Všedobr horní /Imperatoria ostruthium/

čeleď: miříkovité

Všedobr horní – popis

Všedobr horní je trvalka dorůstající až 1m. Má krátký, hlízovitý, asi na prst tlustý oddenek, ze kterého vyráží jednoduchá, přímá, dutá, rýhovaná, nahoře chudě větvená lodyha. Listy jsou jednoduše nebo dvojitě trojčetné, složené z vejčitých lístků a úkrojků, nestejně pilovitých. Bílé květy jsou složeny do bohatých okolíků. Plodem je vejčitá, křídlatá dvojnažka.

Všedobr horní – léčivé účinky

Všedobr horní má ostrý, aromatický pach a palčivě nahořklou chuť. Důležitou obsahovou složkou je terpenická silice s limonenem, phellandrinem, pinenem, dále aromatické hořčiny, třísloviny, kumarinový derivát ostruthin, organické kyseliny, pryskyřice, vosky a některé další látky.

Je močopudný, podporuje trávení, vykašlávání a pocení, uklidňuje. Je velmi vhodný při nechutenství se sníženým vylučováním šťáv, při nadýmání a křečovitých bolestech břicha jiného původu. Léčivě působí při katarech horních cest dýchacích a při bronchitidě a astmatu. Zlepšuje stav revmatiků a lidí trpících dnou a kožními chorobami, protože zvyšuje vylučování odpadních látek močí a potem. Způsobuje centrální útlum, a tím odstraňuje pocity úzkosti, psychického napětí a prohlubuje spánek.

Všedobr horní není určena pro dlouhodobé užívání a dávkování se nesmí překračovat. Vyšší dávky mohou způsobit nevolnost, zvracení, podráždění sliznic trávicího ústrojí a depresivní stavy. Není vhodný pro těhotné a kojící ženy, ani pro děti do šesti let. Lze jej podávat jak samostatně, tak ve směsích.

Vzhledem k neobyčejně silnému působení byliny je nejvhodnější homeopatické zpracování očištěného oddenku, který by měl být sbírán v zimě nebo na jaře, protože na podzim není dost silný.

Použitelné části všedobru horního: nejčastěji oddenek, výjimečně nať

Období květu: červen až září

Všedobr horní – použití v kuchyni a pěstování

Všedobr horní roste na vlhčích loukách, v příkopech cest, podél potoků, v křovinách i na rumištích v místech zaniklých horských domů a sídel. Rostlina je v ČR často svým rozšířením lokálně vázaná na původně německé osídlení horských poloh. U nás byl rozšířen pravděpodobně z Alp a dnes roste především v pohraničních pohořích, zejména v Krušných horách, Krkonoších, Jizerských horách, Orlických horách, roste i ve Žďárských vrších a Beskydech. Na Slovensku je pouze pěstovaný, zřídka může zplaňovat.

Tip: Nálev

Používáme 1 lžičku drogy na 2 šálky studené vody - 8 hodin macerovat a přes den po doušcích vypít.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1010x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.