Aromaterapie v těhotenství: Kdy je vhodná a na které éterické oleje si dát pozor?

img

Aromaterapie v těhotenství pomáhá jemně, a přitom účinně, s celou řadou fyzických i psychických obtíží. Rozlišovat bychom však měli stupeň těhotenství, ve kterém se žena nachází - některé postupy aromaterapie nejsou vhodné například v prvním trimestru těhotenství a podobně. Vhodné je však poradit se s odborníkem - aromaterapeutem a také poslouchat své tělo a respektovat jeho reakce.

Aromaterapie obecně pomáhá v těchto základních oblastech:

Čtěte také:

Aromaterapie při porodu jako zázračný pomocník! Pomůže uvolnit napětí a bolesti

  • ulevuje od psychického napětí, strachů a úzkostí
  • povzbuzuje organismus
  • pomáhá zvládnout každodenní stres
  • pomáhá odstranit nebo mírnit bolesti
  • pomáhá při nachlazení a dalších zdravotních problémech
  • navozuje pocit pohody a dobré nálady

Jde aromaterapie a těhotenství dohromady?

Objevují se názory, že v aromaterapie v těhotenství je zcela kontraindikována, ale i názory, které naopak tvrdí, že aromaterapie v těhotenství je naprosto bezpečná. Ani jedno z těchto extrémních hledisek však nemá pravdu.

Pokud nás láká používání aromaterapie v těhotenství, nemusíme se bát, jen je zapotřebí dbát zvýšené opatrnosti, užívat aromaterapie s rozumem a vyhnout se některým esencím, které jsou pro období těhotenství považovány za nevhodné. Zcela ideální je poradit se s aromaterapeutem.

Aromaterapie v těhotenství a možná rizika

Obecně se nedoporučuje aplikace aromaterapie v prvním trimestru. Některé esenciální oleje mohou také způsobovat stahy dělohy, čímž by mohl být vyvolán potrat nebo předčasný porod. Tyto oleje by neměly být používány v celém období těhotenství. Aromaterapii by vůbec neměli používat jedinci s diabetem. Poměrně hodně žen vykazuje v průběhu těhotenství přechodné projevy diabetu, proto i v tomto případě je na místě obezřetnost. Na druhé straně je celá řada esenciálních olejů, které mohou budoucím maminkám výrazně zmírnit spoustu potíží v průběhu těhotenství.

Aromaterapie nevhodná pro období těhotenství:

Podráždění dělohy a případné kontrakce může způsobit:

anýz, bazalka, cedr, fenykl, jalovec, kafr, majoránka, myrha, rozmarýn, řebříček, šalvěj, yzop, tymián, skořice, saturejka, mateřídouška a pižmo.

Všeobecně se nedoporučují silice s prokrvujícím a stahujícím účinkem. Mezi další nevhodné oleje se řadí také jasmín, máta peprná, cypřiš, citronela a muškátový oříšek. Vše ale také záleží na způsobu užívání aromaterapie a intenzitě.

Jaké esenciální oleje se doporučují v období těhotenství?

Aromaterapie v těhotenství může mnohým ženám pomoci, a to jak po stránce fyzické, tak po stránce psychické. Vůně prostupuje prostřednictvím čichu i pokožky do těla a tím přispívá k celkové pohodě a pozitivní náladě. U některých žen se v průběhu těhotenství zhorší průběh chronických nemocí nebo se objeví potíže nové. Aromaterapie v těhotenství se může stát dobrým pomocníkem v tomto období.

Aromaterapie v těhotenství může velmi výrazně pomoci nejen od stresu, ale také od napětí, nevolností a dalších nepříjemných projevů.

Aromaterapie v těhotenství staví zejména na těchto esencích:

  • Benzoin

Navozuje pocit tepla a bezpečí, pomáhá při nachlazení, rýmě a kašli, utišuje, uklidňuje, pomáhá při citovém zmatku, na zánět močového měchýře, při stresu, na koliky, nadýmání, zácpu

  • Bergamot

Pomáhá při kašli a nachlazení, povzbuzuje, zvedá náladu, uvolňuje psychické napětí, stavy úzkosti a deprese, posiluje zažívání

  • Citron

Osvěžuje, čistí mysl i srdce, zlepšuje koncentraci, pomáhá proti nespavosti, ulevuje od stresu, napětí a úzkosti

  • Černý pepř

Pomáhá při otocích, zmírňuje bolesti břicha, pomáhá při poruchách trávení

  • Eukalyptus

Protizánětlivý, usnadňuje vykašlávání, vhodný při nachlazení a rýmě

  • Geránium

Harmonizuje a osvěžuje psychiku, vyrovnává emoce, pomáhá při úzkosti a depresi, zajišťuje emoční ochranu, na vyčerpání a únavu

  • Grep

Posiluje imunitní a trávící systém, povzbuzuje, zvyšuje koncentraci, pomáhá zvýšit sebedůvěru, odstraňuje úzkosti a napětí

  • Heřmánek římský

Pomáhá při přecitlivělosti a plačtivosti, na nespavost, na potlačený vztek a nepřiměřené obavy, tlumí porodní bolesti

  • Levandule

Při strachu, pocitu nejistoty, na nespavost, nervové vyčerpání, krásně maminku zklidní a pomáhá ji relaxovat, ulevuje při porodních bolestech

  • Mandarinka

Uvolňuje emocionální napětí a stres, osvěžuje mysl i ducha, výborný psychický stimulant, na zklidnění žaludečních nevolností

  • Neroli

Zklidňuje obavy, napětí a úzkosti v těhotenství, na pocit zranitelnosti, na nespavost, tonikum zažívacího systému

  • Petitgrain

Pomáhá při poruchách trávení a při nevolnostech

  • Růže

Uklidňuje, povznáší, posiluje

  • Ylang Ylang

Antidepresivní a uklidňující účinek, pomáhá při křečích a nespavosti

  • Kadidlo

Desinfekční a imunostimulační účinky, ulevuje při bronchitidě, zklidňuje dech a ulevuje při astmatu

Pravidla pro použití aromaterapie v těhotenství

V prvním trimestru se z opatrnosti nedoporučuje používat éterické oleje. V tomto období lze ale bez obav používat aromaterapeuticky květové vody, které nejsou tak intenzivní (květová voda levandulová, růžová, heřmánková či např. tymiánová).

Od druhého trimestru pak můžete využívat vhodné éterické oleje dle doporučení viz výše, nebo dle rady aromaterapeuta. Můžete vyzkoušet i aromaterapeutickou masáž pro těhotné.

Při výběru esenciálního oleje dbejte na ověření kvality. Používejte jen ty nejčistší oleje. Těhotná žena by si měla olej vybrat sama, neboť hormonální změny mohou ovlivnit čich natolik, že některé vůně může skutečně nesnášet (i takové, které dříve měla ráda). Aromaterapeut by měl vždy probrat s těhotnou ženou její zdravotní stav, užívání léků atd. Velké opatrnosti je vždy na místě u žen, které již někdy potratily.

Aromaterapie a způsoby využití

Masáž 

Aromaterapeutická masáž napomáhá uvolnit napětí a zbavit se stresu, zlepšuje krevní oběh, povzbuzuje imunitní systém, zvyšuje pružnost pokožky.

Koupel

Příjemně teplá koupel s vhodnou aromaterapií uvolňuje, zklidňuje a podporuje relaxaci. Relaxační koupel by měla trvat cca 15 - 20 minut. Voda ale nesmí být příliš horká.

Pokojové aromalampy

Provoní krásně celý byt. Vhodné pro těhotné ženy, které vstávají s pocitem nevolnosti nebo nemohou usnout. Aromalampou nebo difuzérem si můžete provonět dokonce i porodní místnost.

Obklady

Obklady pomáhají na křeče a bolesti. Namočte kapesník do nádoby s teplou vodou a 5 - 7 kapkami esenciálního oleje. Poté přiložte na postižené místo.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.