Bylinky na Velikonoce? Ochutnejte netradiční velikonoční recepty s čerstvými bylinkami

Bylinky na Velikonoce? Ochutnejte netradiční velikonoční recepty s čerstvými bylinkami

Hledáte netradiční velikonoční recepty? Zkuste vytvořit velikonoční menu letos jinak. Z čerstvých bylinek. Venku všechno pučí a probouzí se k životu. A zároveň s tím se po zimě probírá také naše tělo. Pomozme mu, aby mu to šlo letos o něco lépe. Očistíme se, omládneme a budeme se cítit opravdu skvěle. S čerstvými bylinkami to půjde jedna radost.

Čtěte také:

Jarní únava může postihnout celou rodinu! Jak na ni vyzrát a užít si jaro?

Velikonoce jinak: Netradiční velikonoční recepty

Po zimě volá lidské tělo po doplnění chybějících vitamínů. Proto s sebou jarní oteplování zákonitě nese i změnu ve složení stravy. Nejčastěji se to děje právě na Velikonoce. Je to přesně čas, kdy se láme zima a jaro. A tělu bychom měli dopřát velikonoční recepty a dobroty. Výživu i ten správný "pohon". Tělo v tento čas po čerstvých ingrediencích prostě touží, takže nám to přijde přirozené.

Navíc venku lze už v době kolem Velikonoc nasbírat mnoho druhů zelených bylinek, které můžeme využít do jídla, na čaj, sirup, med nebo odvar či bylinnou koupel. Velikonoční recepty s čerstvými bylinkami vám udělají dobře na těle i na duši. A pokud byste neměli chuť sbírat bylinky na Velikonoce venku, můžete si zasadit nějaké sami doma – do truhlíku. Zvlášť ty jarní vám rychle vzejdou (pažitka, řeřicha, bazalka, dobromysl, kerblík, majoránka či saturejka) a budete mít navíc na parapetu pěknou ozdobu. A budete mít hned i ingredience pro vaše velikonoční recepty.

Suroviny na netradiční velikonoční recepty

  • Kolem Velikonoc se dá sbírat už poměrně dost druhů bylin a rostlin. Nejčastěji sbíráme pupeny, mladé lístky nebo první čerstvé květy. Začátkem dubna se můžete pustit do sběru břízy, dubu, anděliky, kostivalu, podbělu, prvosenky či puškvorce.
  • Po celý duben (především kolem letošních Velikonoc – na velikonoční recepty) je už k dispozici: borovice, bříza, dub, jírovec, řešetlák, vrba, andělika, čekanka, kokoška, kostival, mochna, podběl, prvosenka, puškvorec, sedmikráska, pampeliška, vlaštovičník.
  • V květnu je pak k dispozici borovice, bříza, hloh, jabloň, jírovec, meruzalka, vrba, heřmánek, hluchavka, jahodník, kakost, kokoška, kontryhel, mochna, podběl, prvosenka, řepík, sedmikráska, pampeliška, vachta, violka, vlaštovičník

Symbol jara i Velikonoc: Kopřiva pro velikonoční recepty

Netadiční velikonoční recepty s kopřivou? Proč ne? Kopřiva působí na celkové posílení organismu a snižuje hladinu cukru v krvi. Proto může sloužit jako podpůrný prostředek při cukrovce, jaterních nemocech a chorobách žaludečních a žlučníkových. V lidovém léčitelství je kopřiva známá jako prostředek močopudný, protikrvácivý, protirevmatický a protizánětlivý. Můžete ji vyzkoušet i při jarní únavě. Hodí se také na kožní potíže – ekzémy, akné a alergie. Mladé kopřivy posilují střevní činnost a také ve střevech potlačují růst nežádoucí mikroflóry. Pomáhají také při chudokrevnosti, protože mají vliv na tvorbu červených krvinek – přímo povzbuzují činnost kostní dřeně. Látky obsažené v kopřivách mají kladný vliv na žlázy s vnitřní i vnější sekrecí a celkově podporují látkovou výměnu a trávení.

Sběr: Nejlepší je sbírat kopřivu, než rozkvete, protože pak obsahuje větší množství dusičnanů. Nebo pokud je pokosíte před květem, vyrazí nové výhonky. Kvetoucí kopřivy však nesbírejte. Nejlepší pro sběr jsou listy a mladé výhonky, někdy se sbírá i nať, ale musí být mladá. Z ní si můžete vytvořit i svoje vlastní velikonoční recepty a netradiční dobroty.

Tip na jarní životabudič:

  • 40 mladých kopřiv
  • 1,5 l vody
  • 4 citróny
  • 1,5 kg cukru

Kopřivy krátce svaříme ve vodě s jedním celým omytým citrónem. Slijeme, přidáme cukr a necháme projít krátce varem. Do vychlazeného tonika přidáme šťávu ze 3 citrónů. Uchováváme v chladnu a užíváme jednou denně 4 lžíce jeden měsíc. Uvidíte, jak se vám po zimě tělo vyčistí a ožije. 

Netradiční velikonoční recepty: Naslano

Bylinková polévka – ingredience:

  • 100 g másla
  • 1 litr vody
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • čerstvé bylinky
  • sůl

Bylinková polévka – příprava:

Z části másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji studenou vodou, promícháme, osolíme a povaříme. Na zbylém másle podusíme zhruba tři hrsti lístků chudobky, fialky, popence, jahodníku, pampelišky, kopřiv, pažitky a petrželky, přidáme jíšku a jen krátce necháme přejít varem. Do hotové polévky vmícháme vajíčko rozkvedlané v trošce mléka a čerstvou posekanou pažitku. Můžeme do ní vložit i osmažené kostičky chleba nebo žemle a polévku zjemnit lžící kysané smetany nebo másla.

Řeřichová pomazánka – ingredience:

  • 100 g másla
  • 3 velké obdélníky smetanového taveného sýra
  • 3 hrsti řeřichy
  • 1/2 lžičky hořčice
  • sůl
  • podle chuti lze přidat i natvrdo uvařené a nadrobno nakrájené vejce

Řeřichová pomazánka – příprava:

Vše smícháme, namažeme na chlebíčky a zdobíme řeřichou, plátky ředkviček apod. Jistě tenhle návod zařadíte mezi své oblíbené velikonoční recepty.

Omelety s kopřivovou náplní – ingredience:

  • 1 talíř čerstvě natrhaných kopřiv
  • 8 vajec
  • 1/8 l mléka
  • 1 lžíci hrubé mouky
  • 2 malé cibule nebo mladé cibulky i s natí
  • 50 g ementálu nebo parmazánu
  • sůl
  • zelený pepř
  • olej

Omelety s kopřivovou náplní  příprava:

Nakrájené kopřivy podusíme na oleji a cibulce, směs zaprášíme moukou, osolíme, posypeme tlučeným zeleným pepřem a zalijeme lžící mléka. Z rozšlehaných vajec, zbylého mléka, mouky a soli připravíme omelety, potřeme je připravenou kopřivovou směsí a přeložíme napůl. Můžeme je posypané sýrem hned konzumovat, nebo rovněž posypané sýrem krátce zapéci ve vymazaném pekáči.

kopriva nettle

Kopřivový špenát – ingredience:

  • 1 kg kopřivových listů
  • 80 g sádla
  • 50 g hladké mouky
  • 3 vařená vejce
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce mléka
  • 3 stroužky česneku
  • sůl

Kopřivový špenát  příprava:

Kopřivové listy důkladně omyjeme a nasekáme nadrobno nebo rozmixujeme, povaříme asi 10 minut a scedíme. Na sádle zpěníme nasekanou cibuli, přisypeme mouku a připravíme zlatavou jíšku. Vmícháme kopřivy a krátce podusíme. Přidáme česnek utřený se solí, nastrouháme uvařená vajíčka a zjemníme mlékem.

Netradiční velikonoční recepty: Domácí chléb

Zvlášť dnes, když si mnoho lidí peče vlastní pečivo doma, jistě přijde vhod osvědčený recept na velikonoční domácí chléb. Patří mezi netradiční velikonoční recepty. Je rychlý, skvěle chutná a navíc je plný čerstvých bylinek.

Velikonoční bylinkový chléb – ingredience:

  • 4 stroužky česneku
  • 1 dl mléka
  • 2 lžíce másla
  • kypřicí prášek do pečiva
  • 300 g hladké mouky
  • 2 hrsti kopřiv
  • 3 ks jarní cibulky
  • 1 lžíce petrželky
  • 2 lžíce kopru
  • trošku majonézy
  • půl vaničky tvarohu
  • zeleninový bujón (kostku)
  • špetka soli
  • špetka kmínu
  • vejce na potření

Velikonoční bylinkový chléb – příprava:

Těsto z jednoho stroužku česneku, mléka, másla, kypřicího prášku a mouky zpracujeme v míse a dáme do chladna na hodinu odpočinout. Bylinky nakrájíme nadrobno. Zbylý česnek utřeme se solí. Náplň ochutíme zeleninovým bujónem (je ale nutno kostku rozdrobit na velmi malé kousíčky). Všechny bylinky smícháme s majonézou a tvarohem. Těsto vyválíme na pomoučené utěrce, naplníme bylinkovou směsí a pomocí utěrky stočíme jako závin. Do povrchu těsta píchneme několikrát vidličkou. Přeneseme je na tukem vymazaný plech, kde těsto necháme ještě 10 minut odpočívat. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Netradiční velikonoční recepty: Povzbuzující čaj z pampelišky a kopřivy

Jednu polévkovou lžíci listů kopřivy a lžíci listů pampelišky zalijeme teplou vodou a necháme vyluhovat. Nebo můžeme stejné množství listů rozmixovat v 1/2 litru studené vody a nechat několik hodin, nejlépe přes noc, odstát a pak scedit a vypít.

MÁTE CHUŤ I NA NĚCO SLADKÉHO? VYBERTE SI:

Velikonoční cupcakes jsou hravé a barevné! Upečte dezert s motivy vajíček i zajíčků

Recept na rychle měkké velikonoční perníčky a návod na jejich snadné zdobení

Velikonoční beránek na tři způsoby, kterým neodoláte



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 28. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Jak chovat hady – 5 důležitých rad pro začínající chovatele

Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...
Zobrazit všechna témata

Máte problémy s vyprazdňováním? 5 kroků ke zdravé stolici

Stolice: Téma, které je tak trochu tabu. Přitom se týká každého z nás. Jen málokdo může říci, že se v tomto směru nesetkal v životě s žádným problémem. Zácpa, průjem, problémy s vyprazdňováním… Co je považováno...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Jak se vyrovnat se ztrátou? Návod, na zdravé truchlení

Každého z nás to v životě občas potká. Ztráta blízké osoby je hodně bolestivá záležitost a je poměrně náročné se s ní vypořádat. Přitom nemusí jít hned u úmrtí, ale patří sem i rozchod nebo rozvod. Jak se vyrov...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.