Upečte si povidloň! Zapomenutý klenot ze srdce Šumavy

img
11. 10. 2018 Přečteno: 7267x

Aby se povidloň povedl, budete potřebovat opravdu kvalitní suroviny. Proto si sežeňte jemný farmářský jogurt, smetanu i vajíčka a ideálně domácí…

Tenká vrstva těsta z odpalovaného těsta, vláčný krém z jogurtu a smetany a vrstva poctivých domácích povidel. Tak to je slavný povidloň - seznamte se. Jedná se o unikátní český recept. Někteří z vás ho jistě znají, někteří ne. Dnes vám proto povidloň představíme a společně si vyzkoušíme také jednoduchý recept na tuto šumavskou klasiku. 

Oproti jiným, staletími prověřeným receptům, vznikl povidloň celkem nedávno. Recept se zrodil v samotném srdci Šumavy, v pekárně na Kvildě, což je krásná horská vesnice.  

Čtěte také:

Vyrobte si poctivá povidla tak, jak je dělaly naše babičky na venkově

A čím je povidloň tak unikátní? Kombinuje v sobě všechny chutě, které máme tak rádi. Spojení sladké šlehačky, korpusu z odpalovaného těsta a kyselých povidel vytváří chuťový koncert. Proto povidloň bez obav nabídněte rodině, kamarádům i jako pohoštění pro známé.  

Pozor - častým omylem je, že do povidloně patří tvaroh. Není tomu tak, do povidloně patří jen smetana s jogurtem! 

Povidloň - recept 

Aby se povidloň povedl, budete potřebovat opravdu kvalitní suroviny. Proto si sežeňte jemný farmářský jogurt, smetanu i vajíčka a ideálně domácí povidla - můžete vyzkoušet domácí povidla podle našeho receptu.

povidloň

Ingredience

Na odpalované těsto

  • 2 sklenice vody = 500 ml
  • 200g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 5 vajec
  • špetka soli 

Na smetanový krém

  • 800 g smetanového jogurtu (např. Choceňský)
  • 700 ml smetany ke šlenání (33 %)
  • 2 - 3 sáčky ztužovače šlehačky
  • moučkový cukr

Povidla

Postup

Postup pro odpalované těsto

  1. V hrnci přiveďte k varu vodu, kterou osolte. Ve vodě rozpusťte máslo a začněte pomalu přimíchávat mouku. Míchejte svižně, aby se odpalované těsto povedlo. Nechte vychladnout.
  2. Do vychladlého těsta zapracujte šleháním všechna vejce, mělo by vám vzniknout kompaktní těsto. 
  3. Připravte si 2 stejně velké plechy na pečení, které si potřete máslem, aby se těsto nelepilo.
  4. Těsto z hrnce si rozdělte na stejně velké poloviny a vyklopte na plechy.
  5. Na každém plechu těsto rovnoměrně rozetřete obrácenou lžící. Lžící můžete taktéž udělat mírné vlnky.
  6. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a těsta pečte 20 minut. Na dno trouby si vložte misku s vodou pro zvlhčení těsta. 
  7. Troubu při pečení neotevírejte. 

Postup pro smetanový krém

  1. Ve velké míse smíchejte jogurt s ušlehanou šlehačkou. Vmíchejte ztužovače podle návodu na obalu.
  2. Oslaďte podle potřeby. 
  3. Nechte vychladit v lednici. 

Kompletování povidloně

  1. V misce si smíchejte domácí povidla se 100 ml rumu. Veškerá povidla poté natřete na jeden vychladlý plát těsta.
  2. Na povidla přidejte veškerý smetanový krém, který musí být pevný a držet pohromadě.
  3. Poté smetanový krém přiklopte druhým plátem těsta. 
  4. Vychlaďte, pocukrujte a nakrájejte. 

Zaujal vás povidloň? A vyzkoušíte náš recept?

Napsat komentář: Upečte si povidloň! Zapomenutý klenot ze srdce Šumavy

RE: Upečte si povidloň! Zapomenutý klenot ze srdce Šumavy

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.