Laconium – suchá sauna jako alternativa saunování

img

Jistě je vám už známo, že saunování má širokou škálu pozitivních účinků. V sauně se zbavíte nečistot a toxinů, přispíváte k otužování organismu, podpoříte funkci srdce i ledvin, zlepšíte prokrvení kůže a podkoží a podobně. Ne každému však vyhovuje klasická horká finská sauna nebo vlhká pára, alternativou může být laconium. Pojďme se podívat blíže na to, co to laconium je, jaké má účinky a pro koho je tato metoda vhodná. 

Samotné slovo „sauna“ pochází z finštiny a označuje místnost s pecí neboli ohřívárnu. První zmínky o klasickém saunování pocházejí z 11. století ze severských zemí. Oproti tomu mírnější laconium, což je suchá nízkoteplotní sauna, bylo prokazatelně užíváno již starověkými Římany. Jednalo se o suchou prohřívárnu, kterou staří Římané využívali k detoxikaci těla, uvolnění svalového napětí a k celkové relaxaci. Laconium spolu s calidariem, tepidariem a vodními lázněmi o různých teplotách tvořilo kostru klasických římských lázní.

Laconium a jeho princip

Laconium je ve své podstatě nízkoteplotní suchá sauna. Od klasického saunování v saunách finského typů se liší především teplotou, na které je laconium vyhříváno. Oproti finským zhruba 90 °C, je teplota v laconiu jen v rozmezí 45 a 60 °C.

Kromě nižší teploty je pro saunování v laconiu typická také nízká vlhkost vzduchu. Ideální je vlhkost okolo 20%, v některých wellness centrech se však pohybuje až k hranici 50%. Laconium je tedy, podobně jako klasické severské sauny, suchá sauna.

Prostor laconia je ve většině případů obložený keramickou mozaikou a charakteristické je, že teplo zde sálá ze všech stran, nikoliv z jednoho zdroje (např. kamen). Běžně jsou v laconiu vyhřívány i lavice, na kterých můžete sedět či ležet. Některá laconia bývají pro maximalizaci relaxačního zážitku vybavena tlumenými barevnými světly či audio sestavou s relaxační hudbou. Někde mohou do laconia přidat některou vonnou esenci (typická je např. mandarinka). Není to ale nutností.

Pobyt v laconiu a jeho pravidla se příliš neliší od klasického saunování. Optimální poloha pro saunování v laconiu je leh a měli byste být ideálně bez plavek, pouze zabalení v ručníku. V tomto typu suché sauny se doporučuje pobyt delší než v teplejší finské sauně. Můžete zvolit buďto jeden 25 minutový pobyt nebo 2 - 3 cykly po zhruba 15 minutách.

Po pobytu v laconiu se vždy osprchujte teplou či vlažnou vodou, není zde nijak důležitý prvek ochlazení, takže jej můžete klidně vynechat. Velmi vhodné je po pobytu v laconiu použití masážní sprchy na celé tělo, tím ještě zvýšíte všechny pozitivní účinky laconia.

Pro koho je laconium vhodné?

Nízkoteplotní suchá sauna je díky nižší teplotě a vlhkosti vhodná téměř pro každého. Oproti klasické severské sauně je laconium mnohem šetrnější, proto ze saunování zde nemusí mít obavu kromě zdravých dospělých osob ani: 

  • osoby s vysokým krevním tlakem
  • lidé trpící kardiovaskulárními onemocněními
  • starší osoby
  • děti

Laconium a jeho účinky

Pobývání v laconiu má několik pozitivních účinků:

Očistné účinky

V laconiu dochází k intenzivnímu pocení, k rozšiřování kožních pórů, ke stimulaci krevního oběhu a díky tomu k účinné detoxikaci těla. Potem se odplaví všechny nahromaděné škodlivé látky, tělo se prokrví a efektivně se nastartuje přirozený čistící proces těla.

Uvolňující účinky

Laconium už od dob starověkého Říma slouží především k vydatnému odpočinku. Vlivem suchého tepla dochází k prohřátí celého organismu, k příjemnému uvolnění svalů, k odstranění svalového napětí a k celkové relaxaci organismu. Suché a šetrné teplo laconia odstraňuje stres a tiší podrážděné nervy. Má blahodárný vliv, trpíte-li nervozitou či častými migrénami. Po pobytu v laconiu budete uvolnění, odpočatí a zregenerovaní.

Preventivní účinky

Pobyt v laconiu příznivě působí na imunitní systém, obzvláště když je pravidelný. Suché teplo a teplotní výkyvy – podobně jako v jiných typech saun – otužují tělo a působí jako prevence mnoha nemocí či alergií. 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.