Vyzkoušejte recepty z brokolice, superzdravé zeleniny

Brokolice je zelenina nejen velice chutná, ale také hodně zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C tak patří mezi potraviny, které se považují za přirozené zásobárny látek prospěšných pro lidský organismus. Je spousta způsobů, jak je možné brokolici konzumovat, a to buď samostatně v syrovém či povařeném stavu, nebo jako součást pokrmu. V tomto článku tak najdete mimo zajímavých informací o této rostlině i recepty z brokolice, mezi nimiž nechybí tolik oblíbená zapečená brokolice se sýrem, brokolicová polévka nebo lehký brokolicový salát.

Brokolici má mnoho lidí rádo nejen pro příjemnou chuť, ale také svěží zelenou barvu (i když existují i fialové nebo žluté odrůdy), která plně podporuje teorii, že jídlo musí být i potěchou pro oči, aby chutnalo. A tak se stále častěji objevuje na talířích i místo klasických příloh, jakými jsou například brambory nebo rýže. Svým vzhledem připomíná květák, oproti němu má však jemnější strukturu květenství. Při dušení/vaření brokolice je ovšem nutné dávat pozor, aby nezměkla příliš, protože pak se rozpadá a nedrží svůj tvar a navíc se příliš prudkou tepelnou úpravou snižuje účinnost zdraví prospěšných látek. Na řádcích níže vám tak mimo jiné poradíme, jak brokolici správně připravit.

Odkud se brokolice vzala?

Původem pochází brokolice z oblasti Středomoří, konkrétněji pravděpodobně z Apeninského poloostrova. I proto si Itálie stále drží prvenství v pěstování a je největší exportní zemí této zeleniny. Brokolice nyní zažívá opravdový vzestup, protože do českých kuchyní masově pronikla teprve nedávno (víceméně v 90. letech). Ostatně, celosvětově si získala oblibu v průběhu 20. století. Není tedy zeleninou, kterou by lidé hojně konzumovali po staletí. Co se týče České republiky, zde se pěstuje především brokolice výhonková (má poměrně dlouhé období sklizně), naproti tomu například ve Francii se upřednostňuje brokolice květáková (oproti výhonkové má velkou středovou růžici, ne několik malých).

Brokolice je vitaminová bomba

Brokolice by měla tvořit pravidelně konzumovanou součást našeho jídelníčku. Obsahuje totiž množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších blahodárných živin. Tímto jedinečným složením tak může pomoci v boji proti nejrůznějším zdravotním komplikacím. Co všechno brokolice do lidského organismus dodává?

  • vitamin C (více jak 100 mg ve 100 g!)
  • vitamin D
  • vitamin E
  • vitamin B6
  • vitamin B12
  • karoten
  • riboflavin
  • kyselina listová
  • draslík
  • vápník
  • železo
  • selen
  • hořčík

Vitaminy jsou životně nezbytné látky, které si lidské tělo, oproti zvířatům, umí vyrobit pouze ve velmi omezeném množství. Nejpřirozeněji je proto člověk může získávat z potravy, především ovoce a zeleniny. Je známo okolo 20 základních vitaminů, které se dále vyskytují ve zhruba 200 dalších derivátech. Lze je rozdělit na vitaminy rozpustné v tucích a vitaminy rozpustné ve vodě.

Při jakých obtížích brokolice pomáhá?

Brokolice je na základě svého obsahu doporučována při terapii různých onemocnění, ale též jako účinná prevence, například nachlazení a chřipky. Nezřídka se objevuje v jídelníčku lidí snažících se zhubnout, protože je z 90 % složena z vody a neobsahuje téměř žádné sacharidy. Jaké jsou tedy léčivé účinky brokolice?

  • působí jako prevence rakoviny tlustého střeva a celkově zlepšuje trávení
  • posiluje cévy, srdce a krevní oběh
  • chrání před infekčními onemocněními
  • zrychluje metabolismus bílkovin, sacharidů
  • zlepšuje imunitní systém
  • odbourává nervozitu a poruchy spánku 
  • zmírňuje bolesti při menstruaci
  • pomáhá při krvetvorbě
  • je prevencí proti mrtvici
  • pomáhá předcházet rozvoji rakoviny prostaty

Jak správně uvařit brokolici?

V úvodu tohoto článku bylo zmíněno, že brokolice se nesmí převařit, jinak ztrácí celistvost, chuť i vitaminy. Doporučuje se proto připravovat ji v páře (cca 5 minut), ve vodě se pouze lehce povaří, a to při teplotě zhruba 60 až 70 °C po dobu okolo 10 minut na mírném ohni, během vaření zkoušejte tuhost nožem či vidličkou, záleží totiž na velikosti brokolice. Před úpravou je třeba ji opatrně omýt a rozkrájet, oddělit stonek od růžiček. (Málokdo ví, že jedlé jsou i listy brokolice, které je možné připravit jako kapustu.) Vaření by mělo probíhat v mírně osolené vodě, pokud trpíte nadýmáním, přidejte do ní i trochu fenyklu.

Brokolice – recepty

Recepty z brokolice jsou velice jednoduchou možností, jak dodat tělu spoustu blahodárných živin. Příprava brokolice a pokrmů z nich není nikterak náročná. Aby však výsledek splnil očekávání, je třeba věnovat dostatečnou pozornost už nákupu brokolice. Recepty se vydaří za předpokladu, že rostlina nebude příliš stará či jakkoliv poškozená. Vybírejte proto jen kousky, které:

  • nejsou nikde otlačené, naříznuté apod.
  • mají sytě zelenou barvu (s lehkým namodráním)
  • nemají nažloutlé a povadlé listy a růžičky
  • jsou bez skvrn

Tip: Pokud víte, že koupenou brokolici nespotřebujete do 3 dnů, je lepší ji zmrazit.

Zapečená brokolice se sýrem a bramborami

Ingredience:

  • cca 150 g strouhaného sýra (kdo má rád více, může si množství upravit)
  • 4 až 5 větších brambor
  • 1 středně velká brokolice
  • 4 stroužky česneku
  • malá červená cibule
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • pažitka
  • trocha olivového oleje
  • 150 ml smetany ke šlehání

Jak se zapečená brokolice se sýrem připraví?

Omytou a nakrájenou brokolici lehce povaříme, přibližně 5 minut, aby byla polotvrdá. Stejně uvaříme na kolečka nakrájené brambory, nesmí být úplně měkké. V misce si poté rozmícháme smetanu s vajíčkem, ochutíme solí, pepřem a přidáme prolisovaný česnek. Jakmile máme všechno připravené, vymažeme zapékací mísu olejem a cibuli si nakrájíme na tenká kolečka. Poté střídavě klademe vrstvu brambor, brokolice, cibule a zasypeme sýrem. Vrchní vrstvu by měla tvořit už jen brokolice. Poté zalijeme připravenou smetanou a nakonec opět přidáme sýr. Pečeme v torubě vyhřáté na 180 °C přibližně 20 minut. Na talíři pokrm posypeme a dozdobíme nadrobno nakrájenou pažitkou.

Těstoviny s brokolicí

Ingredience:

  • brokolice
  • oblíbené těstoviny (nejlépe vřetena)
  • alespoň 3 stroužky česneku
  • sůl
  • trocha kari koření
  • olivový olej

Jak se těstoviny s brokolicí připraví?

Těstoviny uvaříme dle návodu na obale, pozor na to, aby se nepřevařily. V osolené vodě, případně v páře, připravíme brokolici. Jakmile toto budeme mít hotovo, vložíme obě suroviny do jedné mísy a promícháme. Brokolice by se měla postupně mícháním rozpadat a „nabalovat“ na těstoviny. Poté na olivovém oleji osmažíme na hrubší plátky nakrájený česnek, oheň ztlumíme, přidáme trochu kari koření a nakonec vmícháme těstoviny s brokolicí. Kdo chce, může ještě dochutit solí (i pepřem), případně chvilku směs osmažit. A tímto posledním krokem jsou těstoviny s brokolicí hotové.

Brokolicový salát

Ingredience:

  • brokolice
  • cca 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa 
  • půlka citronu
  • sůl
  • pepř

Jak se brokolicový salát připraví?

Uvařenou brokolici necháme vychladnout při pokojové teplotě a poté ji rozkrájíme na menší kousky. Mezitím si můžeme připravit zálivku z oleje, jablečného octa a citronové šťávy. Zálivku vmícháme k brokolici a na závěr dochutíme solí a pepřem. Brokolicový salát podáváme s celozrnným pečivem.

Kuřecí s brokolicí

Ingredience:

  • cca 250 g kuřecího masa
  • brokolice
  • 2 cibule
  • jarní cibulka
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • niva na dochucení (nemusí být)

Jak se kuřecí s brokolicí připraví?

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, dokud nezesklovatí. Kuřecí zbavíme případných blan a kostí a nakrájíme na menší nudličky. Přidáme k cibuli a prudce orestujeme, osolíme, opepříme. Poté oheň ztlumíme a necháme maso změknout. Mezitím si uvaříme brokolici v osolené vodě, kterou posléze přidáme k masu s cibulí. Promícháme, aby se brokolice rozložila, a na závěr posypeme nastrouhanou nivou, aby se na směsi roztekla. Po naservírování na talíř dozdobíme jemně nakrájenou jarní cibulkou. Kuřecí s brokolicí můžeme konzumovat s celozrnným pečivem, případně další zeleninou (vhodná jsou rajčata, díky kterým se blahodárné látky brokolice využijí na 100 procent), nebo s bramborem.

Brokolicová polévka

Ingredience:

  • brokolice
  • 2 středně velké cibule
  • olej
  • 2 brambory
  • 1 litr vody
  • 150 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř

Jak se brokolicová polévka připraví?

Na oleji dozlatova osmahneme cibulku (v hrnci), přidáme na kostky nakrájené brambory a za občasného míchání ještě chvíli „smažíme“. Dále osolíme a opepříme, zalijeme vodou, přidáme kostku zeleninového bujónu a necháme na mírném ohni vařit. Poté rozdělíme brokolici na stonek a růžičky. Stonek pokrájíme a vložíme do vody, ve které ho 15 až 20 minut povaříme do změknutí. Jakmile se tak stane, přilijeme smetanu, promícháme a opatrně rozmixujeme. Zbytek brokolice krátce povaříme v osolené vodě, poté přidáme do polévky a povaříme ještě 2 minuty. V případě potřeby ještě dochutíme solí, pepřem a rychlá brokolicová polévka je připravena.

Smažená brokolice

Ingredience:

  • brokolice
  • hladká mouka, vajíčko, strouhanka na obalení
  • sůl
  • pepř
  • olej

Jak se smažená brokolice připraví?

Brokolici rozdělíme na stejně velké růžičky a připravíme v páře či povaříme, aby byla polotvrdá. Při smažení totiž ještě změkne a mohla by se začít rozpadat. Poté ji obalíme v mouce, vajíčku (které ochutíme solí a pepřem) a strouhance, tedy klasickém trojobalu. Na pánvičce si rozpálíme olej ve vyšší vrstvě a opatrně do něj obalenou brokolici vkládáme, dokud nebude dozlatova osmažená.

Pokud vás recepty z brokolice zaujaly, určitě je vyzkoušejte. Ozvláštníte svůj jídelníček superzdravou zeleninou, která upevní vaše zdraví a dodá tělu spoustu významných látek, co uchrání organismus před množstvím hrozeb a rizik nejen v podobě civilizačních chorob. Především v létě je brokolice jedním z nejdostupnějších druhů zeleniny, na zimu si ji pak můžete zamrazit. A nemusíte se bát, že by se jakkoliv omezil její hodnotný obsah.

Přejeme vám dobrou chuť a jestliže znáte další výborné recepty z brokolice, podělte se o ně s ostatními čtenáři v komentářích pod článkem!

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 146990x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Byla jsem ve Velké Británii a dostali jsme k večeři hromadu podivné "nechutnosti" a bylinkovou rybu. Při pohledu na talíř se mi dělalo špatně, ale hlad je hlad a nakonec, kdybych se nestyděla, tak jsem talíř klidně i vylízala - brambory+květák+brokolice+mrkev - uvařit, rozšťouchat, ochutit kouskem britského soleného másla (dá se koupit v Icelandu)… celý příspěvek

Taky jsme jí dlouho odsunovali z našeho jídelníčku ale dnes jí sním třeba jen uvařenou ve vodě

Takže to znamená, že brokolici převařit nesmím, protože ztratí vitamíny, ale když jí šoupnu na 20 minut do trouby vyhřáté na 180°, tak se s ní nic nestane? To mi moc nejde do hlavy...

nejlepší na másle se žampionkama a posypaná nivou, hmmmm :-)

Zbyla nám rýže od oběda tak jsem ji včera večer promíchala s uvařenou brokolicí a česnekem na olivovém oleji a bylo to fakt super.takové rychlé rizoto. :-)

taky je výborná jen tak uvařená a lehce politá máslíkem :) a s kuřecíma řízečkama .... toje chrocht chrocht :)))

a já zase ráda polívčičku z brokolice - mňam.. a když se přidá trochu smetany do té brokolicové polévky je to - mňam, mňam, mňam :-)

u nás byla nejdříve brokolice na seznamu neoblíbených potravin. ale když jsem ji jednou udělala smaženou jako květák tak si ji celá rodina zamilovala. jdou s ní dělat opravdová kouzla a navíc je zdravá, to je ideální. :)))

Když jí osmažíš tak máš po zdraví he he