Zahrádkářské rady II.

18. 7. 2011

Nabízíme vám několik rad pro přírodní zahradničení, na které se v dnešní době, kdy se ze zahrádkáře stává spíše chemik, už možná zapomnělo.

Kadeřavost broskvoní

Kadeřavost broskvoní se objevuje především za vlhkého počasí. Pomáhají na ni postřiky odvarem z přesličky rolní. Odvar připravíme tak, že 1 kg čerstvé nebo 150 g sušené nati přesličky vložíme do nádoby a zalijeme 10 l téměř vařící vody. Přikryjeme a necháme stát 24 hodin, poté přecedíme. Odvar vydrží v chladu asi týden. Před použitím odvar zředíme 1:10 s vodou a postřikujeme jím listy a konce výhonů. Opakujeme asi 8 x během 3 až 5 dnů. Postřik z přesličky aplikujeme za slunečného počasí, ne však za poledních veder.

Na kadeřavost broskvoní pomáhá také postřik odstředěným mlékem, ředěným v poměru 1:1 s vodou. Stačí postřik 1 x týdně, pro úspěšnou likvidaci nemoci opakujeme 3 - 4 krát. Při postřiku mlékem navíc docílíme nádherného lesku listů.

Koupelí proti mšicím

Pokud máte keře obsypané mšicemi, zkuste jim udělat horkou koupel. Postižené konce letorostů či větví namočte do nádoby s vodou, která je max. 55 st.C teplá a krátce je v ní podržte. Potápění mšicím vadí. Toto můžete aplikovat i u pokojových rostlin, zde můžeme použít vodu o pokojové teplotě a napadené části rostliny v ní nechat asi hodinu. Některé rostliny však nesnášejí dlouhodobé namáčení, je proto vhodné provést nejdříve zkoušku namočením jednoho listu nebo větvičky.

Kopřivy na mšice

Další variantou, jak ochránit rostliny a stromy před mšicemi, je postřik z kopřivové jíchy. Pokud nemáte jíchu dopředu připravenou, zkuste následující recept: 10 kg čerstvých kopřiv namočte do 50 l vody a nechte odstát 24 hodin. Tento výluh se neředí, postřikujte jím přímo postižené části rostliny. Zbytek výluhu můžete nechat vykvasit na jíchu a zředěnou ji používat jako hnojivo.

Všestranný prostředek proti škůdcům

Na různé škůdce se dříve hojně používal univerzální hubící prostředek, a to odvar z brambor. Když rostliny, napadené hmyzími škůdci, pokropíme vychladlou vodou z vařených brambor, měli bychom škůdce zničit.

Ochrana ovoce před ptáky

K ozobávání ovoce nevede ptáky jen hlad nebo mlsnost, často je to žízeň, zvlášť při dlouhodobě suchém počasí. Pomůže, když v blízkosti stromů umístíte napajedla pro ptáky v podobě misky s vodou. Napajedlo umístěte tak, aby ptáci měli dostatečný rozhled do okolí a mohli včas zaregistrovat dravce, kočku apod. a uletět. Je dobré proto misku upevnit na kůl a ten zapíchnout do volného prostoru.

Kdy sklízet ovoce

Aby bylo ovoce dostatečně šťavnaté, den před jeho sklizní strom či keř důkladně zalijte. Ovoce sklízejte večer, v tuto dobu obsahuje nejvíce výživných látek, rozdíl činí až 10% oproti ovoci sklizenému v ranních hodinách.

Jak uskladnit ovoce

Chcete li nechat správně dozrát větší odrůdy švestek, ryngle nebo broskve, uložte toto ovoce do nastýlky z kopřiv. Kopřivy se hodí i k ukládání ovoce před transportem. Ovoce a zeleninu nikdy neskladujte ve stejných prostorách, mohlo by dojít k vzájemnému ovlivnění chutí a vůní. Pokud společně uskladníte brambory a jablka, zvýšíte tím klíčivost brambor.

Opadané ovoce odkliďte

Spadané ovoce, které se nedá již nijak zužitkovat, nenechávejte ležet na zemi. Je totiž ideálním hnízdištěm různých škůdců a chorob. Proto je nedávejte ani do kompostu, aby jste si škůdce nerozšířili po celé zahradě. Ovoce zahrabejte do alespoň 1 metru hluboké jámy, tím zaručeně všechny škůdce a choroby zničíte.

Při všech zahradnických pracích spolupracujte s naším Lunárním kalendářem!



Stáhnout v PDF

Přečteno: 7307x

Rozbalit všechny příspěvky
Diskuse je zatím prázdná. Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.





Psali jsme před rokem

canapes1

Vyzkoušejte moderní kanapky - ideální pohoštění na silvestrovskou párty!

Kanapky, známé také jako jednohubky nebo chuťovky, jsou oblíbeným a praktickým malým občerstvením při různých oslavách, narozeninových párty, pracovních večírcích a samozřejmě ideální variantou pohoštění na blížící se silvestrovské oslavy. Variací a možností příprav těchto mal...


Dnes jsme pro Vás vybrali

mandle

Mandle se smetanou na žaludeční vředy

Co budeme potřebovat: 25 g mandlí 0,33 l sladké smetany struhadlo nebo kuchyňský robot       Jan na to: Mandle najemno nastrouháme nebo rozemeleme na robotu, rozmícháme ve smetaně a pomalu vypijeme. Toto dodržujeme 5 týdnů. První týden užíváme kúru 3x denně, druhý týden 2x de...

Pivoňka lékařská

Pivoňka lékařská /Paeonia officinalis/

čeleď: pivoňkovité Pivoňka lékařská – popis Dorůstá výšky 35 - 60 cm. Stonek je v mládí huňatý, později olysává. Listy jsou trojčetné s hluboce dělenými laloky. Horní strana listu je lysá, spodní strana může být huňatá nebo u některých pěstovaných klonů lysá. Květy jsou obvykl...

Piškotová bublanina s ovocem

6 vajec 220 g moučkového cukru 50 g Hery 180 g hrubé mouky 500 g ovoce (rybíz, jahody, třešně, meruňky,…) 1 hrst nadrcených dětských piškotů Piškotová bublanina s ovocem – postup přípravy Žloutky našleháme s polovinou cukru do pěny a po trochách zaš...

Hřib žlučník - hořčák /Tylopilus felleus/

▪ Hřib žlučník - vzhled Klobouk má rozměry pohybující se v rozmezí 6-12 cm. Jeho tvar je polokulovitý, později se stává bochníkovitým. V mládí je pokožka klobouku hřibu žlučníku jemně plstnatá, v dospělosti lysá. Za vlhka se nám může jevit slizká.Pokožka nelze od klobouku o...