Zelný salát

600 g hlávkového zelí
1 jablko
125 ml vody
100 ml octa
2 lžíce oleje
sůl
cukr
drcený kmín
1 cibule
kopr


Zelný salát – postup přípravy

Očištěné zelí rozčtvrtíme, vyřízneme košťál a zelí nakrájíme na velmi jemné nudličky. Do misky dáme vodu, ocet, sůl, cukr, trochu kmínu, najemno nasekanou cibuli, trochu kopru a olej. Tuto marinádu nalijeme na nakrájené zelí, promícháme a důkladně, nejlépe rukama, promačkáme. Nakonec přidáme oloupané, na hrubém struhadle nastrouhané jablko, které jsme předtím zbavili jadřince a promícháme. Takto připravený zelný salát necháme na chladném místě do dalšího dne.

Zelný salát podáváme ke smaženým jídlům pro odlehčení nebo samostatně jako lehký dietní pokrm.

Tip 1: Nakrájené zelí můžeme nejdříve podusit na troše oleje, pak nemusíme nechávat zelný salát odležet do dalšího dne, ale můžeme jej podávat hned.

Tip 2: Čerstvé zelí můžeme nahradit kysaným zelím, v tom případě místo octa použijeme lák ze zelí. Zelný salát z kysaného zelí podáváme jako přílohu ke knedlíkům, plackám, nebo jím můžeme naplnit bramborák.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2511x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.