Na bolesti kloubů a zad platí Dornova metoda

Na bolesti kloubů a zad platí Dornova metoda

Dornova metoda spadá do druhé uvedené možnosti. Je terapií spoléhající se na účinky jemné a předem promyšlené techniky masáže, která pomáhá navrátit klouby či páteř do správné polohy. Je známo, že problémy se zády a klouby obecně mohou být spouštěčem mnoha dalších nepříjemností. Za všechny stačí jmenovat migrénu, únavový syndrom či poruchy zraku. Dlouhodobé bolesti jsou navíc příčinou vzniku depresí a s ní spojených obtíží.

Čtěte také:

Jóga pro zdravá záda vám pomůže zmírnit bolest zad už za 7 dní

Co je Dornova metoda?

Dornova metoda je dalším z řady zástupců alternativní terapie, která se spoléhá na zákonitosti spojené s přirozenou funkčností lidského těla. Je neinvazivní a její provádění nepřivádí člověku žádnou újmu. V podstatě se jedná o speciální masáž prsty (především palci) či rukou, kterou charakterizuje jemnost a malý tlak prstů terapeuta, který je schopen vyrovnat komplexní statiku těla. Dornova metoda je tedy tvořena masáží, ke které se přidávají doprovodné cviky. Dornova metoda je praktikována šetrným způsobem při aktivním pohybu pacienta, kdy terapeut navrací klouby či obratle do své původní polohy. Nejprve se pohybem zjišťuje, jakým způsobem je obratel či kloub vychýlen, poté dojde k jeho přirozenému „vsazení“ na dané místo.

Dornova metoda spoléhá nejen na šikovnost toho, kdo ji provádí, ale také na vůli pacienta, protože je potřeba, aby prováděl jednoduché pětiminutové cvičení i samostatně, a to každý den. Základem Dornovy metody je tedy trpělivost a odhodlání pomoci si ze strany pacienta a pochopením a ochotou pomoci ze strany terapeuta. Dornova metoda předpokládá, že tajemství úspěšné léčby obtíží je odhalení všech, i zdánlivě nesouvisejících, příčin. Lidské tělo je celek, kde je vše navzájem propojeno, tím se Dornova metoda řídí, bere proto v potaz všechny možnosti, které mohly konkrétní problém způsobit, a to i s velkým ohledem na praktikovaný životní styl pacienta a jeho postoj k životu vůbec. Na ošetření Dornovou metodou není potřeba nějaká zvláštní příprava, avšak po něm by se měl pacient vyvarovat fyzické zátěži zhruba 3 dny, neriskovat nachlazení a zvýšit příjem tekutin. Tato obecná doporučení mohou být doplněna terapeutem o další konkrétnější vycházející z aktuálního stavu jedince. Je také možné, že aplikování Dornovy metody budou doprovázet nepříjemnosti v podobě průjmu, zvracení, nevolnost, krátkodobé zhoršení problémů apod. Vše však souvisí se změnami k lepšímu, které v těle začnou probíhat.

Jak Dornova metoda vznikla?

Vznik Dornovy metody zapříčinil běžný problém, s nímž se jistě mnoho lidí již někdy za život setkalo. Když její zakladatel Dieter Dorn z Německa pracoval na zahradě, zablokoval si námahou záda. Nejrychlejší pomoc v tu chvíli představoval místní kovář, který mu jednoduchou manipulací a jemným tlakem prstů (palců) nebo celýma rukama na daných místech dokázal záda napravit. Pan Dorn byl uchvácen lehkostí, s jakou se problému zbavil, a začal se o techniku více zajímat. Rozšířením o množství dalších zdravotních poznatků, především z fyzioterapie, vznikla Dornova metoda v podobě, v jaké se aktuálně těší velké pozornosti.

Dornova metoda – indikace

Dornova metoda je mnohými považována za všelék v boji proti bolestem pohybového aparátu. U jakých obtíží je Dornova metoda tedy doporučována jako bezbolestná pomoc? Zde je základní výčet:

  • bolesti zad, kyčlí, ramen, kolen, zápěstí atd.
  • vbočené palce
  • rozdílné délky končetin
  • migréna
  • křečové žíly
  • otoky dolních končetin
  • skolióza
  • posun kostrče
  • vyhřezlé ploténky (po odeznění prvního stádia)

Vzhledem k tomu, že Dornova metoda předpokládá souvislost pohybového aparátu s ostatními funkcemi těla, považují ji mnozí terapeuti i za možnou léčbu onemocnění, která teoreticky nevznikají nesprávnými návyky při pohybu. Indikační skupina Dornovy metody je tedy velmi obšírná. Objevují se v ní i následující zdravotní potíže:

  • chronické střevní problémy
  • potíže s trávicí soustavou
  • krátkozrakost
  • vysoký krevní tlak

Dornova metoda – kontraindikace

Na druhé straně jsou samozřejmě situace, při kterých by Dornova metoda neměla být prováděna. Mohlo by totiž dojít ke zhoršení stavu a bolestí. Ke kontraindikacím Dornovy metody se tedy řadí:

  • pokročilá osteoporóza
  • akutní zánět
  • artróza ve 4. stádiu
  • rakovina
  • revma
  • umělé klouby
  • úraz
  • zlomenina
  • těhotenství

Dornova metoda je často zmiňována v souvislosti s masáží podle Rudolfa Breusse. Breussova masáž zaměřená na záda tak může a nemusí být doplňkovou metodou k technikám dle Dorna. Je vystavena tak, aby regenerovala meziobratlové ploténky.

Dornova metoda – cviky

Správně prováděné cvičení pod dozorem terapeuta a samostatně doma je jedním ze stavebních kamenů úspěchu. Dornova metoda a její cviky zvládne každý a nezaberou více než pár minut. Jejich provádění by měla charakterizovat pravidelnost, jen tak jsou cviky Dornovy metody účinné a mají smysl. Nikdo se nemusí bát, že by při cvičení nějak trpěl. Dornova metoda – cviky jsou snadné a bezbolestné. Typ cviků, jejich intenzitu a potřebnost vždy určuje terapeut, proto se v případě zájmu o tuto alternativní léčebnou metodu nejprve poraďte se svým ošetřujícím lékařem a posléze vyhledejte specialistu na Dornovu metodu. Pro představu, jaké cviky Dornova metoda obsahuje, popisujeme vybraný příklad. Ukázkový cvik slouží k odstranění problému s kolenem, které ovlivňuje například i polohu pánve. Při tomto cviku uchopí pacient nohu jednou rukou v místě pod kolenem (noha je pokrčená, plocha chodidla se celá opírá o zem). Druhou ruku (dlaň) přiloží na čéšku, a tak ji celou zakryje. Ruka položena v podkolení tlačí směrem dopředu, druhá na čéšku. Noha se tím lehce natáhne. Po několika zopakování je třeba praktikovat i na druhé noze. Z uvedeného příkladu vyplývá, že Dornova metoda a její cviky nejsou skutečně nijak namáhavé.

Dornova metoda spatřila světlo světa poprvé přibližně před 40 lety. Je postupně rozšiřována, její základy ale zůstávají neměnné, to znamená, že nesmí být bolestivá a pro pohyby těla přirozená. I když jsou některé alternativní postupy kritizovány, patří Dornova metoda k těm, u nichž se spousta pacientů dočkala požadovaného výsledku. Pamatujte však na to, že Dornova metoda vyžaduje dvojí zájem a trpělivost - terapeuta a vás. Pokud budete očekávat zázrak na počkání, pak bude lepší, když předejdete zklamání a budete své problémy řešit například tradičnější (pro tělo však mnohdy bohužel méně šetrnou) cestou. Co si o Dornově metodě myslíte? Sdělte nám svůj názor v komentářích pod článkem!



Diskuse k článku

  • martin

    09:38 21. 12. 2012 0
    Ohledně židlí je upozorňuji na velký rozdíl mezi zdravotní židlí (musí mít certifikát, protože jde o zdravotní pomůcku) a ergonomickou židlí - ta certifikát mít nemusí, ale neznamená to, že je nutně špatná.
  • Vanda

    13:44 3. 12. 2012 0
    Ano, židle je jako prevence vhodná zejména pro sedavá zaměstnání nebo i do dětského pokojíčku školáka. Na trhu je jich však pouze několik.
  • Rehabilitační lékař

    12:15 3. 12. 2012 0
    Pracuji přes 40 let jako rehabilitační lékař a věnuji se hlavně myoskeletárnímu systému. Manuálních léčebných metodik funkčních poruch pohybového systému je celá řada a zkušený fyzioterapúeut by je měl umět kombinovat.
    Rozhodující je ale vlastní aktivita a spolupráce pacienta.
    Bez optimalizace pohybových stereotypů a odstranění svalové nerovnováhy nelze dosáhnout trvalého efektu.
    Recidivy potíží se opakují potom častěji a ve větší intenzitě.
  • Aneta

    21:25 20. 11. 2012 -1
    Určitě. Byli jsme v rodině neblahými okolnostmi také popohnání ke koupi zdravotní židle a určitě nelitujeme. Pořídili jsme jednu, která je polohovací a opravdu nám pomohla od bolestí. Skvělá investice musím říct.
  • michal

    14:42 12. 11. 2012 0
    Hmm, a co třeba nějaká prevence? Slyšel jsem, že na bolesti zad, páteře, pánve apod. je vhodná zdravotní židle.

Lunární kalendář

ČTVRTEK 28. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

HARMONY SPA: Tantrické masáže a transformační techniky, Praha
Chcete se zbavit nahromaděného stresu, odpoutat…
Relaxační Salon Julie
relaxační masáže -…

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Jak chovat hady – 5 důležitých rad pro začínající chovatele

Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...
Zobrazit všechna témata

Máte problémy s vyprazdňováním? 5 kroků ke zdravé stolici

Stolice: Téma, které je tak trochu tabu. Přitom se týká každého z nás. Jen málokdo může říci, že se v tomto směru nesetkal v životě s žádným problémem. Zácpa, průjem, problémy s vyprazdňováním… Co je považováno...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Jak se vyrovnat se ztrátou? Návod, na zdravé truchlení

Každého z nás to v životě občas potká. Ztráta blízké osoby je hodně bolestivá záležitost a je poměrně náročné se s ní vypořádat. Přitom nemusí jít hned u úmrtí, ale patří sem i rozchod nebo rozvod. Jak se vyrov...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.