Potraviny pro zdravé srdce: Rajčata, salát i sklenka červeného

img
13. 05. 2020

Pokud rozříznete rajče, má podobu srdečních komor. Snad nám příroda napovídá, že patří mezi potraviny pro zdravé srdce. Rajčata jsou bohatým zdrojem…

Květen je měsícem, kdy bychom se měli zaměřit na své srdce. Venku vše krásné rozkvetlo a jaro získalo skutečně nadvládu, i naše srdce by měla rozkvést a zvládnout ten nápor lásky, který nás čeká. Důležitou částí péče o zdravé srdce jsou i potraviny pro zdravé srdce. Budete překvapeni, že mnoho z nich máte běžně doma. Zkuste je tedy zařazovat pravidelně, vždyť naše srdce za to stojí! Potraviny pro zdravé srdce vám mohou pomoci i jako prevence onemocnění srdce.

Čtěte také:

Psychosomatika srdce: Jak se vyhnout onemocnění srdce?

Potraviny pro zdravé srdce: Rajčata

Pokud rozříznete rajče, má podobu srdečních komor. Snad nám příroda napovídá, že patří mezi potraviny pro zdravé srdce. Rajčata jsou bohatým zdrojem lykopenu a draslíku, kterým se přisuzuje výrazný vliv na naše cévy i krevní tlak. Lykopen například brání vytváření krevních sraženin a ovlivňuje hladinu cholesterolu, což snižuje riziko infarktu. Draslík zase snižuje krevní tlak a přispívá i ke správnému „rytmu“ srdce. Může být překvapením, že rajčata bychom měli konzumovat spíše tepelně upravená. Množství lykopenu pak výrazně stoupá.

Potraviny pro zdravé srdce: Ryby a rybí tuk

Mezi jednoznačně potraviny pro zdravé srdce patří ty, které obsahují Omega 3 mastné kyseliny. Nejlepším zdrojem Omega 3, které naše tělo využije až z 85 % jsou ty živočišného původu. Obsahují totiž prospěšné účinné látky DHA a EPA, jež kromě prevence onemocnění srdce podpoří i správnou funkci našemu mozku, zvyšují potenci, pomáhají dětem s ADHD anebo přispívají k hubnutí. Tradičním zdrojem jsou tučné mořské ryby v čele s tuňákem, sardinkami, lososem, ale také třeba krevety.

Potraviny pro zdravé srdce: Avokádo

Avokádo by mělo v naší domácnosti doslova bydlet. Toto ovoce je doslova zdraví prospěšnou bombou, i proto se řadí mezi potraviny pro zdravé srdce. Obsahuje například vitamin E (regeneruje buňky, snižuje riziko infarktu a mrtvice), vitaminy skupiny B (krvetvorba, nervy, mozek, optimalizuje krevní oběh aj.), ale také látky jako železo, draslík, hořčík, měď, zinek či fosfolipidy. Pomáhá tedy i se stresem, přispívá ke správné obranyschopnosti těla (díky fosfolipidům až na buněčné úrovni), snižuje podráždění a pomáhá s cholesterolem.

Potraviny pro zdravé srdce: Listová zelenina a červené potraviny

Zelenina je známá zejména vysokým podílem vlákniny, jež podporuje naše trávení. Zelenina však patří i mezi velmi důležité potraviny pro zdravé srdce, a to díky nitrátům, jež rozšiřují tepny, zvyšují průtok krve a celkově pečují o zdraví buněk hladkého svalstva cév. Mezi potraviny pro zdravé srdce a jako prevence onemocnění srdce je vhodné zařadit červenou řepu, celer, špenát, saláty, mrkev či ředkvičky (zde je však třeba nejprve zjistit stav štítné žlázy).

 3956

Potraviny pro zdravé srdce: Sklenka červeného vína k jídlu

Konzumace velkého množství alkoholu našemu zdraví rozhodně neprospívá, avšak řada vědeckých studií potvrzuje, že sklenka kvalitního „hutného“ červeného vína k jídlu podporuje naše zdraví. Za tím stojí účinné látky jako resveratrol, polyfenoly, kvercetin, melatonin a proantokyanidiny. Vedle prokazatelných pozitivních účinků na kardiovaskulární systém má červené víno vliv i na funkčnost mozku, snižuje záněty v těle a přispívá ke zdravému střevnímu mikrobiomu. Doporučuje se maximálně 1 dl na 25 kg tělesné váhy. Zdravé ženě postačí 2 dl a muži 3 dl červeného vína.

Nepodceňte ani psychosomatiku srdce

Oslabit správnou funkci srdce a zvýšení rizika onemocnění srdce mohou také naše emoce a prožívání. Zatímco radost, spokojenost, vyrovnanost, schopnost komunikovat své potřeby zdravým způsobem srdce posilují, nenávist, zatvrzelost, smutek či nechuť něco dělat jej výrazně oslabují. Respekt k sobě i okolí je jedním z dospělých projevů. Nejedná se o podřízenost či egoismus, ale naopak o přirozené zařazení do společnosti, vědomí, proč zde jsem a proč zrovna toto dělám. Abychom posílili své srdce a snížili riziko onemocnění srdce, je třeba se „vyrovnat“ se svou minulostí. Přijmout ji jako fakt, jež k nám patří, ale kterou nemůžeme změnit. Důležitým faktorem je zde odpuštění (nikoli souhlas, pouze akceptace stavu). Naše srdce tuto úlevu pocítí a my se budeme moci znovu nadechnout a hodit za hlavu i strach z onemocnění srdce.

Autor článku: Markéta Palatin

Napsat komentář: Potraviny pro zdravé srdce: Rajčata, salát i sklenka červeného

RE: Potraviny pro zdravé srdce: Rajčata, salát i sklenka červeného

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.