Žampión šupinkatý /Agaricus squamulifer/

Foto: www.damyko.info

▪ Žampión šupinkatý - vzhled

Klobouk je široký 5 - 12 cm, v mládí zaobleně kostkovitý, později sklenutý, ale s plochým až mělce vmáčklým temenem. Žampión šupinkatý má klobouk pevný, na bělavém až šedohnědavém podkladě koncentricky pokrytý drobnými hnědavými čupinkami.

Třeň je 6 - 10 cm vysoký a široký kolem 3 cm. Je robustní, na bázi s několika řadami odstávajících šupinek, což je důležitý rozlišovací znak. V mládí je bělavý, později hnědavý, s výrazným a pevným prstenem.

Dužnina je tvrdá, na řezu růžově červenající, s příjemnou ovocnou vůní a nasládlou oříškovou chutí.

▪ Žampión šupinkatý - výskyt

Žampion šupinkatý roste hlavně na travnatých místech v lesích i mimo ně. Dává přednost vápenatému podkladu. Nalézt ho můžeme od června do října.

▪ Žampión šupinkatý - vliv na zdraví

Vláknina, kterou houby obsahují, podporuje např. růst "zdravých bakterií“ v našich střevech a tím také posilují imunitu těla. Některé druhy mají dokonce léčivé účinky (houby šiitake, hlívy či žampiony), a proto je často využívají některá odvětví alternativní medicíny. Houby jsou i po usušení vynikajícím ochucovadlem. Svou pronikavou vůní a chutí nám mohou dopomoci k odbourání nadměrného přísunu soli - čím jsou přísady v jídle aromatičtější a chuťově výraznější, tím máme menší sklon solit. Nejzdravější a nejdietnější způsob úpravy je dušení s lehkou příměsí kmínu.

▪ Žampión šupinkatý - možnosti využití

Žampión šupinkatý je výborná, všestranně použitelná houba, kterou můžeme v lese zaměnit pouze s ostatními jedlými žampiny.

▪ Žampión šupinkatý - recept

Roštěnky na žampiónech

200 g žampiónů
4 roštěnky
40 g rajčatového protlaku
40 g slaniny
cibule
4 lžíce hladké mouky
2 dl červeného vína
mletý pepř
sůl
olej

Roštěnky osolíme, opepříme, naklepeme a po obou stranách prudce opečeme na oleji. Poté na oleji opečeme nakrájenou slaninu a do zlatova osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme rajčatový protlak, opepříme, zaprášíme moukou a podusíme. Do pánve vrátíme roštěnky, přidáme oloupané a na plátky nakrájené žampióny a dusíme do měkka. Nakonec ochutíme červeným vínem a ještě krátce povaříme. Podáváme s rýží.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1312x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.