Žemlovka

1 veka
3 velká jablka
2 lžíce medu
2 skořicové cukry
0,5 l mléka
2 žloutky
2 bílky
máslo na vymazání pekáče



Žemlovka – postup přípravy

Troubu zapneme a necháme vyhřát na cca 200°C. Omytá jablka zbavená jadřinců nakrájíme na tenké plátky. Dáme je do mísy a smícháme se skořicovým cukrem a medem. V druhé misce smícháme mléko, skořicový cukr a žloutky. Vezmeme pekáček, nebo plech na pečení a dobře jej vymažeme máslem. Veku nakrájíme na tenké plátky. Dno vymazaného pekáčku pokryjeme plátky veky, lehce a rychle namočených v mléce (nejlépe je namáčíme kuchyňskými kleštěmi). Na veky naskládáme jablka a na jablka opět namočené plátky veky. Vrstvíme do vypotřebování všech surovin.

Žemlovku pokapeme rozpuštěným máslem a přikryjeme alobalem. Dáme do trouby a pečeme asi 25 minut, než vrchní vrstva zezlátne. Pak pekáček vyndáme a na žemlovku dáme ušlehaný sníh z bílků. Poté ještě cca pět minut zapékáme, dokud sníh nezezlátne. Žemlovka se dá jíst teplá i studená.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 721x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.