Letní večeře s vůní ovoce v netradičních kombinacích

img
10. 08. 2020

Letní večeře – přísady: ¼ l mléka 2 vejce špetka soli 150 g polohrubé mouky 1 sklenička rumu nebo bílého vína máslo na smažení ovoce – větší…

Letní večeře vás musí hlavně zasytit. Přes den je vedro, takže není moc chuť k jídlu. Večer to musíme dohnat. Skvělá letní večeře zasytí a díky tomu, že je v ní obsažené ovoce, dodá nám i minerály a vitamíny. Sezóna ovoce je v plném proudu, tak se nebojte ani netradičních kombinací.

Letní večeře, která zasytí: Smažené jahody

Letní večeře – přísady:

  • ¼ l mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 sklenička rumu nebo bílého vína
  • máslo na smažení
  • ovoce – větší jahody
  • vanilkový cukr

Letní večeře – příprava:

Připravíme těstíčko – ušleháme vejce s mlékem, solí, moukou, rumem nebo vínem. Těstíčko by mělo být mírně zahoustlé. Do těstíčka pak namáčíme jahody a smažíme je na másle. Osmažené jahody necháme chvilku na papírovém ubrousku, aby se odsál tuk, a pak je pocukrujeme vanilinovým nebo pravým vanilkovým cukrem. Letní večeře, kterou budou milovat děti i dospělí.

Vydatná letní večeře: Banánový salát s jahodami a zeleným pepřem

Letní večeře – přísady:

  • 1 ks hlávkového salátu
  • ovoce –  4 ks banánu
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • ovoce – 150 g jahod
  • 1 lžíce octa
  • 10 kuliček zeleného pepře
  • 4 lžíce oleje
  • ¼ lžičky cukru
  • 40 g lískových oříšků
  • 1 kelímek smetany na šlehání
  • sůl, pepř

Letní večeře – příprava:

Salát rozebereme na listy, opereme a osušíme, osm jich dáme stranou, ostatní natrháme do mísy. Přidáme na kolečka nakrájené a třetinou citrónové šťávy pokapané banány a jahody překrájené na kousky a pokapeme citrónovým octem. Lehce promícháme. Salát v míse zalijeme zbylou citrónovou šťávou promíchanou se zeleným pepřem, solí, pepřem a cukrem a dáme vychladit. Před podáváním vyložíme mísu listy salátu, přidáme vychlazené ovoce a posypeme sekanými oříšky. Letní večeře vypadá dobře ozdobená neslazenou šlehačkou.

Lehká letní večeře: Hrušky s tuňákovým krémem

Letní večeře – přísady:

  • ovoce – 2 velké zralé hrušky
  • citrónová šťáva
  • 1 konzerva tuňáka (100-150 g)
  • 1 lučina
  • 1 malá cibule
  • 1 vařené vejce
  • 1 lžíce petrželky
  • 1 lžíce rukoly
  • 1 lžíce sekaných kaparů
  • sůl, mletý pepř
  • rajčata na ozdobu

Letní večeře – příprava:

Hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřinců, trochu vyhloubímepokapeme citronovou šťávou. V misce utřeme lučinu s tuňákem bez šťávy, pokrájenou vydlabanou hruškovou dužninou, sekané vejce, krájenou petrželku, rukolu, kapary, opepříme a lehce osolíme. rozmícháme a krémem naplníme půlky hrušek. Ovoce ozdobíme plátkem vařeného vejce nebo rajčaty či kapary a petrželkou. Letní večeře se podává nejlépe na listu hlávkového salátu.

jidlo vecere

Ostrá letní večeře: Pikantní borůvkový salát s mozzarellou

Letní večeře – přísady:

  • 150 g mozzarely
  • 1 ks limetkové šťávy
  • 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • ovoce – ½ kg borůvek
  • 1 pomeranč
  • Špetka muškátového oříšku
  • máta

Letní večeře – příprava:

Mozzarellu nakrájíme na kostičky. Limetovou šťávu smícháme s ořechovým olejem a moučkovým cukrem. Marinádu ochutíme malou špetkou mletého muškátového oříšku. Přelijeme jí kousky sýra, promícháme a necháme 15 minut stát. Teď se pustíme do ovoce. Borůvky očistíme. Pomeranč dobře omyjeme, a i s kůrou nakrájíme na tenké plátky. Borůvky narovnáme na talíř a posypeme marinovanou mozzarellou. Mátu natrháme a posypeme jí salát. Letní večeře je hotová!

Tekutá letní večeře: Vídeňská jablečná polévka s rybízem

Letní večeře – přísady:

  • ovoce – 500 g letních jablek
  • 1,5 l vody
  • ½ l bílého vína
  • 80 g třtinového cukru
  • 50 g rozinek
  • ovoce – 100 g červeného rybízu
  • 2 hřebíčky
  • kousek celé skořice
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • citrónová kůra
  • malá špetka soli
  • citrón

Letní večeře – příprava:

Očištěná jablka nakrájená na kousky dáme do kastrolu a přilijeme víno, přidáme citrónovou kůru, cukr, skořice a hřebíčky a pomalu dusíme doměkka. Vyjmeme celá koření a přecedíme. Jablka rozmixujeme nebo protlačíme sítem. Dolijeme vodou, přidáme oprané rozinky a další ovoce – bobule rybízu. Nepatrně osolíme. Zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce vody a polévku povaříme. Podle chuti ještě přisladíme a přidáme citrónovou šťávu. Tahle letní večeře se může servírovat teplá i studená.

Autor článku: Monika Poledníková

Napsat komentář: Letní večeře s vůní ovoce v netradičních kombinacích

RE: Letní večeře s vůní ovoce v netradičních kombinacích

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.