Letní grilování: Nejlepší dip, omáčka i marináda ke grilování

img
05. 08. 2020

Zeleninová marináda na grilování – přísady: 4 lžíce oleje mletý pepř sůl 2 lžičky sójové omáčky 2 stroužky česneku petrželka pažitka jarní…

Grilování nemusí být nuda. Připravili jsme pro vás recepty, na kterých si pořádně pochutnáte. Marináda na grilování, jakou jste ještě neochutnali. Dip nebo omáčka k pořádně propečenému masu? Račte si nabídnout, je z čeho vybírat.

Čtěte také:

Vegetariánské grilování - recepty a tipy na bezmasé pochoutky, které mile překvapí i masožravce

Grilování je tradiční letní zábavou Čechů. Rádi posedíme na zahrádce nebo na terase a opečeme si něco dobrého. Aby ale grilování mělo grády, připravte si omáčky, které běžné grilování změní na nevšední. A marináda na grilování? Ta musí být pečlivě připravená, aby maso z ní chutnalo opravdu skvěle!

Marináda na grilování I: Čistě zeleninová

Zeleninová marináda na grilování – přísady:

  • 4 lžíce oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • petrželka
  • pažitka
  • jarní cibulka

Zeleninová marináda na grilování – příprava:

Česnek oloupeme a protlačíme lisem. Jarní cibulku nakrájíme na drobné kousky. Stejně tak pažitku i petrželku. Zeleninu i bylinky smícháme dohromady v jedné míse a přidáme sůl i mletý pepř. Promícháme. Nakonec přilijeme olej a sójovou omáčku. Opět důkladně promícháme. V připravené směsi obalíme ze všech stran maso na grilování a necháme alespoň dvě hodiny odležet v lednici. Zeleninová marináda na grilování vyniká decentní chutí.

Marináda na grilování II: S vůní koňaku

Koňaková marináda na grilování – přísady:

  • 1 lžíce oblíbeného koňaku (dle chuti)
  • 1 lžička barevného drceného pepře
  • 1 lžíce šalvěje
  • 6 lžic olivového oleje
  • ½ lžičky soli

Koňaková marináda na grilování – příprava:

Šalvěj volíme pochopitelně čerstvou. Nasekáme ji nadrobno a zasypeme drceným pepřem. Přidáme koňak i olivový olej. Promícháme. Nakonec osolíme. Znovu pořádně promícháme. Koňaková marináda na grilování má grády. A maso by si v ní mohlo poležet klidně přes noc. V tomto případě rozhodně platí, že čím déle, tím lépe.

Marináda na grilování III: Bylinkové pokušení

Bylinková marináda na grilování – přísady:

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého chilli
  • 2 stroužky lisovaného česneku
  • 1 lžička čerstvé citrónové šťávy
  • Hrst čerstvých bylin (může být například směs oregano, tymián, majoránka, šalvěj, petržel)

Bylinková marináda na grilování – příprava:

Bylinky důkladně omyjeme a nadrobno nasekáme. Vhodíme do mísy a přidáme k nim ostatní ingredience. Promícháme. Marináda na grilování bude mít pořádně štiplavou vůni a počítejte i s pikantnější chutí. Naložte do ní maso a nechte minimálně hodinu odležet v lednici. Bylinková marináda na grilování vás v každém případě svou chutí očaruje. Chutná dokonale!

Omáčka ke grilování I: Domácí BBQ

BBQ omáčka ke grilování – přísady:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 balení rajčatové passaty
  • ½ hrnku jablečného octa
  • ⅓ hrnku javorového sirupu
  • ¼ hrnku melasy, případně nahradit 2 lžícemi třtinového cukru
  • ¼ hrnku rajčatového protlaku
  • ⅓ hrnku worcesterské omáčky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • ½ lžičky čerstvě namletého pepře
  • ½ lžičky soli
  • 1 cibule, nasekaná najemno
  • 5 stroužků česneku, nasekaných najemno
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • bobkový list
  • případně chilli papričku
  • 2 lžíce tekutého kouře

BBQ omáčka ke grilování – příprava:

V hrnci rozpálíme a olej a za stálého míchání orestujeme cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme česnek a restujeme další minutu. Nakonec přidáme všechny ostatní přísady, zmírníme plamen a za občasného míchání necháme probublávat dalších cca dvacet minut. Jakmile omáčka zhoustne, odstavíme ji. V uzavřené nádobě vydrží v lednici asi týden. Domácí BBQ omáčka ke grilování se hodí ke každému masu.

NEPŘEHLÉDNĚTE – Letní grilování: Vyzkoušejte netradiční pochoutky z grilu

Omáčka ke grilování II: Pažitková omáčka

Pažitková omáčka ke grilování – přísady:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžiček worcesterové omáčky
  • hrst nasekané pažitky
  • špetka mletého černého pepře
  • sůl dle chuti

Pažitková omáčka ke grilování – příprava:

Zakysanou smetanu promixujeme s nasekanou cibulkou a česnekem dohladka. Přidáme worcesterovou omáčku, majonézu a pořádně umícháme. Přisypeme pepř i sůl a znovu zamícháme. Necháme pořádně vychladnout. Před podáváním přidáme nasekanou pažitku a promícháme.

Dip ke grilování I: Česnekovo-bylinkový dip

Česnekovo-bylinkový dip ke grilování – přísady:

  • 100 g nízkotučného měkkého sýra
  • 50 g jogurtu
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • hrst drobně nasekané pažitky
  • trocha citrónové šťávy
  • čerstvě namletý pepř

grill omacka

Česnekovo-bylinkový dip ke grilování – příprava:

K jogurtu a sýru přidejte 1 stroužek prolisovaného česneku, hrst drobně nasekané pažitky, trochu citrónové šťávy a čerstvě namletý pepř. Promíchejte a podle chuti můžete dosolit. Česnekovo-bylinkový dip ke grilování skvěle ladí s vepřovým masem.

Dip ke grilování II: Bylinkový dip z tofu

Bylinkový dip z tofu ke grilování – přísady:

  • 1 balíček sýra tofu
  • 50 ml mléka (může být rostlinné)
  • hrst nasekané cibule
  • hrst čerstvých nasekaných bylin

Bylinkový dip z tofu ke grilování – příprava:

Tofu rozmixujeme s mlékem podle potřeby. Přidáme nasekanou cibulku i bylinky. Ochutíme solí, pepřem a sladkou mletou paprikou. Podáváme s malými chlebíčky – kanapkami. Bylinkový dip ke grilování se však skvěle hodí i ke grilovanému masu nebo sýru.

Autor článku: Monika Poledníková

Napsat komentář: Letní grilování: Nejlepší dip, omáčka i marináda ke grilování

RE: Letní grilování: Nejlepší dip, omáčka i marináda ke grilování

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.