Co s přezrálými banány? Upečte si banánový chlebíček neboli banana bread

img
05. 09. 2018 Přečteno: 1891x

V obchodě se většinou můžeme setkat se zelenými až světle žlutými banány. Takováto barva ale není pro konzumaci ideální. Naopak! Nezralý banán může…

Znáte banana bread? Jedná se o chutné pečivo, které vzniklo téměř před 90 lety v Americe. Banánový chlebíček je nadýchaný, chutný a výborně se hodí k snídani i ke svačině. Připravte si ho s námi!

Kdo by nemiloval banány. Tito žlutí krasavci obsahují velké množství draslíku. Ten je známý tím, že zlepšuje náladu i celkovou psychickou odolnost. Navíc jsou banány dobré na zažívání a díky svému nízkokalorickému složení jsou vhodné pro sportovce i všechny fitness nadšence, kteří si hlídají váhu. Podívejte se, jaké fitness recepty s banány jsme pro vás připravili. 

Čtěte také:

Banány můžeme v kuchyni využít na mnoho způsobů. Vyzkoušejte banánové recepty na sladké i slané pokrmy

Jaká barva banánů je vhodná pro konzumaci?

V obchodě se většinou můžeme setkat se zelenými až světle žlutými banány. Takováto barva ale není pro konzumaci ideální. Naopak! Nezralý banán může vyvolat žaludeční problémy a ani jeho složení není zrovna ideální. 

Správně zralý banán by měl mít žluťoučkou barvu a mírně hnědé flíčky - na banana bread je tedy ideální přezrálý banán, jaký vidíte na obrázku úplně vlevo. 

Banánový chlebíček3 

Banánový chlebíček vznikl v New Yorku 

Možná si říkáte, že přezrálé banány nejsou chutné, a proto je příliš nevyhledáváte. A víte co? Stejný pocit měly i newyorské ženy ve 30. letech. Když toto město, které nikdy nespí, zasáhla před 90 lety krize, potraviny začaly být velmi drahé. A mezi nimi také banány, které se do New Yorku dovážely. 

O banány proto přestali mít lidé zájem. Banány tak čekaly na pultech, zrály a kazily se. Newyorské hospodyňky proto chtěly přezrálé ovoce nějak zužitkovat. A tak vznikl banánový chlebíček - v originálním znění - banana bread

Banana bread slaví svůj svátek 

Základem pro banánový chlebíček jsou tedy přezrálé banány. Ty se mohou pasírovat na kaši, případně se může zachovat jejich struktura. Mezi další přísady patří mouka, vejce, máslo a kypřící prášek, díky kterému těsto získává nadýchanou strukturu.  

Banánový chlebíček si mezi limi v USA  rychle získal oblibu. Dnes se proto v Americe slaví i tzv. “National Banana Bread Day”. Američané tento svůj malý národní svátek oslavují 23. února.  

Vy se k těmto oslavám nemusíte připojit, ale banánový chlebíček si můžete kdykoliv připravit doma.

Věděli jste, že banány jsou klíčem k zaručeně dobré náladě?

Hospodyňky radí, jak na ten nejlepší banana bread 

  • Použijte opravdu přezrálé banány. Dodají chlebíčku tu správnou vůni, konzistenci i chuť. 
  • Banánový chlebíček můžete povýšit dalšími ingrediencemi. Výborná bude čokoláda, mandle i lískové ořechy.
  • Banana bread vydrží vláčný až 3 dny. Poté ho můžete opéct v topinkovači a potřít máslem. Bude výborný!
  • Čokoládu můžete nahradit čerstvými borůvkami, lískovými ořechy nebo sušeným ovocem. 

Banánový chlebíček1

Banánový chlebíček (banana bread) - recept 

Ingredience

  • 3 střední přezrálé banány
  • 170 g hladké mouky (typu 00)
  • 170 g másla (pokojové teploty)
  • 150 g třtinového cukru
  • 70 g mletých mandlí
  • 2 větší vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 100 g rozlámané čokolády 

Postup

  1. Pokud máte, připravte si kuchyňský robot. Vložte do něj máslo a cukr a šlehejte, dokud nezískáte světlounkou pěnu. Poté postupně přidejte obě vejce a vanilkový extrakt. 
  2. V jiné míse si mezitím smíchejte sypké přísady - hladkou mouku, mleté mandle a kypřící prášek. Směs si připravte a po lžičkách ji přidávejte do vyšlehané pěny. 
  3. Banány oloupejte, rozmačkejte je vidličkou a pomalu zapracujte do těsta. Už nešlehejte, jen promíchejte rukou. Na úplný závěr přidejte do těsta čokoládu nalámanou na malé kousky.  
  4. Banánový chlebíček pečte na 170 stupňů asi 60 minut. Formu si předtím nezapomeňte vyložit pečicím papírem. Že je banana bread hotový poznáte tak, když do těsta vložíte na chvilku špejli. Pokud na ní neulpí kousky těsta, máte vyhráno.  

Napsat komentář: Co s přezrálými banány? Upečte si banánový chlebíček neboli banana bread

RE: Co s přezrálými banány? Upečte si banánový chlebíček neboli banana bread

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.