Zahrada v srpnu

Srpen je v zahradě měsícem sklizně. Z ovoce sklízíme letní jablka, první hrozny, pološvestky, mirabelky, meruňky a blumy. Dozrávají bezinky, ze kterých můžeme připravit chutný sirup nebo likér a začínají také zrát sladkoplodé jeřabiny, které se výborně hodí do kompotu s hruškami.

Sbírejte i popadané plody

Spadané plody průběžně sbíráme a dáváme je sušit na křížaly. Aby byly stále vláčné, zavaříme je ve sklenicích při teplotě 60 stupňů po 20 minut. Z poškozeného a méně kvalitního ovoce připravujeme mošt a džemy nebo pečený čaj. Plesnivé ovoce likvidujeme.

Kontrolujte stromy

Při sbírání ovoce kontrolujeme také větve stromů, aby nebyly moc přetížené. V takovém případě větve podepřeme. Po sklizni provádíme průklest peckovin, odstraníme suché větve. Do zimy je dost času na zahojení ran.

Jak získat semena

Pokud chceme z rostlin sbírat semena, uvážeme je ke kolíkům, aby je letní bouřky nevyvrátily. Semena získáváme tak, že sklidíme celou rostlinu, kterou přivážeme za stonky pod střechu, kde ji necháme doschnout. Poté semena vytřeseme a uchováme v papírových nebo plátěných pytlících. Zbylé lodyhy použijeme jako mulč v těch místech, kde bychom chtěli mít příští rok rostlinky. Je možné, že něco vyroste ze zatoulaného semínka. Semena z rajčat a okurek získáme tak, že plody rozkrojíme a vydlabeme dužinu se semeny. Tu vložíme do sklenice s trochou vody a necháme několik dní kvasit. Semena, která klesnou ke dnu jsou ta kvalitní, tyto vybereme. Usušíme je na sítku nebo na novinách, sloupneme a uskladníme.

Sklízíme zeleninu

Ze zeleniny sklízíme okurky, cibuli, rajčata, fazole, dýně, cukety a melouny. Sbíráme také hrášek, petržel, mrkev a naťový celer. Rajčatům ještě přištípneme vrcholky. Můžeme už zasadit jahody na příští sezonu. Všechna uvolněná místa na záhonech osejeme. Můžeme použít pro časnou jarní sklizeň polníček, šťěrbák, roketu, špenát nebo zimní salát nebo je osejeme zeleným hnojením. Vyséváme také podzimní řepu a cibuli.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2071x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.