Turanka kanadská /Conyza canadensis/

img

Turanka kanadská – popis

Turanka kanadská je jednoletý odstále chlupatý plevelný druh s kůlovým kořenem. Lodyha je přímá, 10 – 150 cm vysoká, nahoře bohatě rozvětvená, často dřevnatějící. Listy jsou střídavé, nedělené, velmi četné, úzké; dolní až 10 x 1 cm, obkopinaté, oddáleně zubaté, zúžené v řapík, záhy opadavé; horní listy čárkovité, přisedlé, celokrajné. Drobné úbory, 3 – 5 mm v průměru, jsou uspořádány v bohatých latách. Okrajové jazykovité květy úboru jsou bílé až načervenalé a málo přesahují zákrov, terčovité květy jsou nažloutle bílé. Nažky jsou protáhlé, k bázi zúžené, 1 mm dlouhé, barva žlutá, na vrcholu s chmýrem 3x delším než nažka.

Turanka kanadská – léčivé účinky

Turanka kanadská je výborným prostředkem močopudným, málo dráždícím ledviny. Výrazně podporuje vylučování kyseliny močové a tak může sloužit jako antirevmatikum a specifický prostředek proti dně. Tlumí vnitřní krvácení, průjmy a představuje velmi účinný lék při bronchitidě. Výrazně podporuje látkovou výměnu, zejména při kožních chorobách. Příznivě ovlivňuje tvorbu bílých krvinek.

Turanka kanadská je vhodná jak pro samostatné podávání, tak do směsí. Nejsou známy žádné vážnější kontraindikace jejího podávání, ani vážnější nežádoucí účinky. Lze ji podávat i těhotným a kojícím ženám, ale v poloviční dávce, případně ve směsích. Malým dětem se samostatné podávání nedoporučuje a ve směsích je ve vážnějších případech. Pro geriatrii je naproti tomu turanka velmi vhodná, protože staří lidé na ni obvykle reagují příznivě a bez problémů.

Použitelné části turanky kanadské: kvetoucí nať

Období květu: červen až listopad

Turanka kanadská – použití v kuchyni a pěstování

U nás je hojně rozšířená po celém území od nížin až do horských poloh. Vyhledává zejména písčitá a sušší stanoviště. Je to však velmi otužilý a houževnatý druh, který není v půdě vybíravý a roste i na stanovištích velmi neúrodných. Zde vytváří často i jedince jen několik centimetrů vysoké a někdy i jednoúborné. Vyskytuje se nejčastěji na okrajích cest, silnic, železnic, mezi dlažbou, na rumištích, úhorech, lesních pasekách a díky získané rezistenci vůči triazínovým herbicidům se stala velmi škodlivým plevelem ve vinicích, sadech, v kulturách jahodníků apod.

Tip: Lázeň

Dvě hrsti sušené nati necháme louhovat v horké koupací lázni.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.