Trnka obecná /Prunus spinosa/

čeleď: růžovité

Trnka obecná – popis

Trnka obecná neboli slivoň trnka, někdy i slivoň trnitá, je keř pocházející z Evropy, Asie a západní Afriky. Je to velký listnatý keř nebo řidčeji malý strom dosahující výšky 5 m. Listy jsou oválné s vroubkovanými okraji dlouhé 2 - 4,5 cm a široké 1 - 2 cm. Bílé květy se vytvářejí již brzy na jaře, mají průměr 1,5 cm. Jsou dvojpohlavní. Plody nazývané trnky jsou peckovice o průměru 10 - 12 mm. Zrají na podzim, mají trpkou chuť.

Přirozené porosty trnky mají velký význam jako úkryty zvěře a hnízdní prostor užitečného ptactva. Květy silně medují a jsou tak významným časně jarním zdrojem nektaru a pylu pro včely. Na druhé straně je však nutno si uvědomit, že v blízkosti třešňových a švestkových sadů mohou být rezervoárem společných škůdců.

Trnka obecná – léčivé účinky

Květní droga obsahuje zejména flavonové glykosidy (nitrilglykosid) v množství až do 0,4 %, jejichž rozštěpením se uvolňují stopy kyanovodíku, benzenaldehydu a cukry. Dále jsou obsaženy třísloviny. Třísloviny obsažené v plodech (ale i v listech a kůře, kterých se dříve v lidovém léčitelství také využívalo) mají svíravý účinek, takže droga se používá při léčení průjmu (pije se lihový extrakt), nebo zevně jako kloktadlo.

Použitelné části: květ a plod

Období květu: duben až červen

Trnka obecná – použití v kuchyni a pěstování

Z přezrálých plodů trnky obecné, často přešlých mrazem, se dříve připravovala povidla, která bylo ovšem nutno hodně sladit. Používala se i k úpravě chuti léků. Dodnes je oblíbené domácí trnkové víno, které má sytě rudou barvu a při použití kulturních kmenů kvasinek chuť velmi podobnou portskému. Trnky většinou slouží k výrobě likérů, především typu ginu. Používají se i k dobarvování portského vína. Po celé Evropě se kvasí a destilují vína a lihoviny.
Ve Francii se nezralé trnky nakládají jako olivy. Může se z nich také vyrábět šťáva, sirup nebo marmeláda.

Trnky jsou vhodné pro výsadbu živých plotů. Jejich listy kdysi sloužily jako náhražka čaje. Také střechy se hodí pro živý plot. Jejich tvrdé dřevo se užívá v řezbářství a je velmi vhodné k výrobě pažeb pušek. Kůra bývala léčebným prostředkem. Trnka je na substrát velice nenáročná a vyskytuje se především na suchých a slunných místech, zvláště s dostatkem vápníku. Je velmi hojná na mezích, suchých křovinatých stráních, okrajích lesů, cest, na skalách a suchých pasekách od nížin do podhůří. Roste hojně zejména v teplejších sušších oblastech celé Evropy.

Tip: Trnkové víno

1 kg trnek
1 l vody
350 g cukru
kvasinky

Trnky opereme a rozmačkáme. Drť dáme do nádoby a zalijeme ji horkým cukerným roztokem. Necháme vychladnout, přidáme kvasinky a necháme v teplé místnosti 6 - 8 dní kvasit, občas promícháme. Vykvašené trnky vylisujeme a vlijeme zpět do nádoby, uzavřeme kvasnou zátkou a necháme znovu kvasit. Zda je víno vykvašené, poznáme, když bublinky kysličníku uhličitého přestanou kvasnou zátkou unikat. Víno necháme ustát, až kal klesne ke dnu, a stočíme do láhví. Nádobu můžeme doplnit znovu cukerným roztokem a postup ještě jednou opakovat.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 3924x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.