Zahrádkářské rady II.

18. 7. 2011

Nabízíme vám několik rad pro přírodní zahradničení, na které se v dnešní době, kdy se ze zahrádkáře stává spíše chemik, už možná zapomnělo.

Kadeřavost broskvoní

Kadeřavost broskvoní se objevuje především za vlhkého počasí. Pomáhají na ni postřiky odvarem z přesličky rolní. Odvar připravíme tak, že 1 kg čerstvé nebo 150 g sušené nati přesličky vložíme do nádoby a zalijeme 10 l téměř vařící vody. Přikryjeme a necháme stát 24 hodin, poté přecedíme. Odvar vydrží v chladu asi týden. Před použitím odvar zředíme 1:10 s vodou a postřikujeme jím listy a konce výhonů. Opakujeme asi 8 x během 3 až 5 dnů. Postřik z přesličky aplikujeme za slunečného počasí, ne však za poledních veder.

Na kadeřavost broskvoní pomáhá také postřik odstředěným mlékem, ředěným v poměru 1:1 s vodou. Stačí postřik 1 x týdně, pro úspěšnou likvidaci nemoci opakujeme 3 - 4 krát. Při postřiku mlékem navíc docílíme nádherného lesku listů.

Koupelí proti mšicím

Pokud máte keře obsypané mšicemi, zkuste jim udělat horkou koupel. Postižené konce letorostů či větví namočte do nádoby s vodou, která je max. 55 st.C teplá a krátce je v ní podržte. Potápění mšicím vadí. Toto můžete aplikovat i u pokojových rostlin, zde můžeme použít vodu o pokojové teplotě a napadené části rostliny v ní nechat asi hodinu. Některé rostliny však nesnášejí dlouhodobé namáčení, je proto vhodné provést nejdříve zkoušku namočením jednoho listu nebo větvičky.

Kopřivy na mšice

Další variantou, jak ochránit rostliny a stromy před mšicemi, je postřik z kopřivové jíchy. Pokud nemáte jíchu dopředu připravenou, zkuste následující recept: 10 kg čerstvých kopřiv namočte do 50 l vody a nechte odstát 24 hodin. Tento výluh se neředí, postřikujte jím přímo postižené části rostliny. Zbytek výluhu můžete nechat vykvasit na jíchu a zředěnou ji používat jako hnojivo.

Všestranný prostředek proti škůdcům

Na různé škůdce se dříve hojně používal univerzální hubící prostředek, a to odvar z brambor. Když rostliny, napadené hmyzími škůdci, pokropíme vychladlou vodou z vařených brambor, měli bychom škůdce zničit.

Ochrana ovoce před ptáky

K ozobávání ovoce nevede ptáky jen hlad nebo mlsnost, často je to žízeň, zvlášť při dlouhodobě suchém počasí. Pomůže, když v blízkosti stromů umístíte napajedla pro ptáky v podobě misky s vodou. Napajedlo umístěte tak, aby ptáci měli dostatečný rozhled do okolí a mohli včas zaregistrovat dravce, kočku apod. a uletět. Je dobré proto misku upevnit na kůl a ten zapíchnout do volného prostoru.

Kdy sklízet ovoce

Aby bylo ovoce dostatečně šťavnaté, den před jeho sklizní strom či keř důkladně zalijte. Ovoce sklízejte večer, v tuto dobu obsahuje nejvíce výživných látek, rozdíl činí až 10% oproti ovoci sklizenému v ranních hodinách.

Jak uskladnit ovoce

Chcete li nechat správně dozrát větší odrůdy švestek, ryngle nebo broskve, uložte toto ovoce do nastýlky z kopřiv. Kopřivy se hodí i k ukládání ovoce před transportem. Ovoce a zeleninu nikdy neskladujte ve stejných prostorách, mohlo by dojít k vzájemnému ovlivnění chutí a vůní. Pokud společně uskladníte brambory a jablka, zvýšíte tím klíčivost brambor.

Opadané ovoce odkliďte

Spadané ovoce, které se nedá již nijak zužitkovat, nenechávejte ležet na zemi. Je totiž ideálním hnízdištěm různých škůdců a chorob. Proto je nedávejte ani do kompostu, aby jste si škůdce nerozšířili po celé zahradě. Ovoce zahrabejte do alespoň 1 metru hluboké jámy, tím zaručeně všechny škůdce a choroby zničíte.

Při všech zahradnických pracích spolupracujte s naším Lunárním kalendářem!



Stáhnout v PDF

Přečteno: 7147x

Rozbalit všechny příspěvky
Diskuse je zatím prázdná. Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.





Psali jsme před rokem

5987798472_b500ba5687

Italská kuchyně - 2. část - hlavní jídla

Italská kuchyně je typická jednoduchostí, lehkostí a svěžestí. Italové se zaměřují především na pokrmy z těstovin, zeleniny, ryb, mořských plodů a masa, asi nejvyhlášenějšími italskými pochoutkami jsou: pizza, špagety a rizoto. V tomto článku se zaměříme na hlavní jídla, ale m...


Dnes jsme pro Vás vybrali

čaj_1

Čaj z celíku zlatobýlu na močové cesty, klouby i exém

Čaj se používá jako léčivý prostředek na ledviny a močový měchýř. Je močopudný, rozpouští ledvinové kaménky. Pije se na jaře jako součást jarní očistné kúry. Užívá se při dně a revmatismu, zevně na špatně se hojící rány a exémy. Nať a květ celíku se sbírá těsně před rozkvětem....

Jestřabina lékařská /Galega officinalis/

čeleď:bobovité Jestřabina lékařská – popis Jestřabina lékařská je vytrvalá, až 120 cm vysoká léčivá bylina. Lodyhy přímé, četné, nevětvené nebo dole větvené, lysé, jemně a mělce rýhované. Listy s 5 až 9 páry lístků, které jsou kopinaté, podlouhlé až čárkovité, špičaté, c...

Houbové lasagne

1 balení lasagní 1 velká cuketa 200 g hříbků 3 lžíce másla 3 lžíce špaldové mouky 4 lžíce olivového oleje 1 cibule 2 stroužky česneku 0,5 l nízkotučného mléka 150 g sýra Houbové lasagne – postup přípravy Nejprve si připravíme bešamel. Ve větší pánvi...

Ucho Jidášovo /Hirneola auricula – judae/

▪ Ucho Jidášovo - vzhled Plodnice jsou 2 - 7 cm široké s rosolovitou dužinou, dosti tence lupenité, téměř průsvitné, žilkovité a vzhledem jsou podobné ušnímu boltci. Za suchého počasí tvrdnou. Jidášovo ucho má žlutohnědou barvu a drobné šedivé chloupky na vnějším povrchu. V...