Houbaření: Jak houby konzervovat a co z lahodných hub připravit?

img
08. 09. 2020

První pravidlo houbaření je každému jasné – sbírat bychom měli pouze houby, které bezpečně poznáme. Velkou roli hraje také prostředí, kde houby…

Sezóna hub pomalu vrcholí. Pokud patří mezi milovníky houbaření, je nyní nejvyšší čas vyrazit do lesa. Češi mají houbaření v krvi a právem jsou považování za vůbec nejvášnivější houbaře na světě. Jak nejlépe houby zpracovat a jak lesní úlovky využít v kuchyni?

Čtěte také:

Jak na zpracování hub? Podrobný návod, jak připravit mražené, zavařené i sušené houby

Čerstvé houby bychom měli po nasbírání zpracovat co nejdříve. Výborně se hodí do oblíbené smaženice, polévek, omáček nebo  třeba pod maso, do rizota či na těstoviny. Využití v kuchyni je opravdu široké. Pokud však přijdeme z lesa s plnými košíky, musíme houby často konzervovat.

Houby můžeme konzervovat několika způsoby. Nejobvyklejší metodou je sušení, není to ale zdaleka jediná možnost zužitkování hub, můžeme je taky zamrazit, zavařit nebo naložit. Základní pravidlo správné konzervace hub začíná už v lese.

Sbírat bychom měli pouze houby, které vypadají zdravě. I když nás mnohdy svádí touha po plném košíku, a proto se radujeme také nad houbami měkkými, plesnivými či červivými, je rozumnější nechat tyto kousky lesní zvěři. K houbaření zajisté patří proutěný košík. Nesbírejte houby do igelitky, kde by se mohly zapařit.

Na co si dát při sbírání hub pozor?

První pravidlo houbaření je každému jasné – sbírat bychom měli pouze houby, které bezpečně poznáme. Velkou roli hraje také prostředí, kde houby rostou. Sbírání hub ve znečištěných a průmyslových zónách bychom se měli vyhnout obloukem. Houbařit se nedoporučuje ani u silnice nebo v městských parcích, kde lidé venčí psy.

Jak houby správně konzervovat?

Sušené houby

Sušené houby si při správném zacházení dokáží udržet skvělou chuť i vůni. Z hub nejdříve očistíme nečistoty a následně je nakrájíme na tenké plátky. Následně můžeme houby zavěsit na vzdušném a teplém místě nebo je rozložit na pečící papír. Houby můžeme nechat sušit na slunci, vyhnout bychom se ale měli přímému slunečnímu svitu během tropických dní. Sušení hub venku je proto ideální v době babího léta. Stejně tak, pokud se rozhodneme sušit houby v troubě nebo sušičce, by měla být teplota mezi 40 až 50 stupni.

Houby následně přesypte do uzavřených nádob, protože mohou být cílem molů. Sklenice skladujte v tmavých prostorech. Sušené houby se dají skvěle využít na houbové koření, které provoní ne jeden pokrm a poslouží taky jako jedlý dárek. Před vařením je vhodné nechat sušené houby asi půl hodiny nabobtnat.

houby2

Mražené houby

Nespornou výhodou mražených hub je, že při nízkých teplotách pod bodem mrazu dochází k likvidaci plísní a bakterií. Navíc jsou po zmražení narušeny buněčné stěny mykochitinu, díky čemuž jsou houby pro tělo stravitelnější. Nevýhodou oproti sušení je ovšem ztráta koncentrované vůně i chuti. Mražené houby by se také před vařením neměly rozmrazovat.

Před zmrazením očištěné houby nakrájíme na plátky a pár minut je povaříme v jemně vroucí vodě. Slejeme vodu a necháme houby vychladnout. Potom je přemístíme do dobře uzavíratelných krabiček nebo mikrotenových sáčků. Ideální je rozdělit houby do sáčků podle požadovaných porcí, abychom se vyhnuli opětovnému zmrazení.

Nakládané houby

K nakládání jsou vhodné pevné, zdravé a ideálně menší houby, které nejprve chvíli povaříme a pak prudce zchladíme. Tím zbavíme houby bakterií, a navíc vynikne chuť a vůně hub. Při nakládání je důležité dbát na hygienu – sterilní sklenice, čisté ruce. Houby se většinou nakládají do octového nálevu, přidat můžeme i bylinky.

Proč jíst houby?

Houby jsou jedinečné svojí chutí. Jsou navíc nízkokalorické a obsahují prospěšnou vlákninu, minerály a celou škálu vitamínů. Houby jsou také zdrojem sodíku, selenu a draslíku, který pomáhá snížit krevní tlak. Vůbec nejvýznamnější látkou hub jsou ale betaglukany, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu a aktivují imunitní systém.

Vyhněte se poškozeným houbám napadeným plísní nebo mrazem. Někdy mohou být houby hůř stravitelné, do jisté míry to závisí na jejich tepelné úpravě. Hůře stravitelné bývají v podobě smaženice nebo smažených řízků. Naopak méně tělo zatěžují houby podušené nebo vařené ve vývaru, polévce nebo omáčce. Ke známým faktům patří, že bychom houby neměli zapíjet mlékem ani alkoholem.

Tipy na chutné recepty z hub

 

Nakládané houby - recept 

Houbové rizoto - recept

Houbová smaženice - recept

Bílá houbová polévka - recept 

Autor článku: Klára Hanačíková

Napsat komentář: Houbaření: Jak houby konzervovat a co z lahodných hub připravit?

RE: Houbaření: Jak houby konzervovat a co z lahodných hub připravit?

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.