Žampión hněděskvrnitý /Agaricus impudicus/

▪ Žampión hněděskvrnitý - vzhled

Klobouk je široký 4 - 12 cm, polokulovitý až plochý, na světlém podkladě s hustými, světle hnědými, fialovými nebo načervenalými šupinkami. Klobouk je vláknitě šupinatý.

Třeň je 5 - 12 x 1 - 2 cm, s malou nebo výraznou, někdy odsedlou hlízou, vločkatý až vláknitě šupinatý, špinavě bělavý, na spodní části s hnědými skvrnkami.

Dužnina je bělavá, na řezu ve třeni červenající, v mládí voní nenápadně, ve stáří ale páchne.

▪ Žampión hněděskvrnitý - výskyt

Žampión hněděskvrnitý roste hlavně ve smrčinách. Najit ho můžeme jen krátce od září do října.

▪ Žampión hněděskvrnitý - vliv na zdraví

Žampion hněděskvrnitý je bohatý na bílkoviny i vitaminy. Žampióny obecně mají vysoký obsah draslíku a cenných, biologicky aktivních látek. Mají velmi příznivý vliv na organismus, pomáhají dokonce při alergii. (V tom případě je ideální konzumovat syrové žampióny i se slupkou – mladé a čerstvé jsou i v tomto stavu výtečné, například do salátů.) Žampióny také představují vhodnou součást redukčních diet, protože jsou chudé na energii. Výtečné jsou nejen bílé, ale i aromatické hnědé žampióny, které chutí připomínají suchohřiby.

▪ Žampión hněděskvrnitý - možnosti využití

Žampióny jsou bohaté na bílkoviny, vitaminy, mají vyšší obsah draslíku a biologicky aktivních látek. Představují vhodnou součást redukčních diet, protože jsou chudé na energii. Také čistí lidský organismus. Dobré jsou bílé i ty hnědé, které chutí připomínají suchohřiby.

▪ Žampión hněděskvrnitý - recept

Plněné žampiony

550 g větších žampionů
2 ks jarní cibulky
vejce
10 dkg strouhaného sýra
pepř
staročeské koření
prolisovaný česnek dle chuti
máslo
olej

Na trojobal:

2 vejce
hladká mouka
strouhanka

Větším žampiónům oloupeme hlavičky, odřízneme nožičky a posekáme nadrobno. Na másle krátce orestujeme jarní cibulku, přidáme nakrájené nožičky žampiónů a podusíme. Okořeníme, přidáme prolisovaný česnek, vajíčko a nastrouhaný sýr. Promícháme a dosmažíme. Směs necháme vychladnout a plníme připravené hlavičky žampiónů, které obalujeme v trojobalu a smažíme v rozehřátém tuku. Jako příloha jsou výborné opečené brambory na česneku.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 617x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.