Žampión ovčí /Agaricus arvensis/

▪ Žampión ovčí - vzhled

Klobouk je široký 5 - 10 cm, zpočátku vejčitý až elipsoidní, později tupě kuželovitě vyklenutý až konečně ploše rozložený, hladký, holý, hedvábně lesklý, téměř bílý nebo krémově bílý, někdy s citrónově žlutým nádechem. Na otlačených místech žloutne.


Třeň je dlouhý 6 - 16 cm a tlustý 1 - 2,5 cm, válcovitý, na bázi rozšířený, hladký, holý, zbarvený stejně jako klobouk (bělavý). Na otlačených místech žloutne. V horní třetině má bílý prsten, naspodu s vločkatými šupinkami. Dužnina je bílá a měkká. Má velmi příjemnou chuť a pro tento druh typickou anýzovou vůni.

Dužnina má jemně oříškovou chuť a slabou vůni anýzu či hořkých mandlí.

▪ Žampión ovčí - vliv na zdraví

Žampióny obsahují 2 % plnohodnotných proteinů, tedy přibližně stejně jako brambory, jen s tím rozdílem, že mají méně než třetinu kalorií (25 kcal/100 g). Pokud se ale osmaží, množství kalorií se podstatně zvýší. Jsou bohaté na vitamin B1, B2, niacin a kyselinu listovou, jakož i na draslík, fosfor, železo a stopové prvky. Chudé jsou na vitamin C, vápník, provitamin A a vitamin E. Jsou těžko stravitelné, což je způsobeno obsahem chitinu a tím, že jejich proteiny jsou bohaté na nukleové kyseliny. Nedoporučují se při dně.

Žampióny se pro svůj účinek doporučují jako součást stravy pro diabetiky. Jak bylo zjištěno při pokusech s laboratorními zvířaty, jejich konzumace snižuje potřebu inzulinu pro regulaci krevní glukózy. Žampióny jsou též vhodné pro obézní lidi, protože jsou syté, a pokud se nesmaží nebo nepřipravují na oleji, mají jen velmi málo kalorií.

▪ Žampión ovčí - možnosti využití

Žampión ovčí je výborná jedlá houba, v kuchyni všestranně použitelná. Nebyla zařazena do seznamu ČSN, neboť žádné pečárky (žampióny) z volné přírody se na trhu nesmějí prodávat pro možnou záměnu s bílými muchomůrkami. Sběr pro potravinářský průmysl je však možný. V kuchyni se tato houba uplatní výborně, protože je chuťově lepší než pěstované žampióny. Je vhodná především jako přísada při přípravě rybích, masových a drůbežích pokrmů, ale také na nákypy, pudinky, k přípravě různých náplní, do houbových salátů apod. Mladší plodnice lze dobře konzervovat všemi způsoby. Jsou chutné např. v octovém nálevu. Pro přípravu houbových jídel v zimě jsou zvláště vítané sterilované žampióny ve slabě slaném nálevu.

▪ Žampión ovčí - recept

Smažené žampióny

600 g menších žampionů
2 vejce
5 lžic hladké mouky
6 lžic strouhanky
sůl
olej

Žampióny ovčí oloupeme, případně odkrojíme nohy, osolíme a necháme chvíli uležet. Pak je obalíme postupně v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance a ihned smažíme na rozpáleném oleji do zlatova. Podáváme s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2941x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.