Zahrádkářské rady II.

18. 7. 2011

Nabízíme vám několik rad pro přírodní zahradničení, na které se v dnešní době, kdy se ze zahrádkáře stává spíše chemik, už možná zapomnělo.

Kadeřavost broskvoní

Kadeřavost broskvoní se objevuje především za vlhkého počasí. Pomáhají na ni postřiky odvarem z přesličky rolní. Odvar připravíme tak, že 1 kg čerstvé nebo 150 g sušené nati přesličky vložíme do nádoby a zalijeme 10 l téměř vařící vody. Přikryjeme a necháme stát 24 hodin, poté přecedíme. Odvar vydrží v chladu asi týden. Před použitím odvar zředíme 1:10 s vodou a postřikujeme jím listy a konce výhonů. Opakujeme asi 8 x během 3 až 5 dnů. Postřik z přesličky aplikujeme za slunečného počasí, ne však za poledních veder.

Na kadeřavost broskvoní pomáhá také postřik odstředěným mlékem, ředěným v poměru 1:1 s vodou. Stačí postřik 1 x týdně, pro úspěšnou likvidaci nemoci opakujeme 3 - 4 krát. Při postřiku mlékem navíc docílíme nádherného lesku listů.

Koupelí proti mšicím

Pokud máte keře obsypané mšicemi, zkuste jim udělat horkou koupel. Postižené konce letorostů či větví namočte do nádoby s vodou, která je max. 55 st.C teplá a krátce je v ní podržte. Potápění mšicím vadí. Toto můžete aplikovat i u pokojových rostlin, zde můžeme použít vodu o pokojové teplotě a napadené části rostliny v ní nechat asi hodinu. Některé rostliny však nesnášejí dlouhodobé namáčení, je proto vhodné provést nejdříve zkoušku namočením jednoho listu nebo větvičky.

Kopřivy na mšice

Další variantou, jak ochránit rostliny a stromy před mšicemi, je postřik z kopřivové jíchy. Pokud nemáte jíchu dopředu připravenou, zkuste následující recept: 10 kg čerstvých kopřiv namočte do 50 l vody a nechte odstát 24 hodin. Tento výluh se neředí, postřikujte jím přímo postižené části rostliny. Zbytek výluhu můžete nechat vykvasit na jíchu a zředěnou ji používat jako hnojivo.

Všestranný prostředek proti škůdcům

Na různé škůdce se dříve hojně používal univerzální hubící prostředek, a to odvar z brambor. Když rostliny, napadené hmyzími škůdci, pokropíme vychladlou vodou z vařených brambor, měli bychom škůdce zničit.

Ochrana ovoce před ptáky

K ozobávání ovoce nevede ptáky jen hlad nebo mlsnost, často je to žízeň, zvlášť při dlouhodobě suchém počasí. Pomůže, když v blízkosti stromů umístíte napajedla pro ptáky v podobě misky s vodou. Napajedlo umístěte tak, aby ptáci měli dostatečný rozhled do okolí a mohli včas zaregistrovat dravce, kočku apod. a uletět. Je dobré proto misku upevnit na kůl a ten zapíchnout do volného prostoru.

Kdy sklízet ovoce

Aby bylo ovoce dostatečně šťavnaté, den před jeho sklizní strom či keř důkladně zalijte. Ovoce sklízejte večer, v tuto dobu obsahuje nejvíce výživných látek, rozdíl činí až 10% oproti ovoci sklizenému v ranních hodinách.

Jak uskladnit ovoce

Chcete li nechat správně dozrát větší odrůdy švestek, ryngle nebo broskve, uložte toto ovoce do nastýlky z kopřiv. Kopřivy se hodí i k ukládání ovoce před transportem. Ovoce a zeleninu nikdy neskladujte ve stejných prostorách, mohlo by dojít k vzájemnému ovlivnění chutí a vůní. Pokud společně uskladníte brambory a jablka, zvýšíte tím klíčivost brambor.

Opadané ovoce odkliďte

Spadané ovoce, které se nedá již nijak zužitkovat, nenechávejte ležet na zemi. Je totiž ideálním hnízdištěm různých škůdců a chorob. Proto je nedávejte ani do kompostu, aby jste si škůdce nerozšířili po celé zahradě. Ovoce zahrabejte do alespoň 1 metru hluboké jámy, tím zaručeně všechny škůdce a choroby zničíte.

Při všech zahradnických pracích spolupracujte s naším Lunárním kalendářem!



Stáhnout v PDF

Přečteno: 7304x

Rozbalit všechny příspěvky
Diskuse je zatím prázdná. Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.





Psali jsme před rokem

Vánoce - zvyky a tradice na Štědrý den

Ke Štědrému dni se váže zřejmě nejvíce zvyků, pověr a praktik. Tradiční vánoční zvyky se předávaly z generace na generaci a v dnešní době většina z nich již nemá původní podobu. Jsou přizpůsobené modernímu světu a tím vznikají novodobé tradice postavené na starých základech. M...


Dnes jsme pro Vás vybrali

jitrocel_1

Jitrocelový sirup proti kašli

Co budeme potřebovat: 5 čerstvých lístků jitrocele 4 lžíce vody hmoždíř med       Jak na to: Jitrocel rozetřeme s vodou a poté zahřejeme nad mírným plamenem. Postupně přidáváme med, dokud nevznikne sirupovitá konzistence. Po schládnutí můžeme konzumovat. Při kašli užíváme každ...

Svízel Syřišťový /Galium verum/

čeleď: mořenovité Svízel Syřišťový – popis Vytrvalá, trsnatá 30 až 120 cm dlouhá bylina. Lodyha je tuhá, dole dřevnatá a větvená, v horní části čtyřhranná, dole oblá, hladká až krátce pýřitá. Listy v četných přeslenech, podlouhlé a zašpičatělé. Květenství jsou koncová, l...

Avokádový salát

1 avokádo 1 ledový salát 1 salátová okurka' 100 g černých oliv 1 zakysaná smetana ořechy olivový olej hořčice majonéza jablečný ocet cukr Avokádový salát – postup přípravy Nejprve si připravíme marinádu. V míse smícháme 3 lžíce olivového oleje, za...

Destice chřapáčová /Discina perlata/

▪ Destice chřapáčová - vzhled Plodnice je široká 4 – 15 cm, miskovitá nebo ploše rozložená. Ve stáří bývá až laločně zprohýbaná. Svrchní strana je v mládí hladká, později hrbolatá nebo vrásčit. Destice chřpáčová bývá obvykle šedohnědá, tabákově hnědá až červenavě hnědá...