Znáte přírodní antibiotika?

Znáte přírodní antibiotika?

Med a propolis

Med je nejznámějším včelím produktem, posiluje imunitu, léčí nachlazení a navíc výborně chutná. Med obsahuje velké množství životně důležitých a zdraví velice podporujících látek. Obsahuje množství vitamínů, minerálů, aminokyselin, mateří kašičku a éterické oleje. Mějte doma vždy více druhů medu a střídejte je. Každý z nich má trochu jiné složení. V medu květovém najdete převažující glukózu, fruktózu, množství vitaminů, pyl, minerální látky. Obsah vody je v květovém medu maximálně 19%. V medu lesním je méně vitamínů, zato však více minerálních látek. Obsahuje rovněž glukózu a fruktózu. Obsah vody v něm je rovněž do hranice 19%. Ve smíšeném medu jsou všechny složky v rovnováze. Oblíbeným produktem z medu je rovněž medovina. Medovina obsahuje maximálně 17% alkoholu, je v ní rovněž obsažena glukóza, minerální látky a voda.

Čtěte také:

MED je elixír mládí a silné přírodní antibiotikum

Jakožto přírodní antibiotikum je med užíván již od pradávna, ničí totiž skvěle bakterie. Měl by být součástí výživy člověka již od dětského věku. Má uklidňující a mírně sedativní účinky, má příznivé účinky na střeva, játra a pomáhá předcházet civilizačnímu strašákovi kornatění tepen. Med rovněž přispívá k rozšíření věnčitých tepen srdečních a tím k lepšímu prokrvení srdečního svalu. Med také podporuje činnost jater, pomáhá i při některých bolestech (např. u bolestí zoubků u dětí, při prořezávání zubů) a celkově podporuje psychickou svěžest i tělesnou kondici. Včelaři, kteří med a jeho produkty skutečně ve větším množství a pravidelně konzumují, se dožívají v celkové dobré psychické i fyzické kondici vysokého věku. 

Způsobů užití medu je mnoho. Můžete ho používat jako sladidlo do jakéhokoliv teplého nápoje, teplota nápoje však nesmí přesahovat přes 50°C, pak se totiž ničí všechny jeho účinné látky. Více o medu a jeho účincích na lidské zdraví se dočtete v článku Med je elixír mládí a silné přírodní antibiotikum.

Horké mléko s medem

Med je skvělým lékem na nespavost, díky svým mírně sedativním účinkům a v kombinaci s teplým mlékem zabírá dokonale a velice rychle.

Čaje s medem

Čaj s medem blahodárně působí na vaše dýchací cesty. Při nachlazení je skvělý také v kombinaci s cibulí, zázvorem a citronem.

Sladký rehydratační nápoj s medem

Vymačkáme šťávu z jednoho až dvou pomerančů, přidáme lžičku soli a 10 lžiček medu. Vše rozmícháme nejprve v malém množství vody, až je směs dobře rozmíchaná, zalijeme ji cca litem vody. Takto připravený nápoj slouží k doplnění tekutin, energie a iontů v těle, při onemocnění nebo sportovních aktivitách.

Propolis

Propolis má v léčbě široké uplatnění. Jedná se o směs pryskyřice a vosku, kterou včely používají jako tmelící látku. Má protiplísňové a antimikrobiální účinky. Rovněž je silným antioxidantem, má schopnost z těla vyhnat nežádoucí bakterie. Má i protizánětlivé účinky, podporuje hojení ran a má anestetické účinky. Podporuje tvorbu protilátek v těle. Účinky působení propolisu jsou spolehlivé i při podání velmi malé nebo zředěné dávky.

Propolisová tinktura

30 g propolisu nakrájíme na drobné kousky a vložíme do 5 dcl čistého lihu do láhve s tmavým sklem. Vše dobře protřepeme, 9 dní necháme vyluhovat. Směs protřepáváme každý den. Desátý den scedíme a máme hotovu propolisovou tinkturu. Tekutina nesmí přijít do přímého styku s kovem, proto cedíme přes sítko z umělé hmoty, nikoliv přes kovové.

Takto připravená propolisová tinktura se používá při poranění na desinfekci ran, také při popáleninách – po jejím použití se netvoří puchýře, okamžitě přestávají bolesti, lze použít na trudovitost obličeje, k podpoře léčby lupenky, na kuří oka, na léčení zánětů vnitřního i vnějšího ucha, na revmatická onemocnění - bolesti kloubů, svalů, křečí.

Tinkturu lze užívat i vnitřně, působí jako prevence proti chřipce, léčí záněty horních cest dýchacích a průdušek, žaludeční vředy a působí příznivě na různé vnitřní infekce.

Propolisová emulze

Přidáním propolisové tinktury do vlažného nápoje (čaje, vody, mléka) vzniká propolisová emulze. Tu používáme na ošetření citlivých sliznic, k desinfekci dutiny ústní, na ošetření dásní při paradentóze, při výskytu aft na sliznici ústní. Ke kloktání ji lze doporučit při angínách a zánětech nosohltanu, chronických zánětech mandlí a podobných obtížích.

Česnek

O prospěšnosti česneku věděli své již starověké národy a tak ho hojně využívaly. Má antibiotické, antibakteriální a protizánětlivé účinky. Obsahuje vitamíny A, B, C, vápník, jód a selen. Česnek zlepšuje imunitní systém a posiluje jeho odolnost proti bakteriím a virům. Snižuje cholesterol, zlepšuje krevní oběh, podporuje činnost srdce a pročišťuje cévy, snižuje krevní tlak. Pravidelná konzumace česneku snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny žaludku a střev. Je dobrou prevencí těchto chorob v případě, že v rodině došlo k výskytu tohoto onemocnění. Účinky česneku na lidský organismus jsou prospěšné. V období chřipek se doporučuje jíst stroužek česneku denně preventivně a při horečce pak podporuje pocení, pročistí dýchací cesty, podpoří odkašlávání a odstraní střevní parazity.

Užití česneku je nejlepší v jeho neupravené formě, pouze oloupaný stroužek, který je vhodné pojídat třeba i 3x denně. Zápach přebijete žvýkáním zrnek kávy nebo žvýkáním mátových listů.

Česnekové mléko

Užívat česnek můžete i ve formě mléka. Do jednoho litru mléka nastrouháte 5 - 10 g česneku a užíváte dle chuti a potřeby.

Jednoduchá sýrovo-česneková pomazánka

K přípravě pomazánky budeme potřebovat následující ingredience: 200 g eidamu, 100 g mozarelly, několik česnekových stroužků, 150 ml majonézy, 50 ml smetany, pepř, sůl a sladkou papriku. Eidam a mozzarellu nastrouháme najemno a smícháme s připravenou majonézou a smetanou. Přidáme prolisovaný česnek. Vše dokořeníme solí, pepřem a mletou paprikou podle chuti. Druhy sýrů můžeme samozřejmě obměňovat dle chuti a naší fantazie. Použít lze brynzu, ementál, cottage cheese a podobně. Pomazánka se skvěle hodí k přípravě chlebíčků a jednohubek. Připravené jednohubky ozdobte např. kouskem zeleniny.

Rychlá česnečka

Česneková polévka vám dodá energii, postaví vás na nohy a v zimních měsících krásně zahřeje. Připravíme si litr vody, 300 g brambor, 1 - 2 bujóny, 8 - 10 stroužků česneku, vejce, sůl a pepř na dochucení. Brambory nakrájené na kostičky uvaříme ve vodě s bujónem. Přidáme utřený česnek ze čtyř stroužků, jedno nebo dvě rozkvedlané vejce, osolíme, opepříme a ještě chvilku vše povaříme. K dochucení si můžeme připravit ještě opražený chléb. Nakrájíme jej na kostičky a opražíme nebo osmažíme. Zbytek česneku ještě prolisujeme a podávanou polévku jím dochutíme.

Cibule 

Cibule má velký význam v prevenci nemocí, je velice zdravá a má všestranné léčebné využití. Působí preventivně proti onemocněním a infekcím dýchacích cest, léčí kašel, zahlenění, potíže s dýcháním, chrapot, chřipky, angíny a bolesti v krku. Posiluje sliznice střev a žaludku, dezinfikuje střeva ničí střevní parazity. Rovněž snižuje hladinu cukru v krvi, reguluje krevní tlak, čistí vnitřní orgány, odstraňuje nervozitu a nespavost. Pomoci vám může při zánětu ledvin. Pomáhá upravovat cholesterol, prokrvuje končetiny a léčí hemeroidy. Podporuje růst vlasů a posiluje nehty. Tímto velikým a rozsáhlým výčtem různých léčebných účinků cibule, ale její schopnosti stále nekončí. Cibule je také lékem na bodnutí nebo štípnutí hmyzem a to velice účinným. Na dotčené místo přikládáme plátek cibule, která omezí otok i případné zarudnutí nebo svědění.

Dále se cibule díky svým antibiotickým a desinfekčním účinkům používá také k léčbě plísní nebo bradavic. Na místo zasažené plísní nebo bradavicí se přikládá kaše z rozdrcené čerstvé cibule a nechává se zde několik hodin každý den až do úplného vyléčení. Na nervový systém působí jako mírné sedativum a má také afrodiziakální účinky.

Šťáva z cibule

Cibuli nakrájenou na kolečka posypeme 2 - 3 lžícemi cukru, šťávu cibule začne pouštět už za chvíli. Cibulovou šťávu podáváme několikrát denně v množství 2 - 4 lžiček, podle toho, kolik dle chuti sneseme. Takto připravená šťáva působí jednak jako prevence ochoření a je skvělá na kašel a nachlazení.

Cibule s medem a fenyklem

Nadrcenou cibuli smíchejte s medem a trochou drceného fenyklu. Před jídlem užívejte jednu lžičku, pomůže vám při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolestem v krku.

Cibulový čaj

Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.

Citrón

Během průběhu infekce je přísun dostatečného množství vitaminu C velmi důležitý. Nejlepší ze všeho bývá, je-li podávám formou zvýšené konzumace citronu a dalších citrusových plodů.

Citrusy působí preventivně na rozvoj různých poruch a metabolických onemocnění. Citrusové plody mají četné zdravotní přínosy. Představují dobrý zdroj sacharidů, obsahují velké množství dietní vlákniny, jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů.

Podáváním dvou polévkových citronových lžic před každým jídlem a spaním působí skvěle při astmatu. Citrón je skvělý posilující prostředek, má účinné antioxidační účinky, preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám. Citronová šťáva má mnohé desinfekční vlastnosti, ničí některé bakterie a napomáhá čištění jater. Vyplavuje z těla močovinu, má dobré účinky při ledvinových a revmatických obtížích, snižuje hladinu cholesterolu a má protisklerotický účinek. Krom těchto léčebných účinků je skvělý i na pleť, slouží k jejímu čištění a rovněž stahuje póry.

Dalším známým a tělu velmi prospěšným cirusem je grapefruit. Je nejúčinnějším přírodním antibiotikem. Posiluje imunitu, podporuje látkovou výměnu, pomáhá při křečových žilách, je prevencí rakoviny a podporuje zdravé srdce. Hořká chuť grapefruity svádí k jeho oslazení, avšak pozor. Tímto zákrokem zničíte veškeré jeho léčebné účinky. Navíc grep s cukrem v žaludku kvasí.

Citrónové kloktadlo

Vymačkáme šťávu z jednoho středně velkého citrónu, mírně zředíme vodou a kloktáme ji. Opakujeme 2 až 3x denně.

Teplá citronáda

Šťávu ze dvou středně velkých citrónů smícháme ve vysoké sklenici s dvěma lžícemi třtinového cukru. Vše zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.

Citronové rozinky

Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně pak vymačkáme šťávu ze dvou citronů. Směs necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamin C se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu. Každodenní užívání těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekčním onemocněním.



Diskuse k článku

  • alenkanott

    13:21 7. 1. 2019 +1
    Dobrý den
    meddík je moc dobrý pomocník pri vsechn moznych nemocech dokonce i kožních
    a je dobrý ve vsech svych podobach viz tu https://vcelimor.cz/jake-ucinky-ma-med/ je par infa k cemu je dobrý

Lunární kalendář

ČTVRTEK 18. 04. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Buďte krásní v každém věku. Předčasné stárnutí pleti lze snadno zbrzdit

Chcete si zachovat mladistvou pleť a jste ochotni pro to udělat cokoliv? Na to, abyste oddálili předčasné známky stárnutí pleti nepotřebujete spoustu peněz a vlastně ani příliš času navíc. Přesto existují triky...

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.