Nejlepší rostlinné máslo? Připravte si jej z oříšků a semínek

img
18. 09. 2020

Rostlinné máslo – přísady: 3 hrnky slunečnice ½ lžičky mořské soli 2 lžičky medu sirup z agáve Rostlinné máslo – příprava: Slunečnicová…

Rostlinné máslo není jen pro vegany, vegetariány nebo osoby nesnášející laktózu, na chuť mu může přijít každý. Navíc je takové rostlinné máslo mnohem zdravější než jeho živočišný příbuzný. A největším benefitem je to, že si rostlinné máslo můžete snadno vyrobit sami doma.

Čtěte také:

Zdravá čokoláda: Vyrobte si vlastní čokoládu i kakaové máslo

Rostlinné máslo z oříšků a semínek, které máte po ruce nebo jste je třeba právě nasbírali. Je čas lískových ořechů, za chvíli budou padat vlašské. Připravte si z nich netradiční dobrotu, kterou můžete v kuchyni využít mnoha způsoby. Takové rostlinné máslo si oblíbí celá vaše rodina.

Rostlinné máslo ze slunečnice

Rostlinné máslo – přísady:

  • 3 hrnky slunečnice
  • ½ lžičky mořské soli
  • 2 lžičky medu
  • sirup z agáve

Rostlinné máslo – příprava:

Slunečnicová semínka opražíme zlehka na pánvi. Neměla by příliš zhnědnout. Upražená semínka pak necháme lehce zchladnout, vložíme je do mixéru a mixujeme. Postupně se bude struktura směsi měnit. Z hrubé drti, přes jemnou, až konečně začnou semínka pouštět olej a začne vznikat pomazánka. Jakmile je pomazánka dostatečně řídká, je čas přestat mixovat. Každá semínka jsou jiná, některá mají více vlhkosti či tuku než jiná, takže pokud se ani po deseti minutách mixování nevytvoří pomazánka, můžeme k semínkům přidat lžíci oleje (nebo lžičku vody). Nakonec můžeme slunečnicové máslo dochutit medem a sirupem z agáve.     

Kakaové rostlinné máslo ze slunečnice

Rostlinné máslo – přísady:

  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kakaového prášku

Rostlinné máslo – příprava:

Do úzké, vysoké nádoby vložíme semínka, med, olivový olej, a vanilkový extrakt. Vezmeme si tyčový mixér a směs pořádně promixujeme. Můžete využít i služeb robotu, pokud jej doma máte. Mixujeme tak dlouho, dokud se nevytvoří hladké máslo. Je třeba vydržet, protože semínka a oříšky potřebují čas, aby pustily oleje a rostlinné máslo dosáhlo krásně krémové konzistence. Teprve ke konci mixování přisypeme kakao. Znovu chvíli pomixujeme a je hotovo. Uchováváme v lednici.

Univerzální rostlinné máslo

Rostlinné máslo – přísady:

  • 200 ml kokosového oleje
  • 25 ml olivového oleje
  • 25 ml slunečnicového oleje
  • 20ml ovesné smetany
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky kurkumy
  • miska ledu

Rostlinné máslo – příprava:

Připravíme si skleněnou uzavíratelnou nádobu. Do ní dáme kokosový olej a necháme v teple rozehřát. Můžeme využít i vodní lázně. Poté ho přelijeme do mixéru a přidáme všechny ostatní přísady, kromě ledu. Mezitím si připravíme plnou misku ledu, která musí být větší než miska na máslo. Do ledu vložíme skleněnou nádobku a vylijeme do ní umixovanou směs. Tu začneme hned míchat, dokud nezačne tuhnout. Led je nutný, aby směs rychle ztuhla. V opačném případě by se složky totiž mohly snadno oddělit. Jakmile je rostlinné máslo téměř tuhé, vložíme je do mraznice. Po úplném ztuhnutí ji přendáme do lednice. Toto domácí rostlinné máslo je vhodné spotřebovat do měsíce.

Ochucené rostlinné máslo se sezamem

Rostlinné máslo – přísady:

  • 2 lžíce neloupaného sezamu
  • 125 g změklého másla (abychom se vyhnuli tradičnímu máslu, můžeme využít některé domácí rostlinné)
  • 1 stroužek česneku
  • cayennský pepř
  • sůl

Rostlinné máslo – příprava:

Sezam nasypeme na pánev a nasucho několik minut za stálého míchání restujeme, až trochu zhnědne a začne vonět. Poté ho vmícháme do másla. Oloupaný a prolisovaný česnek přidáme také do másla. Nakonec ochutíme solí a pepřem, důkladně promícháme a až do podávání dáme do lednice.

Arašídové rostlinné máslo

Rostlinné máslo – přísady:

  • 1 ½ šálku lískových ořechů
  • ½ šálku krystalového cukru
  • 5-6 polévkových lžic kakaa
  • ¼ šálku javorového sirupu
  • ¼ šálku rostlinného oleje
  • 2 polévkové lžíce kokosového mléka

Rostlinné máslo – příprava:

Nejprve v kuchyňském robotu rozmixujeme oříšky do krému a až poté do směsi pečlivě zamixujeme všechny ostatní ingredience. Toto máslo uchováváme stejně jako kterékoliv jiné. Tedy v lednici a ideálně ve vzduchotěsné nádobě, kde vydrží čerstvé přibližně jeden měsíc.

Autor článku: Monika Poledníková

Napsat komentář: Nejlepší rostlinné máslo? Připravte si jej z oříšků a semínek

RE: Nejlepší rostlinné máslo? Připravte si jej z oříšků a semínek

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.