Žampión honosný /Agaricus excellens/

img
21. 02. 2012 Přečteno: 1608x
Foto: Wikimedia, Autor: Sarefo

▪ Žampión honosný - vzhled

Klobouk je široký až 20 cm, v mládí téměř kulovitý nebo polokulovitý, později nízce sklenutý až plochý, na středu někde vtlačený, na okraji dlouho ověšený zbytky plachetky, tlustomasý. Pokožku na temeni má žampión honosný hladkou, jinde je s drobnými vláknitými šupinkami. Barva klobouku je bílá, krémová, na otlačených místech žloutnoucí.

Třeň je vysoký 10 - 20 cm a široký 3 - 5 cm. Je mohutný, na bázi většinou mírně rozšířený, ale netvoří hlízu, pevný, na vrcholu hladký, pod prstenem je vločkatě šupinkatý. Je bělavý až nažloutlý, na bázi s okrovými tóny.

Dužnina je velmi tlustá a kompaktní, bělavá, na řezu v klobouku většinou nemění barvu. Ve třeni v dospělosti rezaví. Má slabou anýzovou vůni.

▪ Žampión honosný - výskyt

Roste na travnatých plochách jehličnatých i listnatých lesů. Žampión honosný můžeme najít i v parcích, luzích a zahradách.

▪ Žampión honosný - vliv na zdraví

O žampiónech se někdy říká, že jsou potravinou třetího tisíciletí. Mají nízkou energetickou hodnotu, minimální obsah sacharidů, žádný tuk ani cholesterol, obsahují vlákninu. Oceňují je proto nejen gurmáni, ale i vyznavači redukčních diet.

▪ Žampión honosný - možnosti využití

Žampión honosný je velmi lahodná a chutná houba, která se nejlépe připravuje za čerstva, ale lze ji i nakládat.

▪ Žampión honosný - recept

Houby s vepřovým masem

500 g vepřové kýty
250 g cibule
750 g hub
4 lžíce olivového oleje
200 ml smetany
2 lžíce dijonské hořčice
2 větvičky šalvěje
sůl a pepř

Maso nakrájíme na jemné proužky, osolíme, opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné hranolky. Houby očistíme a případně rozpůlíme. Šalvěj omyjeme a osušíme, lístky otrháme. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Olej (cca 2 lžíce) rozehřejeme na pánvi, maso na něm důkladně opečeme a vyndáme. Přidáme zbývající olej a asi 5 minut opékáme cibuli, houby a šalvěj. Přilijeme smetanu a na mírném ohni necháme asi 5 - 10 minut houstnout. Přimícháme hořčici, na pánev vrátíme maso, osolíme, opepříme a necháme prohřát.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Muchomůrka červená /Amanita muscaria/

Klobouk muchomůrky červené může mít průměr 8 - 20 cm. Je nejdříve polokulovitý, později sklenutý, ve stáří rozložený, někdy až mírně miskovitý s…

Muchomůrka porfýrová /Amanita porphyria/

Klobouk je široký 4 - 7 cm. Muchomůrka porfýrová je obdařena kloboukem v mládí kuželovitě zvonovitým, později rozloženým, s rovným a hladkým okrajem,…

Vláknice kuželovitá /Inocybe fastigiata/

Klobouk 3 – 7 cm, kuželovitý nebo nízce sklenutý, s výrazným hrbolkem, pokožka na temeni lysá, na okraji s odstávajícími vlákny, jinde vrostle…

Čirůvka mýdlová /Tricholoma saponaceum/

Klobouk 5 – 12 cm, v mládí zvoncovitý nebo polokulovitý, později nízce sklenutý, s okrajem často laločnatým a dlouho podvinutým (ve stáří ostrým…

Čirůvka žíhaná /Tricholoma virgatum/

Klobouk má čirůvka žíhaná široký 3 – 9 cm, kuželovitý až široce zvoncovitý, s nápadným, ostrým, vzácně zaobleným hrbolkem, hladký, vrostle černavě…

Čirůvka kravská /Tricholoma vaccinum/

Klobouk má čirůvka kravská široký 3 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý, později nízce sklenutý, plochý až vmáčklý, dosti dlouho s podvinutým okrajem a…

Čirůvka střechovitá /Tricholoma imbricatum/

Klobouk má čirůvka střechovitá 4 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý až téměř polokulovitý a na okraji podvinutý, později nízce sklenutý nebo plochý a s…

Čirůvka prstenitá /Tricholoma fracticum/

Klobouk má čirůvka prstenitá široký 5 – 13 cm, v mládí polokulovitý, později více sklenutý, až témě plochý, do dočasné dospělosti s výrazně…

Závojenka olovová /Entoloma sinuatum/

Klobouk má závojenka olovová v průměru 5 - 20 cm, v mládí je polokulovitý až kuželovitý, pak sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý a…

Muchomůrka zelená /Amanita phalloides/

Klobouk o průměru 6 – 16 cm je zprvu sklenutý, posléze ploše rozložený, hladký, lesklý, radiálně vláknitý, tence a měkce masitý. Zabarvení klobouku…

Muchomůrka tygrovaná /Amanita pantherina/

Klobouk je o průměru 6 - 10 cm, polokulovitý, pak sklenutý, ve stáří plochý. Okraj je často (ale ne vždy) hřebenitě rýhovaný. Povrch klobouku je…

Smrtelně jedovaté houby

Pozitivní dojmy z houbaření může pokazit spousta situací. Tou nejzávažnější je určitě konzumace smrtelně jedovaté houby. Toxiny, které v sobě…