nakrájené nadrobno
  • 100 g šunky nakrájené na kostičky
  • 50 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • petrželka
  • sůl, pepř

Příprava:

Houby očistíme, odřízneme kloboučky a pod kloboučky odstraníme trubky. Kloboučky povaříme 1 minutu ve vařící osolené vodě a necháme okapat. Zapékací misku vytřeme olejem a česnekem a na ní položíme hlavičky hnědou stranou dolů. Druhou stranu lehce potřeme olejem a zprudka pečeme 5 minut v troubě. Přikryjeme alobalem a pečeme za nejmírnější teploty. Mezitím si připravíme nádivku: nohy hub nakrájíme nadrobno, přidáme ostatní přísady a nasekaný stroužek česneku a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme kloboučky hříbků a pečeme dalších 20 minut, občas pokapeme bílým vínem.

Recepty z hub: Žampiony plněné uzeným masem

Přísady:

  • Houby – žampiony
  • cibule
  • uzené maso nebo klobása
  • sýr
  • olej
  • strouhanka
  • vejce
  • kořenicí směs (na grilovanou zeleninu nebo dle chuti)

Příprava:

Osmahneme cibulku, vložíme na kostičky nakrájené uzené maso. Přidáme strouhanku, a vejce. Vyloupané houby – nožky žampionů pokrájíme na plech. Hustým těstíčkem s kořenicí směsí plníme kloboučky žampionů a posypané sýrem klademe na plech. Podlijeme trochou vody a dáme péct. Podáváme s bramborovou kaší.

Recepty z hub: Houbové koření

Přísady:

  • 100 g sušených hub
  • sušené bylinky podle možností – celerová nať, saturejka, bazalka, libeček

Příprava:

Suché houby rozemeleme na jemný prášek v mlýnku na koření nebo je také můžeme rozmixovat. Rozemleté sušené houby smícháme s rozemletými nebo rozdrcenými sušenými bylinkami. Tuto směs přidáváme do polévky několik minut před ukončením varu, polévka tak získá vynikající chuť. Můžeme přidávat i do guláše, sýrových omelet, do omáček na těstoviny.

Recepty z hub: Žampionové toasty

Přísady:

  • Houby – 200 g žampionů
  • 200 g tvrdého sýra
  • majolka
  • toastový chléb
  • sůl a pepř dle chuti

Příprava:

Čerstvé houby – žampiony a sýr nastrouháme, přidáme majolku, sůl a pepř dle chuti a zamícháme. Vzniklou hmotu mažeme na plátky toastového chleba a dáme zapéct do trouby.

Recepty z hub: Polníček s hřiby

Přísady:

  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 rozkvedlané vejce
  • sůl, pepř
  • 100 g kozího sýra
  • špetka mletého kmínu
  • 1 lžíce sekaného koriandru
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 150 g salátu polníčku
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička oleje z vlašských ořechů
  • 3 lžíce strouhanky
  • červená paprika
  • Houby – 3 ks hřibů

Příprava:

Nakrájíme si kozí sýr na kostky velké přibližně 2 cm. Houby – hříbky podélně nakrájíme na plátky široké 1 cm. Na rozehřátou pánev nalijeme řepkový olej, snížíme teplotu a restujeme plátky hřibů zhruba 2 minuty na každé straně. Když máme hřiby hotové, orestujeme na tom samém tuku slunečnicová semínka. V klasickém trojobalu obalíme kostky kozího sýra. Na druhé pánvi na slunečnicovém oleji obalené kostky sýra osmažíme. Připravíme si dresink. Smícháme vinný ocet, ořechový olej, zbytek řepkového oleje a koření. Když máme vše hotovo, smícháme polníček s dresinkem. Rozložíme jej na 2 talíře. Na polníček rozložíme osmažené houby, kozí sýr a pokrájenou papriku. Vše posypeme restovanými slunečnicovými semínky.

Recepty z hub: Chlebíčky s žampionovou pomazánkou

Přísady:

Příprava:

Houby nakrájíme na větší kousky a osmažíme. Po vychladnutí je jemně rozsekáme, přidáme nastrouhaný sýr a nadrobno nakrájenou cibuli a okurku. Vše dobře utřeme s máslem a hořčicí. Mažeme na chléb nebo pečivo.

Recepty z hub: Bedly na víně

Přísady:

  • Houby – ½ kila bedel
  • 1 dl bílého vína
  • 1 lžíci oleje
  • 50 g anglické slaniny
  • šťávu z poloviny citronu
  • pepř, sůl a máslo na vymazání ohnivzdorné misky

Příprava:

Houby – hlavičky bedel sloupneme a osmahneme z obou stran prudce na oleji. Pak je narovnáme na zapékací misky vymazané máslem. Osolíme je a opepříme. Nožičky bedel a slaninu nakrájíme na kostky a osmahneme na zbylém oleji. Potom podlijeme vínem a povaříme. Ochutíme citronovou šťávou a nalijeme na bedly. Pečeme ve středně teplé troubě asi půl hodinky.

Recepty z hub: Houby na řecký způsob

Přísady:

  • Houby – 200 g oblíbených hub
  • 1–2 dl bílého vína
  • 1 dl vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z poloviny citronu
  • bobkový list
  • 1 stroužek česneku
  • 4 kuličky pepře
  • petrželka, libeček, kopr

Příprava:

Omyté houby – žampiony pokrájíme na větší kusy a vybělíme ve vroucí osolené vodě po dobu 5 min. Víno, vodu a koření krátce povaříme. Vyjmeme koření, vývarem zalijeme žampiony a necháme je zálivkou natáhnout. Zchladíme a podáváme jako předkrm s bílým chlebem nebo topinkami.

Recepty z hub: Léčivá bábovka s hlívou

Přísady:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 200 g pískového cukru
  • Houby – 40 g sušené hlívy v prášku
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 180 ml mléka
  • 4 vajíčka
  • ½ prášku do pečiva
  • strouhanka a tuk na vymazání formy

Příprava:

Vše s výjimkou asi čtvrtiny mouky, všech bílků a prášku do pečiva zpracujeme ve šlehači. Zbylou mouku smícháme s práškem do pečiva a touto směsí zasypáváme sníh z bílků, který nakonec lehce vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme 45–50 minut v troubě při 160 °C. Po vychladnutí bábovku pocukrujeme.

Recepty z hub: Hlívové rizoto

Přísady:

  • Houby – 400 g hlívy
  • 300 g rýže
  • 2 zelené papriky
  • 1 cibule
  • 3 lžíce kečupu
  • olej
  • sůl

Příprava:

Nejdříve na vhodném oleji zpěníme cibulku, ke které po chvíli přidáme nadrobno nakrájenou papriku. Po podušení přidáme houby –  hlívu (rovněž drobně nakrájenou), osolíme a dusíme do změknutí. Na závěr přidáme uvařenou rýži, kečup a promícháme. Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Recepty z hub: Vídeňská hlíva

Přísady:

Příprava:

Omyté a oloupané kloboučky hlívy nasolíme a mírně opepříme. Výhodné je kloboučky ze spodní strany potřít rozetřeným česnekem se solí. Kloboučky obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na tuku pomalu dozlatova.

mush

Recepty z hub: Houbová čína

Přísady:

  • ½ kg širokých nudlí
  • Houby – ½ kg různých čerstvých hub
  • 1 menší lilek
  • 1 malá cuketa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvých nasekaných bylinek
  • 1 malá sklenička vody
  • 1 lžička solamylu
  • špetka kardamomu
  • sůl, pepř, kmín

Příprava:

Lilek a cuketu nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji orestujeme zeleninu a byliny, přidáme kardamom. Vše vyndáme a na zbylé šťávě podusíme nejméně patnáct minut houby nakrájené na nudličky. Přidáme solamyl rozmíchaný ve vodě, promícháme, a ještě deset minut povaříme s cuketou a lilkem. V osolené vodě uvaříme nudle, které pak smícháme s houbovým ragú. Můžeme přidat i tři lžíce sójové omáčky, kečup nebo na měsíčky nakrájená rajčata.

Recepty z hub: Houbové lečo s těstovinami

Přísady:

  • Houby – 300 g mražených hub
  • 2 lžíce másla
  • 1 sklenice leča
  • 1 ostřejší klobása
  • 1 balíček těstovin
  • 1 cibule
  • 1 lilek
  • 100 g strouhaného uzeného sýra
  • sůl, petrželka

Příprava:

Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, lilek, přidáme polorozmražené houby, osolíme a krátce podusíme. Pak k nim přidáme lečo, na kostičky nebo plátky nakrájenou klobásu, přimícháme uvařené těstoviny a prohřejeme. Při podávání sypeme strouhaným sýrem a zdobíme petrželkou.

Recepty z hub: Marinované hříbky

Přísady:

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíci sekané petrželky
  • Houby – 250 g hřibů

Příprava:

Ve středně velké misce, nejlépe skleněné nebo keramické, smícháme citronovou šťávu, olej, petrželku a sůl. Houby nakrájíme na tenké plátky a nasypeme do připravené marinády. Zamícháme, zakryjeme obráceným talířkem nebo fólií a uložíme do chladu. Marinujeme alespoň půl hodiny. Nejlepší jsou připravené den předem.

Autor článku: Monika Poledníková

Napsat komentář: Sbíráte houby? Vyzkoušejte nejchutnější recepty z hub!

RE: Sbíráte houby? Vyzkoušejte nejchutnější recepty z hub!

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.