Zahrada v listopadu

korenova-zeleninaV listopadu je naše zahrada na první pohled již docela strohá a holá, přesto však můžeme ještě sázet a také sklízet úrodu. Pokud jste dali na naši radu a nepodlehli podzimní rycí mánii, máte na záhonech ještě pozdní zeleninu.

 

Stále je co sklízet

Kořenová zelenina, jako petržel a mrkev, se nechává v půdě co nejdéle, když je zima, stále roste a zraje. Občas ji ale zkontrolujte, jestli se do ní nepustili hraboši, kterým v tomto období již nehrozí nebezpečí od hadů. Na zahradě se stále dobře daří brokolici, mangoldu, ředkvím, ředkvičkám a řepě. Růžičková kapusta a kadeřávek má dokonce po prvním přemrznutí jemnější chuť. Jemný mráz snese i pekingské zelí. Průběžně sklízejte petrželku, pastinák, roketu a tuřín, štěrbák, řapíkatý celer, červenolisté saláty a hořčici čínskou. Rostliny postupně přeneste do pařeniště nebo je uložte ve sklepě, řiďte se předpovědí počasí a lunárním kalendářem. Při hrozbě mrazíků raději skliďte zelí, nakrouhejte je a naložte. Nenechejte zmrznout červenou řepu a černou ředkev.

Vysazujeme stromy a keře

Nyní, dokud ještě nezmrzla půda, je vhodná doba na vysazení růží, cibulovin a ovocných stromů. Při podzimní výsadbě rostliny lépe prospívají a více rostou. Pro správné načasování výsadby opět využijte náš lunární kalendář. Můžete zasadit opadavé keře a přesadit staré stromy. Stromům obalte kmínek novinami nebo pytlovinou, abyste je ochránili před okusem zvěří. K růžím nakopčete kompost.

Vyséváme do řádků

Stále ještě můžete vysévat zimní salát, také petržel a mrkev, tyto budou na jaře mít náskok a lépe vzejdou. Pokud nemrzne, zasaďte ještě česnek, nejlépe mezi jahody, budou tak chráněny před plísněmi a získají lepší chuť.

Co s odkrytou půdou

Veškerou odkrytou půdu po sklizené úrodě, kde není zelené hnojení, pokryjte nastýlkou. Tím prodloužíte sezonu půdním mikroorganismům a půdu udržíte kyprou. Topinambury obestelte slámou nebo kompostem a všechny choulostivé rostliny a trvalky překryjte chvojím nebo slámou, aby byly lépe chráněné před mrazem. Týká se to jahod, petržele, kerblíku, zimního salátu, polníčku atd. Také choulostivé hlízy, které zůstávají v zemi, obložte silnou nastýlkou. Asi do půlky listopadu můžete do půdy ještě zapracovat organické hnojivo, ale poté ji už nechejte odpočívat, rozhodně ji už nyní neryjte. Také kompost přikryjte, aby v něm mohly mikroorganismy ještě stále pracovat.

Nezapomeňte na jezírko

leknínyLekníny ponechte v nádrži hlubší než metr nebo je přeneste na zimu do sklepa. Ostatní choulostivější rostliny také zazimujte, jiné sestřihněte a odstraňte uhynulé části. Pouze duté rostliny nezastřihujte, voda, které by se do nich dostala by podpořila jejich hnití.

 

Zazimujte zahradní pomůcky

Zahradní náčiní očistěte a uložte, připravte si hrablo a lopatu na sníh. Ukliďte skleník, pokud je potřeba, tak ho ještě lépe zaizolujte. Můžete opravit plot a cestu. Zazimujte venkovní vodovody, pokliďte hadice, vypusťte a vyčistěte bazénky, barely a sudy na dešťovou vodu. Ty nechte obrácené dnem vzhůru, aby do nich nemohla voda zase natéct. Pokud nemrzne, větrejte sklep.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2583x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Kompost

Bez kompostu to nejde. Naučte se připravit ten nejlepší... Barevná příručka…

Cena: 139 Kč

Jak na plevel bez chemie

Jak zbavit zahradu plevele přirozenými metodami a bez herbicidů. Barevná…

Cena: 139 Kč

Prořezávání, úpravy a péče

Správný řez přináší ovoce - a až doslova! Barevná příručka ze série…

Cena: 139 Kč

Sázení, zalévání, hnojení

Sklidíte to, co zasejete, říká přísloví a pro zahrádku to platí…

Cena: 139 Kč

Jak na choroby a škůdce ekologicky

Vzhůru do boje se škůdci a chorobami! A nemusíte ani zamořit zahradu jedy…

Cena: 139 Kč

Nepřítel nebo spojenec

Vzájemné ovlivňování rostlin Barevná příručka ze série BIOzahrada. Autor:…

Cena: 139 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte