Žampión hajní /Agaricus silvicola/

Foto: Wikimedia, Autor: Strobilomyces

▪ Žampión hajní - vzhled

Klobouk je široký 5 - 10 cm, polokulovitý až plochý, lysý nebo hedvábně vláknitý, nešupinatý, světle krémový až téměř sírově žlutý. Po otlačení je žloutnoucí.

Třeň 6 - 10 x 1 - 2 cm, na bázi hlízově rozšířený, dutý, lysý nebo jemně šupinkatý, bělavý až nažloutlý. Prsten je jednoduchý, blanitý, velký a odstávající. Na svrchní straně je bělavý, na spodní nažloutlý.

Dužnina je trvale bělavá, s výraznou anýzovou chutí a příjemnou vůní.

▪ Žampión hajní - výskyt

Žampión hajní je poměrně hojná houba, která roste od července do října a lze ji najít v listnatých i jehličnatých lesích.

▪ Žampión hajní - vliv na zdraví

Žampión hajní se používá proti některým kožním alergickým chorobám. Ve Francii se práškovaná droga užívala u některých forem alergického astmatu. V Itálii byla v pečárkách objevena látka snižující hladinu krevního cukru. Též byly objeveny antibiotické látky působící proti bakteriím, a dokonce i látky kancerostatické.

▪ Žampión hajní - možnosti využití

Je to výborná jedlá houba, která má v kuchyni široké využití.

▪ Žampión hajní - recept

Pečené žampióny

500 g žampiónů
3 stroužky česneku
1 chilli paprička
70 g sušených rajčat
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce balzamikového octa
petrželová nať
sůl a pepř

Žampióny očistěte a nakrájejte. Spolu s chilli papričkou a prolisovaným česnekem je zprudka opečte na olivovém oleji. Můžete přidat sušená rajčata. Potom odstavte žampióny z ohně a přendejte je do misky. Přidejte nasekanou petrželovou nať, osolte, opepřete a pokapejte octem. Dobře promíchejte. Nechte 2 hodiny uležet v chladnu a podávejte s pečivem jako předkrm.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1329x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.