Žampión polní /Agaricus campestris/

▪ Žampión polní - vzhled

Klobouk se postupně zvětšuje k obvodu, roste tedy jeho průměr a klesá výška. V průměru mívá 4–12 cm. Z počátku hedvábně vláknitý, později šupinkatě rozpraskaný s promáčklinami nažloutlými a nahnědlými.



Třeň
bývá 5 – 10 cm dlouhý, tlustě válcovitý a 2 – 4 cm široký. Buď je čistě bílý, nebo narůžovělý, později ve stáří u báze rezavý či nahnědlý a u klobouku mírně zúžený.

Dužnina je po zranění bílá, nebo mění svoji barvu dorůžova. Má příjemnou vůni a chuť.

▪ Žampión polní - výskyt

Žampión polní roste na polích, lukách a pastvinách, a to zejména tam, kde je půda dobře prohnojena pasoucím se dobytkem. Roste jak jednotlivě, tak v útvarech označovaných jako čarodějné kruhy.

▪ Žampión polní - vliv na zdraví

Ze zdravotního hlediska mají houby pozoruhodně vysoký obsah stopových prvků, především zinku a železa. Cenný je vitamin D, kyselina pantotenova (známá spíše jako vitamin B5) a vitamin B3. Zjistilo se také, že houby mohou být výborným zdrojem prebiotik, zejména beta-glukanů, které příznivě působí na civilizačni nemoci, jako jsou poruchy imunity nebo nádorová onemocnění. V houbách dále najdete důležité esenciální aminokyseliny, které si naše tělo neumí vytvořit, a enzymy. Za zmínku stojí i fakt, že jedlé houby mají velice nízký obsah sacharidů, takže se výborně hodí při redukční dietě. Významné množství zdraví prospěšných látek obsahuje i žampion polní. Podle odborníků má pozitivní vliv na všechny druhy alergických reakcí. Proto se jím odedávna léčilo astma, senná rýma, chronické ekzémy nebo kopřivka.

▪ Žampión polní - možnosti využití

Žampión polní je jedlá houba a je nejvíce sbíraným druhem pečárek. V kuchyni je všestranně použitelný jak čerstvý, tak konzervovaný. Pro přípravu pokrmů ze žampiónů existuje mnoho receptů. Velké, již rozprostřené plodnice lze připravit jako řízek (podobně jako bedly), mladší plodnice můžeme plnit různými náplněmi a zapékat. Mladé plodnice jsou chutné v octovém nálevu, starší se mohou usušit, rozdrtit na prášek a používat jako koření.

▪ Žampión polní - recept

Houbové karbanátky ze sušených žampionů

120 g sušených žampiónů
1 cibule
2 suché housky
200 ml mléka
2 vejce
100 g strouhanky
1 lžíce nasekané zelené petrželky
5 lžic másla
sůl
pepř

Houby opláchneme, zalijeme půl litrem vody, odložíme na hodinu a pak vaříme na malém plameni asi 50 minut. Housky namočíme v mléce a vymačkáme. Cibuli oloupeme, opláchneme, nasekáme a osmažíme na lžíci másla. Žampióny, cibuli a housky umeleme. Hmotu osmažíme na lžíci másla, osolíme, opepříme, sundáme z ohně a promícháme s petrželkou a vejci. Vytvoříme si karbanátky, obalíme je ve strouhance a smažíme do zlatova z obou stran na zbylém másle.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1840x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.