Zelené potraviny proti nemocem i jako účinná prevence

mladý-ječmen_v_kvetinaciZelené potraviny jsou lidskému zdraví prospěšné a jsou vhodným a vyváženým zdrojem živin. Nacházejí se někde na mezi potravinou a potravinovým doplňkem. Jejich působení na zdraví je nejen podpůrné, ale i preventivní. Tyto potraviny jsou skvělým a vyváženým zdrojem živin, preventivně působí proti celé řadě civilizačních onemocnění. Většinu z nich je možné bez problémů využívat dlouhodobě, avšak objevuje se několik málo kontraindikací, které jsou uvedeny dále v článku.

Tzv. zelené potraviny obsahují chlorofyl – rostlinné barvivo, zelený pigment, který je obsažen v zelených rostlinách, sinicích a některých druzích řas. Mají zcela jedinečné regenerační, protizánětlivé a rovněž hojivé účinky. Obsahují také mnoho vitamínů, minerálů, esenciálních aminokyselin, aktivních enzymů a dalších živin v ideálních vzájemných poměrech. Jejich podpůrné účinky na lidské zdraví jsou skoro zázračné.

Ve chvíli, kdy začnete zelené potraviny užívat, měli byste se připravit na to, že započínáte očistu svého organismu a ta může následně trvat po dobu několika měsíců. Nejčastěji je to doba dvou až tří měsíců, než dojde k regeneraci organismu. To, v jakém stavu váš organismus právě je, závisí na celé řadě faktorů, momentálním zdravotním stavu a rovněž na tom, jakou péči jste svému organismu poskytovali v letech minulých, tedy na vašem stravování a životním stylu.

Již dávno před objevem zeleného pigmentu chlorofylu a procesu fotosyntézy, byly zelené části rostlin oceňovány a využívány jako přírodní léčiva. Jedinečné vlastnosti chlorofylu způsobily, že byl jednou z nejdříve vědecky zkoumaných přírodních látek za účelem terapeutického využití. Moderní medicína začala tyto prostředky využívat v první polovině 20. století, dnes se v medicínské praxi využívají různě. Krom toho, že jsou potravinovými doplňky, užívají se také jakožto prostředky pro podporu hojení ran a v oblasti ústní hygieny.

V současné době uživatelů zelených potravin přibývá. Kvalita ostatních běžných potravin nebývá často příliš velká a jsme rovněž pod různými negativními vlivy okolního životního prostředí, stresových situací, toxické zátěže a dalších. Zdravotní stav české populace není příliš povzbudivý. Výskyt alergických onemocnění a astmatu je vysoký, těmito obtížemi trpí každý pátý Čech. Každý třetí občan naší republiky onemocní rakovinou. Začít žít zdravě od základu je možné právě třeba zařazením zelených potravin do našeho jídelníčku. Zelené potraviny jsou velice vhodné pro sportovce, kteří vydávají mnoho energie pohybem, stejně tak i pro lidi s náročným zaměstnáním, ať už po fyzické nebo psychické stránce, jsou dobré pro děti všech věkových kategorií i pro těhotné ženy a kojící ženy.

Základními zelenými potravinami jsou mladý ječmen a sladkovodní řasa chlorella pyrenoidosa. Působí jakožto skvělé harmonizátory našich tělesných procesů, zlepšují kvalitu buněk v celém našem těle.

Mladý ječmen

ječmen-nápojZ mladého ječmene se z prášku po smíchání s vodou stane nápoj, který vás zasytí a pročistí zároveň. Má vysoký obsah chlorofylu, velké množství aktivních enzymů a je schopen dobře nastartovat trávení a očistu organismu. Díky vysokému obsahu oxidantů zpomaluje buněčné stárnutí, snižuje rovněž riziko rakovinového bujení. Často bývá využíván jakožto součást různých diet, redukčních kůr a půstů. Posiluje imunitní systém organismu a také jeho rovnováhu. Pozitivně působí i na kardiovaskulární systém člověka, a to zejména díky vysokému obsahu železa a chlorofylu. Příznivě ovlivňuje krevní obraz, má protisrážlivé účinky, zabraňuje vzniku trombů, koronárních onemocnění a infarktu myokardu. Podporuje také léčbu kožních onemocnění, urychluje regeneraci organismu a regeneraci veškerých tkání v těle člověka a hojení ran.

Pěstování mladého ječmene

Mladý ječmen se pěstuje podle zásad biologického pěstování, bez použití pesticidů a herbicidů. Sklízejí se pouze jeho mladé listy, kdy vykazují nejvyšší obsah užitečných látek a výživných složek. Nejvíce bývá pěstován na území Spojených států amerických. Půda, ve které se mladý ječmen pěstuje, bývá obdělávána šetrným způsobem. Často se střídá pěstování mladého ječmene a vojtěšky, tímto způsobem je půda pravidelně obohacována o dusík, který pak přirozeně zvyšuje obsah chlorofylu v rostlině.

Sklízení mladého ječmene

Mladý ječmen se sklízí za přísných hygienických podmínek, sklizeň probíhá poměrně rychle. Ve chvíli, kdy jsou listy mladého ječmene sklizeny, tak se oplachují a lisují. Vylisovaný extrakt se pak usuší během necelých dvou minut při teplotě 31°C. Teplota nesmí být vyšší, pak by totiž došlo ke zničení významných látek v ječmeni obsažených. Po správném usušení vznikne světle zelený prášek.

Prášek z mladého ječmene obsahuje enzymy a chlorofyl, celou škálu vitamínů a minerálů, stopových prvků a vitamínů. Důležitý je též obsah nezanedbatelného množství vlákniny a rostlinných bílkovin. Krom toho obsahuje mladý ječmen i enzym tryptofan, který vytváří serotonin. Jedná se o hormon, který podporuje dobrou náladu, tzv. „hormon štěstí“.

Užívání mladého ječmene

Doporučená dávka pro dospělého je jedna čajová lžička dvakrát denně nalačno. Pro děti od tří let je to půl čajové lžičky denně. Prášek smíchejte se 150 ml vody, šťávy nebo džusu. Pokud k přípravě navíc použijete shaker, pak získáte jemnější chuť nápoje. Pokud užíváte mladý ječmen, pak je žádoucí, abyste měli dostatečný přísun tekutin během dne. V prvních deseti dnech užívání ječmene je rovněž vhodné, aby přijímaná dávka byla zpočátku nižší. Z počátku probíhá detoxikace organismu, ta může krátkodobě zhoršit stav pleti, způsobovat nadýmání a průjmy.

Mladý ječmen nikdy nerozpouštějte při teplotě, která je vyšší než 45°C. Důležité enzymy a látky byste tak zničili. Hořkost nápoje můžete zmírnit smícháním s rajčatovou nebo mrkvovou šťávou.

Přestože je mladý ječmen vesměs doporučován, existují i výjimky, kdy není vhodné jej užívat. Není doporučován lidem po transplantaci orgánů a to nejméně po dobu 9 měsíců. Po prodělané operaci trávicího systému se doporučuje užívání zeleného ječmene na týden vynechat. Při léčbě ozařováním se mladý ječmen nemá užívat 3 dny před a 3 dny po ozařování. Nedoporučuje se také při akutní plicní embolii a akutním zánětu hlubokého žilního systému.

Chlorella

V dobách, kdy zejména v rozvojových zemích prudce stoupal počet hladovějících obyvatel, se intenzívně pátralo po nových zdrojích kvalitních potravin. V padesátých a šedesátých letech minulého století se pozornost soustředila na řasy. Jedná se o vodní rostliny, z nichž zvláště buněčné, mikroskopické formy se vyznačují velikou rychlostí růstu a vysokým obsahem cenných látek. Obrovskou výhodou řas je možnost jejich úplného využití, neboť nevznikají méně hodnotné vedlejší produkty, obvyklé u pěstovaných plodin (sláma, odumřelé listy, kořeny). Další jejich výhodou je i to, že při kultivaci řas, nedochází ke ztrátám dodávaných živin nebo k jejich znehodnocení, jako tomu v klasickém zemědělství bývá.

chlorella_hromada

Chlorella je sladkovodní mikroskopická jednobuněčná řasa, která je jedinečná tím, že obsahuje největší množství chlorofylu ze všech nám známých rostlin vůbec. Není však užívána pouze pro svůj vysoký obsah chlorofylu, ale také pro to, že pro člověka představuje jeden z nejbohatších zdrojů minerálů, bílkovin a minerálů. Bývá označována za nejzdravější stravu v historii. Má také antibakteriální účinky a to díky obsahu chlorellinu, který umí zastavit či potlačit řadu infekcí. Mezi její další pozitivní účinky na organismus patří to, že pomáhá zvyšovat imunitu a také sexuální výkonnost. Přispívá k celkovému pročištění a detoxikaci organismu. Organismus se díky ní stává odolnější proti různým infekcím.

Podobně jako zelený ječmen má chlorella pozitivní účinky na kardiovaskulární systém člověka, přispívá k ochraně srdce a cév, snižuje hladinu cholesterolu. Celkově pozitivně působí na energetický náboj organismu, pozitivně ovlivňuje spánek, schopnost myšlení a spánek člověka.

Jednou z nejdůležitějších složek chlorelly je růstový faktor (CFG, chlorella growth factor). Chlorella, jakožto jediný organismus na zemi, dokáže zčtyřnásobit svůj objem během dvaceti hodin. To žádný jiný organismus na planetě nedokáže. Všechny přesné účinky CFG faktoru neznáme, ale je zcela evidentní, že je velmi účinný při léčení chronických chorob různého druhu a urychluje hojení všech druhů tkáně.

Pěstování a sklízení chlorelly

Nejdelší tradici v pěstování této jednobuněčné řasy mají asijské země, a to zejména Japonsko. Zde má užití chlorelly nejen ve výživě, ale také v oblasti farmacie a kosmetiky letitou tradici. Ve své přírodní formě není chlorella ke konzumaci pro člověka vhodná, a tak se nadále zpracovává. Stupeň kvality chlorelly určuje šetrnost a kvalita jejího zpracování. V teplém klimatickém pásmu se tato řasa pěstuje nejčastěji. V této oblasti jsou pro její růst ideální klimatické podmínky, sběr probíhá ve večerních hodinách, kdy již řasa načerpala dostatek energie ze slunečního záření. Vysoký obsah chlorofylu je vidět na krásné, smaragdově zelené barvě řasy.

Užívání chlorelly

Chlorella se užívá ve formě tablet. Obvykle doporučovaná dávka pro dospělého je kolem dvaceti tablet denně, rozložených do několika denních dávek, nejlépe tří až čtyř. Na zelené potraviny je však vhodné organismus nejdříve připravovat a dávky zvyšovat postupně. Na doporučené dávkování se dostaňte během dvou až čtyř týdnů. Harmonizační účinky chlorelly na organismus se začnou projevovat po třech měsících užívání, očista organismu přibližně po půl roce.

Spirulina

zelené-potravinySpirulina je mnohobuněčná, do spirály formovaná rostlina, patřící mezi řasy, které rostou ve slané nebo sladké vodě. Vypadá jako malá pružinka ve vodě. Je to cenná mikrořasa, která obsahuje celou řadu prvků a poskytuje speciální živiny pro lidský organismus. Je bohatým zdrojem chlorofylu a má vynikající detoxikační účinky. Pomáhá odstraňovat z těla jedovaté látky, chemické toxiny a těžké kovy. Jakožto výživový doplněk se vyznačuje především tím, že má jeden z nejvyšších obsahů bílkovin vůbec. Patří mezi nejúčinnější pomocníky při hubnutí.

Spirulina doplňuje vitamíny a minerály a podporuje trávící systém. Redukuje cholesterol, má protivirové účinky, dodává potřebné minerály, vitamíny a živiny organismu. Pomáhá při cukrovce a zvyšuje imunitu organismu. Je prevencí proti chudokrevnosti a podporuje krvetvorbu.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1931x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.