3x rychlý nedělní oběd alá pizza

img
16. 08. 2020

Tak trošku jiný nedělní oběd. Jde o tradiční název méně tradiční plněné pizzy. Tahle pizza má údajně má svůj původ v Neapoli a vznikla vlastně omylem…

Chtěli byste si připravit rychlý nedělní oběd? Aby vás nezdržovalo vaření, pochutnali jste si a dosyta se přitom najedli? Pak pro vás máme několik snadných tipů na nedělní oběd, které máte hotové doslova raz dva. A protože u každého z nich hraje roli pizza, provoníme vám to doma alespoň trochu Itálií.

Čtěte také:

10 tipů na saláty: Dopřejte si v horkých dnech lehký oběd

Rychlý nedělní oběd: Calzone

Tak trošku jiný nedělní oběd. Jde o tradiční název méně tradiční plněné pizzy. Tahle pizza má údajně má svůj původ v Neapoli a vznikla vlastně omylem. Nešikovnému kuchaři prý pizza při vkládání do pece téměř spadla na zem, aby situaci zachránil, lehce ji nadhodil. Tím jedna půlka těsta přikryla druhou. A dnes tolik oblíbená pizza calzone byla na světě. Vy si ji můžete, třeba dnes, dát na rychlý nedělní oběd.

Calzone pizza – přísady:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g vlažné vody
  • 20 g droždí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce soli
  • špetka cukru

Na náplň:

  • 4 rajčata
  • olivový olej
  • česnek
  • 2 cibule
  • bulva mozzarelly
  • 100 g žampionů
  • 100 g šunky od kosti
  • špetka soli
  • špetka provensálských bylinek

Calzone pizza – příprava:

Jak na rychlý nedělní oběd? Mouku nasypeme do větší mísy. Uděláme v ní důlek. Do něj nalijeme vodu a rozdrolíme droždí. Necháme cca 15 minut odpočívat. Poté vše řádně prohněteme. Přidáme olivový olej, sůl a cukr. Opět pořádně promícháme. Těsto by mělo být jemné, vláčné a nemělo by se na mísu lepit. Podle potřeby je možné přidat mouku nebo vodu. Až bude mít těsto požadovanou konzistenci, přikryjeme jej utěrkou a necháme cca půl hodiny až hodinu kynout na teplém místě.

OCHUTNEJTE TAKÉ: Recepty z cukety 27x jinak pro každý den

Mezitím si připravíme náplň. Oloupeme cibuli a nakrájíme na kolečka, která osmahneme na olivovém oleji. Mezitím rajčata nakrojíme do kříže, přelijeme horkou vodou a oloupeme. Žampiony nakrájíme na plátky, šunku na kostičky. Rajčata nakrájíme na kostky a přidáme k cibuli. Po chvíli přidáme i žampiony a šunku. Přidáme sůl a provensálské bylinky. Odstavíme a přidáme na tenké plátky nakrájenou mozzarellu. Z těsta pak vytvoříme velký kruh, který přendáme na plech. Jednu jeho polovinu poklademe náplní. Dáváme však pozor, aby cca 1 cm od okraje zůstal čistý a nedotčený. Potom přikryjeme náplň druhou polovinou těsta. Okraje k sobě těsně přitiskneme. Pečeme při 200 stupních.

Rychlý nedělní oběd: Pizza taštičky

V tomto případě jde pouze o pochutinu k pivu, vínu či jen tak na svačinu. Pizza taštičky můžete připravit i jako rychlý nedělní oběd. Třeba se zeleninovou oblohou. Navíc jestli dnes čekáte návštěvu, pak může jít i o rychle vyrobené občerstvení. Pizza taštičky jsou naprosto luxusní jídlo.

Pizza taštičky – přísady:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 lžičky soli
  • špetka cukru
  • 2 lžičky pizza koření
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3 lžíce oleje
  • ½ čerstvého droždí

Na náplň:

Pizza taštičky – příprava:

Na nedělní oběd smícháme část mléka, droždí a cukr. Promícháme a necháme v teple vzejít kvásek. Do větší mísy nasypeme hladkou i polohrubou mouku, sůl a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme kvásek. A přidáme i ostatní suroviny. Pořádně promícháme, dokud nám nevznikne kompaktní těsto. To pak necháme v míse, zakryjeme utěrkou a necháme cca hodinu kynout. Mezitím si ze surovin na náplň připravíme klasický špenát. Po vykynutí těsto znovu jemně prohněteme. Přendáme na pomoučenou plochu a vykrajujeme dlouhé pásky. Na jednu půlku dáme špenátovou náplň, druhou půlkou pak taštičku překryjeme. Pořádně přimáčkneme okraje a dáme péct. Rychlý nedělní oběd je na světě.

pizza obed

Tip: Skvěle chutná i se špenátem z kopřiv. Sbírejte však vždy jen horní květenství kopřiv. Rychle kopřivy spařte. Přendejte do mixéru, přidejte trošku smetany, česnek i vejce a rozmixujte. Dejte do hrnce a uvařte jako klasický špenát.

Rychlý nedělní oběd: Bramborová pizza

Netradiční pizza, ale pěkně rychlý nedělní oběd. Dalo by se říci, že jde o českou variantu pizzy. Je to zase úplně něco jiného, ale určitě vás překvapí svojí chutí. A nakonec – proč jednou nevyzkoušet nějakou změnu?

Bramborová pizza – přísady:

  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • sůl
  • 500 g dětské krupice
  • 300 g strouhaného sýra
  • 150 g šunky
  • 2 balení sladké smetany

Bramborová pizza – příprava:

Brambory uvaříme ve slupce. Po uvaření oloupeme a necháme vychladnout. Poté je nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl a krupici. Těsto řádně propracujeme. Vymažeme plech olejem, na to klademe těsto tak, aby z toho vznikla placka. V míse smícháme sýr, šunku, sladkou smetanu a trošku soli. Tuto směs vylijeme na bramborové těsto a vložíme do rozpálené trouby. Tahle pizza musí zcela vychladnout. Teprve pak si můžete vychutnat nedělní oběd. Vytažená horká pizza z trouby se totiž bude rozpadat.

Autor článku: Monika Poledníková

Napsat komentář: 3x rychlý nedělní oběd alá pizza

RE: 3x rychlý nedělní oběd alá pizza

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.