Vlašské ořechy - recepty, účinky na zdraví

Vlašské ořechy - recepty, účinky na zdraví

Ořešák královský (Juglans regia)

Tento krásný, mohutný strom je ozdobou každé zahrady a označení „královský“ je mu plně souzené i díky jeho četným léčivým účinkům na zdraví. Tento strom je původem z Indie, odkud ho do Evropy dopravil Karel Veliký. V Římě byl ořešák zasvěcený Bohu Jupiterovi a nazývali ho tam „Jupiterův žalud“. Vlašské ořech se staly symbolem plodnosti a byly považovány za „Božské jídlo“.  Ořešák dorůstá výšky až 45 m a patří mezi nejpěstovanější dřeviny na světě. Listy mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz, proto dříve bylo doporučováno sázet ořešáky do blízkosti hnojišť. Vlašské ořechy, plody ořešáku, jsou velmi výživné a chutné. Ještě nezralé se používají k výrobě léčivých směsí a nápojů. K léčebným účelům se používají také listy a oplodí.

Sběr vlašských ořechů

Ořech kvete v květnu, ještě před vypučením listů. Sbírají se čerstvé listy v červnu, zelené ořechy do 24. června, když jsou ještě nezralé a dají se lehce propíchnout, zelené ořechové slupky (oplodí) se sbírají v létě, krátce před dozráním ořechů, ještě dříve než zčernají. Zralé vlašské ořechy se sbírají v září.

Vlašské ořechy a jejich skladování

Nevyloupané ořechy se uskladňují na suchém a chladném místě, vydrží tak i pár let. Vyloupaná jádra se musí hermeticky uzavřít v nejlépe skleněné nádobě, protože přejímají pachy jiných potravin.

Vlašské ořechy - co obsahují

Vlašské ořechy jsou ceněny nejen pro svoji chuť, ale také pro vysoký obsah důležitých látek, potřebných pro naše tělo. Obsahují více než 70% tuků, 18 % proteinů a 3 % sacharidů. Tuky obsahují velké množství různých nenasycených mastných kyselin, zejména kyselinu linolovou a linoleovou, dále kyselinu kávovou a kyselinu neo-chlorogenovou. Dále obsahují flavonoidy, terpeny, chinony, třísloviny, taniny, vitaminy a provitaminy jako B-karoten (provitamin A), vitamin B3, B5, B6, vitamin C a E. Ze stopových prvků je to draslík, fosfor a hořčík.

Kvůli svému nízkému obsahu cukrů se ořechy hodí také pro diabetiky a pro svou výživnou hodnotu jsou ceněné i vegetariány. Pravidelná konzumace vlašských ořechů pozitivně působí na různé negativní psychické stavy, jako je depresestres, podrážděnost, úzkost apod. Je to výborná potrava pro náš mozek, což dokazuje také vzhled jejich jádra, které se právě mozku podobá. Vlašské ořechy také pomáhají odstraňovat únavu a předcházet vzniku srdečních onemocnění.

Využití ořešáku v lidovém léčitelství

Vnitřní užití:

Léčivá síla ořešáku se projevuje při vnitřním i vnějším užívání. Připravují se z něj nápoje, odvary a výluhy, čaje i obklady. Čaj z listů silně čistí krev a je tak výborným prostředkem na různé kožní problémy. Má blahodárný vliv na žaludek a střeva, zlepšuje trávení, má odhleňovací účinky. Užívá se při nechutenství a zácpě a také při žloutence a cukrovce. Odvary z ořešáku mírně snižují krevní tlak. Ořešák má antiseptické účinky, proto se také používá ke kloktání a výplachům ústní dutiny, je účinný i proti kašli.

Vnější použití:

Zevně se používají zejména obklady nebo omývání výluhem ze spařených listů, které vytahují hnis z otevřených ran a vředů a hojí otoky. Ořešák je tedy účinný na akné a hnisavé vyrážky. Koupel s výluhem z listů snižuje nadměrné pocení (i nohou) a je účinná při křivici, zánětech nehtů na rukou a nohou, výtoku a také při tbc krčních uzlin. Silný výluh z listí přidaný do koupele léčí uzlovité omrzliny. Je možné ho použít i při silném vypadávání vlasů, tehdy výluhem masírujeme pokožku hlavy. Je také výborným prostředkem proti vším ve vlasech, které se někdy objevují. Známý je i ořechový olej na vlasy, který vlasům dodává lesk a oživuje tmavou barvu vlasů.

  • Přísada do koupelí a na umývání

100 g listů ořešáku na plnou koupel, pro omytí jedna vrchovatá čajová lžička na 1/4 litru vody. Pro silnější výluh dáme dvojnásobné množství listů.

RECEPTY Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

  • Ořechovka  z režné

20 ks zelených nezralých vlašských ořechů rozkrájíme na čtvrtky a nasypeme do láhve se širokým hrdlem. Zalijeme 1 litrem režné vodky tak, aby byla asi 5 cm nad ořechy. Dobře uzavřenou láhev postavíme na 2 až 4 týdny na slunné, teplé místo. Pak scedíme do lahví. Podle potřeby užíváme jednu kávovou lžičku. Tato pálenka pročišťuje žaludek, játra a krev, odstraňuje slabost žaludku a hnilobné procesy ve střevech. Kromě toho je vynikajícím prostředkem proti husté krvi.

  • Ořechovka s kořením

Nasbíráme nezralé zelené ořechy a nakrájíme je na kousky. Přidáme podle chuti hřebíček, vanilku, skořici a kousky oloupaného pomeranče. Směsí naplníme sklenice do dvou třetin a zalijeme po vrch bílým alkoholem. Postavíme na slunné místo a necháme tak 3-4 týdny. Občas sklenicí zatřeseme. Potom scedíme a nápoj osladíme medem. Slijeme do lahví. Užíváme 2x denně 0,5-1 dcl nalačno. Likér zlepšuje trávení a podporuje činnost jater.

  • Ořechovka rumová

Zelené ořechy s ještě měkkou skořápkou pokrájíme, smícháme s 300 g cukru, 3 ks hřebíčku a kouskem vanilky. Nasypeme do skleněných lahví a zalijeme rumem. Necháme stát v chladu až do změknutí. Potom scedíme a stočíme do lahví.

  • Ořechové víno

Do 1 l bílého vína namočíme 50 mladých nasekaných ořechových listů a necháme 2-3 týdny louhovat. Občas sklenicí zatřeseme. Poté směs scedíme a užíváme 1-2 stopky denně nalačno.

  • Ořechovka s mandlemi

20 ks mladých zelených ořechů nakrájíme na kousíčky, přidáme hrst nasekaných mandlí a nasypeme do široké sklenice. Zalijeme bílým alkoholem tak, aby hladina alkoholu ořechy přesahovala o 3 - 5 cm. Postavíme na slunné místo a necháme 2-3 týdny louhovat. Poté scedíme a pijeme malou skleničku 1-2 x denně před hlavním jídlem.

  • Ořechový med

2 hrnky nasekaných vlašských ořechů smícháme s 1 hrnkem medu, zakapeme 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a užíváme denně jednu lžičku.

  • Vlašské ořechy v medu I.

500 g vyloupaných ořechových jader, 200 g medu, 1 hrnek vody, 1 lžíce jablečného octa
Svaříme vodu, ocet a cukr a do toho dáme ořechy. Zamícháme a necháme zchladnout na 70 st.C. Poté vmícháme med a plníme do sklenic.

  • Vlašské ořechy v medu II.

300 g jader vlaškých ořechů, 100 g tekutého včelího medu, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
Vyloupané ořechy spaříme vroucí vodou, ve které je chvíli necháme. Potom přilijeme studenou vodu a oloupeme kůžičku, která je hořká. Jádra dáme do mísy, zalijeme ohřátým medem a necháme stát do druhého dne. Poté dáme jádra na síto, aby med protekl. Ořechy obalíme v moučkovém cukru. Do rozehřátého oleje vkládáme ořechy a necháme mírně zkaramelizovat. Mlsáme buď hned teplé nebo je uskladníme ve sklenicích v chladu a temnu.

  • Čaj z listů ořešáku

Jednu vrchovatou čajovou lžičku pokrájených listů spaříme v 1/4 litru vroucí vody, krátce vyluhujeme.

  • Ořechový čaj na kašel

12 ořechů roztlučeme a skořápky z nich namočíme do 1/2 l vody. Necháme 12 hodin louhovat. Poté vodu i se skořápkami povaříme a nakonec scedíme. Tento čaj pijeme vlažný několikrát denně, můžeme ho přisladit medem. Čaj rozpouští hleny, účinek je znatelný po 2 dnech.

  • Ořechovka s malinami

1 kg zelených vlašských ořechů, 1 kg cukru, 1 l vody, kůra z 1 citronu, 1 hrnek malin, asi 1,5 l lihoviny (dle chuti – jak kdo má rád silnou)
Ořechy nakrájíme na plátky a nasypeme do skleněné lahve se širokým hrdlem. Přidáme všechny ostatní suroviny a láhev uzavřeme. Postavíme na slunné místo a necháme louhovat 4-6 týdnů. Potom přecedíme a stočíme do lahví.

  • Ořechový kompot

1 kg zelených ořechů, 800 g cukru, 1 l vody, hřebíček, celá skořice
Nezralé zelené ořechy propícháme a dáme do studené vody na 10 dní. Vodu denně měníme. Poté ořechy uvaříme v čisté vodě doměkka, scedíme a zalijeme cukerným roztokem. Odstavíme do druhého dne. Pak cukr slijeme, povaříme až zhoustne a opět nalijeme na ořechy. Třetí den vše opakujeme, ale ořechy již dáme do sklenic a cukerný roztok nalijeme na ně. Do každé sklenice přidáme hřebíček a skořici. Sterilujeme 20 minut při 90 st.C.

Zdraví prospěšné ingredience do receptů s ořechy

Součástí některých receptů s ořechy také cukr. Zdravou, chutnější, 100% čistou a přírodní nízkokalorickou variantou je palmový cukr. Vyrábí se zahuštěním palmové mízy a jeho chuť je podobná medu. Snadno si ho objednáte ZDE.

Do ořechových likérů a kompotů se přidává také skořice a my vám nabízíme toto koření v  BIO KVALITĚ! :-) Naše PRAVÁ skořice je mnohem aromatičtější, než jak ji znáte z běžných obchodů, ve kterých se většinou neprodává pravá skořice, ale její náhražka. Naší BIO skořice  je v sáčku velké množství – 100 g.  Cenově vás tedy vyjde ještě podstatně levněji a vaše domácí ingredience jsou zase o něco zdravější a chutnější. Skořice i cukry si objednáte pohodlně v našem eshopu.

Přejeme skvělou chuť a výtečné a dlouhé zdraví s naším kořením!



Diskuse k článku

  • Pepek

    08:09 1. 7. 2018 -1
    zelený plody jsem hodil do mixéru, zalil šípkovým horkým čajem, ted to nechám do rána vylouhovat, scedím a začnu popíjet...
  • Redakce - Spektrum Zdraví

    10:21 28. 5. 2018 0
    Dobrý den,
    v případě nejasností ohledně zdravotních účinků bylin obecně, doporučuji poradit se o možnosti užívání s lékařem.

    Pěkný den, Redakce SZ
  • Tereza

    09:12 26. 5. 2018 +2
    Dobrý den, mám na Vás otázku. Je možné užívat listy ořešáku i období kojení? Jde mi o pročištění krve a doplnění látek... Děkuji
  • Redakce Spektrum Zdraví

    12:07 5. 2. 2018 +1
    Dobrý den pane Hluchníku,

    takhle na dálku je těžké poradit, neboť nevidím, jak nálev vypadá. Pro výrobu ořechovice se ale ořechy nechávají louhovat jen zhruba měsíc, pak se vyhazují, nálev se svařuje a uchovává se už bez samotných ořechů.

    Osobně bych řekla, že nálev může být o takové době nahořklý, nebo mít jiné závady. jak ale říkám, na dálku je těžké radit...

    Pěkný den, Anička, Redakce, SZ
  • Milan Hluchník

    12:12 4. 2. 2018 +2
    Zdravím,měl bych dotaz.Nechal jsem vyluhovat zelene ořechy v 65% alkoholu několik let cca 2-4. Můžu to použít třeba na likér nebo jiné zpracovaní.
  • Hana

    14:04 9. 2. 2017 +1
    Oříšky také miluji. U nás na vesnici je velký problém je sehnat, a ani bližší města nenabízí velký výběr. Poslední dobou je nakupuji na stránce https://www.zodo.cz/ a jsem nadšena.
  • Jarmila Kocmanová

    01:06 18. 10. 2016 -1
    Ahoj všem ze "Spektra zdraví",
    přivezla jsem si listy ořešáku a věděla o nich jen to, že odpuzují hmyz.
    Díky Vašim receptům a informacím o léčebných účincích tohoto užitečného stromu jsem o něco chytřejší a hlavně jsem hned listy použila na čaj, který je moc dobrý.
    Sice trochu skepticky jsem nechala louhovat skořápky na čaj proti kašli....krásně se voda zbarvila do hněda, po převaření i chutná (jen se opravdu musí odvar pít vlažný a ne studený) a věřím, že mi pomůže.....dám za pár dní vědět.

    S přáním hezkých dnů a hlavně poděkováním za přehledné recepty
    zdraví Jarmila :-)
  • Zobrazit další komentáře

Lunární kalendář

ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 30. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 01. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Jak vybrat nejúčinnější šampon proti lupům?

Říká se, že lupy trápí až polovinu populace. Kdo se s nimi setkal, potvrdí, že lupy dokáží pěkně znepříjemnit život. Na oblečení se objevují nevzhledné bílé částečky, svědění a drbání hlavy je velmi obtěžující....

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Dovolená na jaře? Proč ne! Volno má blahodárný vliv na naše tělo a čistí mozek

Letní dovolená je takový evergreen. Rádi někam vyrazíme a plánujeme si ji často prakticky už zkraje roku. Je vlastně tradice, že vždy v létě někam odjedeme a odpočíváme. Ale co si udělat dovolenou třeba právě t...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do ká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.