Upečte si o Vánocích domácí chléb a vyhněte se frontám v obchodech

img
21. 12. 2017 Přečteno: 1999x

Tento recept na domácí chléb zvládne snad opravdu každý. Právě díky své jednoduchosti si získal velkou oblibu a recept v různých obměnách koluje…

Vánoční svátky by měly být časem klidu, pohody a rodinných chvil. Říkáte si, že tak to možná vypadá v amerických filmech? Že vaše Vánoce často naopak doprovází spěch, shon a starosti s přípravami? Je opravdu lehké vánočním starostem propadnout, ale letos to tak být nemusí. Vyhněte se spěchu a nekonečným frontám v obchodech. Co můžete, to si nakupte s dostatečným předstihem, a to co musí být čerstvé – třeba domácí chléb – si upečte. Nemusíte být mistři v pečení, naše recepty zvládne opravdu každý.

Domácí chléb bez hnětení

Tento recept na domácí chléb zvládne snad opravdu každý. Právě díky své jednoduchosti si získal velkou oblibu a recept v různých obměnách koluje internetem už pár let. Žádný kvásek, žádné hnětení – jen pár levných surovin, které dozajista najdete ve své spíži, a pár hodin čekání. Domácí chléb bez hnětení se peče v litinovém hrnci nebo v zapékací míse s pokličkou.

Čtěte také:

Jak poznat kvalitní pečivo a nenaletět trikům obchodníků?

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 a ½ hrnku vody
  • ½ lžičky sušeného droždí
  • 1 a ½ lžičky soli

V míse smíchejte mouku, droždí a sůl a vše promíchejte. Přilijte vodu a rukou vypracujte lepkavou hmotu. Tu přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout. Ideální je nechat těsto v pokojové teplotě tedy asi v 21°C. Doba kynutí je 12-18 hodin – čím déle těsto kynout necháte, tím větší oka bude chleba mít.

Po uplynutí doby kynutí těsto dejte na poprášenou pracovní desku a rukama roztáhněte na větší obdélník. Výslednou placku přeložte tak, že všechny čtyři rohy ohnete do středu obdélníku. Nechte spočinout asi 15 minut.

Následně těsto zkuste zformovat do tvaru koule. Tato fáze je poměrně náročná, proto se nelekejte, když vám koule hned vytvarovat nepůjde. Kouli vložte přeloženou stranou dolů mezi dvě pomoučené utěrky a nechte ji další 2 hodiny odpočívat.

Troubu si asi půl hodiny před pečením předehřejte na 230°C a během této doby si v troubě ohřejte nádobu, ve které budete péct. Těsto následně rychle přesuňte do rozehřáté nádoby, přiklopte pokličkou a dejte do trouby. Takto domácí chléb pečte asi 30 minut. Poté odkryjte a pečte dalších 15-30 minut bez pokličky, dokud chléb krásně nezezlátne.

Jednoduchý domácí chleba z trouby

Recept na domácí chleba z trouby je o něco těžší, ale nelekejte se – stále patří mezi jednodušší varianty domácích chlebů. Výhodou je podstatně menší doba kynutí a odpočívání těsta, domácí chleba z trouby proto můžete péct i na poslední chvíli.

  • 5 dkg čerstvých kvasnic
  • 1 kg hladké mouky
  • 500 ml vlažné vody
  • 1 lžíce soli s kmínem
  • 1 lžička cukr krystal

Nejprve si musíte vyrobit kvásek. Do mísy dejte asi 3 lžíce vlažné (spíš teplé než studené) vody, kvasnice a cukr. Všechny ingredience smíchejte, aby vznikla řídká kaše a na teplém místě nechte vykynout.

Do větší mísy vsypte mouku, sůl s kmínem, přidejte vykynutý kvásek a 1/2 litru vlažné vody. Z ingrediencí rukama nebo s pomocí stroje vypracujte těsto. Pokud bude hmota příliš řídká, můžete přidat trochu mouky.

Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny a vytvořte z nich bochánky. Vložte je na vymazaný plech nebo plech vyložený pečícím papírem, a ještě chvíli nechte kynout. Pak bochánky v předehřáté troubě pečte asi 10 minut. Pečení po deseti minutách přerušte a oba chleby potřete rozpuštěným máslem a slanou vodou. Pokračujte v pečení asi dalších 30 minut do doby, než bude mít domácí chléb krásnou hnědou barvu.

Domácí housky

Pokud si na domácí chléb netroufnete nebo jen dáváte přednost křupavým houstičkám, určitě oceníte recept na domácí housky. Můžete si je připravit přesně podle vaší chuti – se solí, s mákem či sýrem.

  • 1 lžička soli
  • 600 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 150 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 3 vejce + 1 vejce na potření

Nejprve si připravte kvásek – do mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr, trošku vlažného mléka a posypte moukou. Smíchejte a kvásek nechte vzejít na teplém místě. Až bude kvásek hotový, přidejte do mísy zbytek mléka, mouky, olej, vejce a sůl a zpracujte těsto. Těsto jen lehce poprašte moukou a nechejte kynout na teplém místě další hodinu.

Poté těsto na pracovní desce nebo válu znovu zpracujte a rozdělte na malé kousky o průměru asi 4 cm. Tvarujte kuličky a rovnou je dávejte na plech s pečícím papírem. Kuličky nemusí být dokonalé, při pečení se samy zakulatí. Chcete-li vrchní stranu houstiček můžete naříznout do kříže. Před pečením ještě nechte housky asi 30 minut kynout.

Na závěr domácí housky potřete rozšlehaným vejcem, posypte solí nebo mákem, sezamem, slunečnicovými semínky – cokoli máte rádi. Domácí housky pečte na 180°C asi 20 minut.

Domácí chléb se slunečnicovými semínky

Pokud dáváte přednost zdravějším variantám chleba se semínky, vyzkoušejte recept na jednoduchý domácí chleba z trouby se slunečnicovými semínky. Místo slunečnicových semínek můžete do těsta přidat semínka sezamová nebo dýňová.

  • 500 g tmavé pšeničné chlebové mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 500 ml vlažné vody
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 100 g loupaných slunečnicových semínek

V míse smíchejte mouku, vločky, sůl a sušené droždí. Ve vlažné vodě rozpusťte cukr a přilijte ji do sypké směsi. Vypracujte těsto s pomocí hnětacího stroje. Těsto zpracovávejte asi 5 minut, než směs přestane lepit. Výsledné těsto poprašte moukou a nechte kynout v teple asi 30 minut. Poté přimíchejte slunečnicová semínka a bochánek přesuňte do sádlem vymazané formy. Nechte kynout dalších 15 minut a poté pečte na 200°C asi 30 minut.

Další recepty na domácí chléb najdete tady

Napsat komentář: Upečte si o Vánocích domácí chléb a vyhněte se frontám v obchodech

RE: Upečte si o Vánocích domácí chléb a vyhněte se frontám v obchodech

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.